(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nadat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de nodige coffeeshops sloot en er dankzij het uitsterfbeleid zelfs een tekort is ontstaan (en veel drukte bij de overgebleven zaken), gooit ie het nu over een andere boeg. Er mogen weer nieuwe coffeeshops bijkomen en de exploitatie-vergunningen daarvoor gaat de gemeente verkopen aan de hoogste bieder!

Primeur voor Rotterdam

Het is voor het eerst dat er in Nederland commercieel coffeeshop vergunningen zouden worden geveild. Nu kost zo’n papiertje eigenlijk maar een appel en een ei: voor maximaal 600 euro heb je er eentje op zak in Rotterdam. Maar als het aan de PvdA-burgemeester en een meerderheid van de gemeenteraad ligt (Leefbaar Rotterdam, PvdA, CDA, GroenLinks) mogen de 2 tot 3 nieuwe shops die er nu weer bij mogen komen diep in de buidel tasten voor hetzelfde papiertje. ‘Dan verdienen wij er tenminste ook nog wat aan’, luidt het discutabele argument.

Zelf gecreëerd monster

Eerder al kondigde burgemeester Aboutaleb aan om met een eigen plan te komen voor de coffeeshops, nadat hij zich tegen een raadsinitiatief voor een ‘McBlow’ aan de rand van de stad keerde. Dat plan moet na de zomer komen, maar een eerste proefbalonnetje is nu dus uitgelekt: vergunningen veilen.

Eigenlijk is alle ellende – denk aan overlast en drukte op straat bij de huidige 37 coffeeshops (in 1999 waren dat er nog 65) – aan de burgemeester zelf te danken. Met name na de sluiting van Nemo, zo’n beetje de grootste shop in de havenstad, werd het tekort aan verkooppunten pijnlijk duidelijk. En wie zijn eigen monster creëert door fel op de veel te kleine handelsvoorraad van 500 gram te controleren, moet ook maar zelf met de oplossing komen,  nietwaar?

Overigens loopt het hoger beroep van Nemo (en nevenvestiging The Reef) nog…

Iets beter dan niets?

Goed, terug naar het tekort aan coffeeshops in Rotterdam. Nu zijn er dankzij een strenge burgemeester en het uitsterfbeleid met bijvoorbeeld de afstandsregel van 250 meter ten opzichte van scholen, dus maar 37 zaken over. Van Aboutaleb mogen dat er minimaal 38, 39 of 40 worden.

Bijzonder gul kunnen we dat niet noemen. Maar het is in elk geval beter dan nog meer shops dicht timmeren, al wil Aboutaleb bij hoog en laag blijven vasthouden aan de handelsvoorraad van 500 gram dus er zal nog wel hier en daar een slachtoffer vallen onder de exploitanten. De gemeenteraad reageert volgens NRC Handelsblad ‘opgetogen’ op de 1, 2 of 3 extra shops die zijn aangekondigd. Want hoe smurfachtig klein ook, het is wel het einde van 21 jaar uitsterfbeleid…

Vanuit PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) reageert de Rotterdamse coffeeshophouder Myranda Bruin wat minder juichend. ‘Ik vraag me af of het juridisch kan. De gemeente veilt toch ook geen vergunningen voor kroegen? Dit klinkt als rechtsongelijkheid.’

[openingsfoto:  Groenewegphotography/Shutterstock, bronnen: o.a. NRC Handelsblad]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)