(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al het gesoebat en gehakketak in Groot-Brittannië rondom de Brexit is nergens goed voor, op één ding na. Er wordt namelijk hartstochtelijk naar de wiet gegrepen door de eilandbewoners. En niet alleen door jongeren, over de hele linie! Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van Maru Voice UK.

 

11 procent Britten blowt in laatste kwartaal

Cannabis is al sinds 1928 (!) illegaal in Groot-Brittannië, maar dat betekent natuurlijk helemaal niks. En zeker niet dat de mensen niet kunnen of willen genieten van een opbeurende joint of een kalmerende wietmuffin, helemaal in deze ronduit krankzinnige Brexit-tijden. Kortom, verbod of geen verbod… geblowd wordt er toch wel.

Dat onderstreept de nieuwste poll van Maru Voice UK – zeg maar een soort kruising tussen Maurice de Hond, GeenPeil en het lezerspanel van EénVandaag. In totaal hebben meer dan vijf miljoen Britten in de laatste drie maanden cannabis gebruikt, ofwel 11 procent van de volwassen bevolking. Dat ligt dus niet eens zover af van de nummer 3 van de hele wereld Canada – met 14% – waar cannabis wél legaal is.

Hoge steun legalisering en interesse in consumptie

“En cannabis consumenten zijn van alle leeftijden en inkomensgroepen, in alle regionen van de UK”, aldus de opiniepeilers. Het zal dus geen verbazing wekken dat de steun voor legalisering er erg hoog is. Twee derde van de bevolking zegt dat ze legale wiet wel zien zitten (ongeveer net zoveel als hier in Nederland) en “this support is widespread” aldus Maru Voice UK.

“Een meerderheid in alle sectoren van de maatschappij zou blij zijn als Westminster haar classificatie van cannabis als een verboden drug herziet. Deze steun voor legalisering volgt op de golven van goedkeuring van cannabis voor medisch gebruik in november 2018”, aldus de peilers op het eiland.

De steun voor legalisering is hoog in de UK, zoals je hier ook ziet op een 4/20 bijeenkomst in Hyde Park in Leeds vorig jaar… [foto: philip openshaw/Shutterstock]

De “erg hoge steun” voor legalisering is gekoppeld aan een wijdverbreide interesse in consumptie. Als aan de gewone Brit wordt gevraagd of hij/zij overweegt om wiet te consumeren als die legaal is, antwoordt 37% ronduit ‘ja’. En ook hier loopt de interesse om te blowen dwars door de samenleving.

“Zelfs een kwart van de 55-plussers zegt dat ze graag de mogelijkheid zouden hebben om van wat wiet te genieten”, stelt het marktonderzoeksbureau. “En zij zijn niet slechts geïnteresseerd in het blowen.”

Pints en thee weg en THC-frisdrank erin?

Dat bewijst het bureau door hun respondenten te vragen of ze Legal Soda zouden willen proberen, een THC-houdende frisdrank die nu al legaal te koop is in een aantal Amerikaanse staten. Daarbij krijgen de respondenten ook de reclameteksten die erbij horen te zien. Denk aan typisch ronkende zinnen als: ‘A delicious mix of bubbles, fruit and as much locally sourced ingredients as Mother Nature will allow. Crafted strain-by-strain to deliver three different but consistent good times. Every time.’

Hoewel de Britten bekend staan om hun verknochtheid aan pints (met soms zelfs lauw bier erin, bah) en hun afternoon tea staan ze dus ook best open voor nieuwe dingetjes als wietdrank. 1 op de 5 zegt zelfs ronduit dat ze die Legal Soda zouden kopen, een derde meent dat ze “veel mensen kennen die dit type product zouden willen” en 37% geeft er het waarde-oordeel ‘nieuw en anders’ aan.

“Met andere woorden”, zo concludeert Maru Voice UK, “Legal Soda zou een hit worden in Groot-Brittannië als het legaal zou worden gemaakt.”

Tja, dus zó gek zijn ze daar nou ook weer niet eigenlijk op dat eilandje aan de overkant van  de Noordzee…

[openingsbeeld:  ARTPROXIMO/Shutterstock]
(advertentie)