(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nou zijn wij op CNNBS echt wel wat gewend qua domheid van Nederlandse politici en bestuurders als het om cannabis gaat. Maar toch slaagt burgemeester Han van Midden van Roosendaal erin om ons de nekharen stijf overeind te laten schieten met zijn volkomen krankzinnige opvatting over cannabis, drugsoverlast en coffeeshops. En nee, het is geen goedgelovige burgervader van de ChristenUnie, SGP of CDA maar van de… VVD!

Partij Voor Volksverlakkerij en Democratie

Eind januari presenteerde De Volkskrant zijn jaarlijkse lijst van politici en bestuurders die over de schreef zijn  gegaan. Traditioneel is de partij van de 43-jarige burgemeester van het sinds 2009 coffeeshoploze Roosendaal de lijstaanvoerder. ‘VVD partij met meeste en de ernstigste integriteitsaffaires‘, kopt de Volkskrant dan ook.

Behalve dat ze er graag een potje van maken op het terrein van integriteit, kleunt de VVD ook structureel mis met drugs. Je zou juist van een liberale partij verwachten dat wiet wordt behandeld als andere, legale genotsmiddelen/drugs zoals alcohol en tabak. Zeker nu Noord-Amerika aantoont dat een gereguleerde cannabismarkt de criminaliteit drukt, de volksgezondheid verbetert en – last but not least, zeker voor de VVD – de kas flink vult met BTW en accijnzen.

Maar niets van dit besef bij de Nederlandse liberalen van de VVD.

‘Alsjeblieft geen coffeeshop’

Integendeel zelfs; de Nederlandse VVD’er slaat zich trots op de frauderende borst dat er nog steeds een keiharde war on drugs wordt gevoerd, ondertussen de complete en internationaal algemeen erkende mislukking daarvan negerend. En als je dacht dat premier Mark – “Wiet is troep” – Rutte al erg is wat dit betreft, lees dan vooral door wat burgemeester Han van Midden van Roosendaal over cannabis debiteert!

Het begint al meteen fijn met de kop boven het verhaal in de krant BN de Stem, afgelopen zaterdag: ‘Burgemeester: ‘Legale coffeeshop? Doe dit mij én de Roosendaler niet aan’. Wat er vervolgens allemaal onder die kop volgt blijkt volgens de regionale krant ‘een vurige oproep van burgemeester Han van Midden aan zijn gemeenteraad om alsjeblieft geen legale coffeeshop in Roosendaal terug te laten keren’.

Dit is ‘m dan, ’s lands allerallerallerdomste burgemeester als het op wiet aankomt… [foto: Twitter]

CBS: drugsoverlast nergens zo groot als in Roosendaal

Okay, die mening mag je natuurlijk hebben, zelfs als nieuwbakken burgemeester van een gemeente waar in 2009 per decreet alle coffeeshops zijn gesloten en waar sindsdien (uiteraard) sprake is van flinke straatoverlast van illegale dealers en kopers, tot uit België aan toe.

We citeren ter illustratie opnieuw het dagblad BN de Stem, dit keer een artikel uit juni 2018. Daarin lezen we dit over de gemeente van Van Midden: ‘Vorig jaar bleek uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de overlast van drugsgebruik en drugshandel in niet één Nederlandse stad zo groot was als in Roosendaal.’

Zo’n CBS-feit is uiteraard geen enkele reden voor burgemeester Han van Midden om te breken met het nulbeleid ten aanzien van coffeeshops in Roosendaal, ben je mal? Of zoals de gek het zelf zegt in de krant: “Ik zou oprecht willen geloven in een wereld waarin het drugsprobleem eindigt bij legaliseren, maar dat is niet zo.”

Voorzichtige roep om terugkeer coffeeshop(s)

Slik. Nee, als je je nog nooit één seconde hebt verdiept in de legalisering van cannabis in bijvoorbeeld Uruguay (sinds 2014), Canada (2018) en veel Amerikaanse staten (11 stuks vanaf 2014), dan heb je inderdaad geen enkel benul van wat dan ook en rest je slechts het ergens wel/niet in geloven.

Trouwens, ook uit de zogenoemde Drugsmonitor – een onderzoek naar drugscriminaliteit en overlast in Roosendaal en Bergen op Zoom (waar ze in 2009 eveneens alle shops dicht timmerden), blijkt dat er sinds de sluiting van de coffeeshops ‘een serieus probleem met drugsoverlast’ is.

Al met al reden voor de wat verstandigere politieke partijen dan de VVD in grensstad Roosendaal (kleine 80-duizend inwoners, nul coffeeshops) om toch te durven pleiten voor de terugkeer van gedoogde – en daarmee te controleren – verkooppunten van wiet. Vorige donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering bijvoorbeeld deed de SP nog zo’n oproep.

Een foto van een coffeeshop in Roosendaal konden we niet vinden, met name omdat er al 11 jaar geen coffeeshops meer zijn. Maar ze hebben er wel degelijk een plantage! [foto: Dafinchi/Shutterstock]

Doofstomblind

Maar ze hadden net zo goed van de kerktoren naar beneden kunnen pissen en ondertussen roepen dat het einde der tijden over de hoofden van de Roosendaalse zondaars neerdaalt… Het feitelijk-realistische verzoek van o.a. de SP om door middel van coffeeshops een einde aan de straatoverlast van dealers/klanten te maken, maakt geen enkele indruk.

En nog in het minst op de bestuurder die verantwoordlijk is voor de openbare orde in de stad, burgemeester Han van Midden. Met hem trouwens een meerderheid in de Roosendaalse raad: Roosendaalse Lijst, VLP, CDA en uiteraard de VVD.

En dat dus ondanks niets aan de verbeelding overlatende negatieve publiciteit zoals dit artikel uit De Volkskrant van oktober 2017: ‘Illegale drugshandel Roosendaal loopt spuigaten uit sinds sluiting coffeeshops‘.

Burgemeester vliegt gierend uit de bocht met wiet

Maar nu begint de baarlijke nonsens van Van Midden echt op stoom te komen. Zo is de wietproef van het kabinet – een experiment waar de naburige steden Breda en Tilburg aan meedoen – volgens hem ‘op voorhand gedoemd om te mislukken’.

En waarom dan wel? Burgemeester Han van Midden beargumenteert de aanstaande mislukking met keiharde leugens. Zo meent de VVD-bestuurder dat de ‘staatswiet’ een vastgestel maximum THC mag bevatten en ‘de gemiddelde gebruiker is spul gewend dat ver boven die norm zit’. Haha, er komt dus helemaal GEEN maximum THC-percentage op de gereguleerde wiet!

En toch denkt Van Midden zeker te weten hoe het zit met jou en mij (de cannabis consumenten zeg maar) en THC. “De behoefte ligt hoger dan de overheid ooit kan leveren”, laat de burgemeester optekenen in BN de Stem.

Burgemeester Van Midden: wiet met veel THC is harddrug

Je zult maar zo’n ontzettend wereldwijze en slimme burgemeester in jouw gemeente hebben zeg, we horen het je denken. Maar wacht, we moeten de absolute uitsmijter nog opdienen! Wanneer de journalist van de Brabantse krant vraagt of het dan wellicht een goed idee zou zijn om het THC-gehalte in de staatswiet wat op te schroeven (een op zichzelf dus foute vraag, aangezien er helemaal geen maximum geëist wordt, maar soit), antwoordt de eerste burger van Roosendaal dit:

Man man, wat is het toch jammer dat burgemeesters niet gekozen worden in Nederland… welterusten Roosendalers en succes verder met jullie voortdurende drugsoverlast!

[openingsfoto Han van Midden: Gemeente Roosendaal]
(advertentie)