(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat de ene wiet smakelijker dan de andere maakt zijn terpenen & terpenoïden. Deze stoffen zijn namelijk verantwoordelijk voor de geur en smaak. Deze geur en smaakstoffen komen bij allerlei planten en kruiden voor, maar niet in zo’n grote verscheidenheid als bij wiet. Wil je een lekker smakende wiet kweken, dan zijn terpenen & terpenoïden dus ontzettend belangrijk. 

Terpenen komen in allerlei planten voor, en dat is ook meteen de reden dat wiet naar zoveel andere planten kan smaken. Denk maar aan de smaken van citrus, aardbei of pijnboom, als je wel eens cannabisreviews leest komt het je ongetwijfeld bekend voor.

terpenen

Terpenen komen in allerlei kruiden en planten voor

Terpenoïden lijken op terpenen maar komen niet alleen in planten, maar ook in andere levende organismen voor. Terpenoïden worden gevormd door terpenen die reageren met andere stoffen, zoals bijvoorbeeld zuurstof. Zo zorgt het drogen van je wiet er bijvoorbeeld al voor dat terpenen omgezet worden in terpenoïden.

Er wordt zelfs van deze terpenen en terpenoïden gezegd dat ze de potentie van wiet beïnvloeden. Dit bleek uit een experiment (van David Watson, maker van Skunk #1) waarin een concentraat met 50% THC waar kunstmatig terpenen aan toegevoegd waren potenter bleek dan een 100% THC concentraat.

Of deze stoffen inderdaad de potentie van wiet verhogen, daar kun je over discussiëren, maar zeker is dat ze de wiet lekkerder laten ruiken en smaken. En dat geeft je in ieder geval een betere rookervaring. Elke wietplant produceert een specifiek bouquet aan terpenen en terpenoïden en dit is wat de wiet doet smaken en geuren zoals het doet.

Om te beginnen ligt de productie van de geur en smaakstoffen vast in de genen van een wietplant, dus als je van een bepaalde geur of smaak houdt doe je er goed aan om de juiste zaden of stekken te kiezen.

Terpenen en terpenoïden zijn vluchtig

Terpenen en terpenoïden zijn vluchtig, ze verbranden bij veel lagere temperaturen THC. Dit is ook de reden dat veel concentraten – hoewel erg smaakvol – eigenlijk veel minder terpenen en terpenoïden bevatten dan gewone wiet. Het verklaart ook waarom verschillende soorten concentraten (olie, BHO, wax etc.) verschillende effecten en een verschillende geur kunnen hebben, zelfs al werden ze van dezelfde wiet gemaakt. Extractiemethoden waarbij geen verhitting komt kijken zullen daardoor waarschijnlijk meer geur en smaakstoffen bevatten.

Wil je weten hoe je meer terpenen en terpenoïden in je wiet kunt krijgen? Dat lees je in dit artikel.

(advertentie)