(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als wietliefhebber ben je natuurlijk verzot op de zoete geur die je planten produceren. Maar jammer genoeg is niet iedereen net zo enthousiast. Laten we eens kijken naar wat die wietgeur nou precies veroorzaakt, en bovenal hoe je kunt voorkomen dat anderen er ook plezier van hebben.

Geurtjes zijn eigenlijk minuscule vaste deeltjes die in de lucht hangen. Deze deeltjes zijn positief geladen omdat ze een elektron missen. Hierdoor verplaatsen deze deeltjes zich, ze worden namelijk heen en weer getrokken door magnetische ladingen.

Geurbestrijding met ionen

De koolstoffilter is het bekendst maar er zijn meerdere manieren waarop men stankoverlast tegen kan gaan. Luchtfilters gebruiken actief kool en speciale filter pads om de geur uit de lucht te halen, maar er zijn ook slimmere systemen die daarnaast ook gebruik maken van elektrostatische filters om kleine geurdeeltjes te verwijderen. De negatief geladen onderdelen in deze systemen vangen de geurdeeltjes uit de lucht zodra ze langs het filter gaan.

atomsEen simpel en effectief systeem is een negatieve ionen generator of ionisator. Deze apparaten geven luchtmoleculen een elektrische lading door extra ionen in de lucht te brengen. Wanneer de negatieve ionen een positief geladen deeltje zoals een geurdeel tegenkomen, neutraliseert het ion de lading van het deeltje waardoor die niet langer alle kanten opgetrokken wordt, hij is immers niet meer geladen. Het deeltje valt dan uit de lucht, slaat neer op de grond en is niet langer te ruiken.

Ionisatoren zijn vrij goedkoop te verkrijgen en kunnen er voor zorgen dat je koolstoffilter veel langer meegaat. Je kunt er ook voor kiezen om een filter te gebruiken met een kleinere capaciteit te gebruiken wanneer je een ionisator gebruikt. Er zijn onderzoeken geweest die tevens aantoonden dat geladen deeltjes in de lucht het gedrag van dieren en de groei van planten kunnen beïnvloeden. Een negatief geladen lucht kan bevorderlijk werken op de groei van planten.

Openingsbeeld: Florian F.
(advertenties)