(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij het ontwikkelen van nieuwe wietsoorten is niet het kruisen en bevruchten, maar het selecteren van gewenste eigenschappen verreweg het belangrijkste aspect. Het selectieproces is wat geweldige zadenbedrijven onderscheiden van de minder geweldige zadenbedrijven. Laten we eens kijken hoe je wietplanten kunt selecteren om zo tot heerlijke nieuwe genetica te komen.

Waarom maken we eigenlijk nieuwe soorten? Hopelijk niet alleen maar om iets nieuws te kunnen verkopen. De juiste reden om een nieuwe soort te willen maken is om de wereld een beetje beter te maken met een soort die iets in zich heeft wat kwekers, blowers en patiënten nog nooit hebben gezien. Zoals de wietsoorten van vandaag de dag andere effecten en smaken hebben dan soorten van een paar jaar geleden, zo ook kun je een nieuwe soort maken die lekkerder is, een beter effect geeft of bijvoorbeeld makkelijker groeit en dus ronduit beter voor je is dan wat er op dit moment te krijgen is.

Elke wietplant is een beetje verschillend en bezit een unieke mix van eigenschappen die ze van haar beide ouders heeft geërfd. Bij het kruisen selecteert de breeder (zaadkweker) twee planten met alleen die eigenschappen die gewenst zijn. Zo kunnen nieuwe combinaties ontstaan die de wereld nog nooit gezien heeft.

Al een paar generaties na deze eerste kruising, zal het nageslacht steeds meer van de gewenste eigenschappen laten zien. Tegelijk zullen ongewenste eigenschappen langzaam verdwijnen. Mits je op de juiste manier selecteert uiteraard.

Waar selecteer je op?

Wanneer je een nieuwe wietsoort gaat ontwikkelen moet je je allereerst afvragen wat voor eigenschappen je graag in de nieuwe soort wil hebben. Er zijn oneindig veel combinaties van planten mogelijk die allerlei verschillende soorten heerlijke wiet kunnen opleveren. Maar het ligt er net aan wat de breeder ermee voor ogen heeft.

  • Structuur en groei – Hoe moet je nieuwe soort groeien? Wordt hij lang of blijft de plant compact, hoelang duurt de bloeifase? Levert de soort veel of weinig wiet op?
  • Bestendigheid – Moet de plant sterk en goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld schimmels. Kan hij goed tegen extreme temperaturen? Moeten de stammen heel dik zijn om veel gewicht te kunnen dragen?
  • Toppen – Hoe wil je dat je nieuwe creatie smaakt en ruikt? Moeten je toppen een bepaalde kleur hebben? Hoe moet het effect zijn, is het een medicinale soort met bijvoorbeeld veel CBD?

Omdat niet iedereen over grote kweekruimtes en zeeën van tijd beschikt is het een goed idee om je zaden door bevriende kwekers te laten kweken om erachter te komen of je zaden de gewenste eigenschappen inderdaad geërfd hebben.

Purple-Kush-Weed-StrainSelectie

Om erachter te komen hoe je plant groeit en wat voor structuur hij daarbij vormt, hoef je niet veel meer te doen dan observeren terwijl je kweekt. Sommige eigenschappen liggen echter wat minder voor de hand en zijn moeilijker om te stabiliseren, zoals bijvoorbeeld de toppen zelf. Hoe meer je op een eigenschap focust, hoe minder aandacht andere eigenschappen automatisch krijgen.

Om deze reden is het bijvoorbeeld moeilijk om bijvoorbeeld te selecteren op de eigenschap kleur. Paarse toppen zijn erg populair, maar het kan ervoor zorgen dat andere belangrijke eigenschappen zoals smaak en geur minder aandacht krijgen. Daarom is het belangrijk om goed op alle mogelijke eigenschappen te letten en een zogenaamd breeding programma op te stellen.

Om sommige van de gewenste eigenschappen te behouden moeten kwekers soms andere genetica inbrengen. Hierdoor zie je dat veel van de soorten op de markt meerdere fenotypen produceren. Sommige planten worden bijvoorbeeld paars, terwijl andere exemplaren gewoon groen blijven. Andere wietsoorten zijn wellicht heel stabiel op een punt, zoals bijvoorbeeld een paarse kleur, terwijl andere eigenschappen minder goed ontwikkeld zijn omdat de breeder daar minder aandacht aan heeft gegeven.

Je ziet het: een nieuwe soort ontwikkelen is meer dan twee plantjes kruisen. Wil je echter wel weten hoe je dat het best kunt doen, lees dan Zelf zaden maken of Gefeminiseerde zaden maken.

(advertentie)