(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een feit dat de wietplant overal en altijd kan groeien, maar wietplanten in een synagoge… dat is toch best opmerkelijk. Helemaal omdat het ook nog eens in de Israëlische stad Tiberias gebeurde, niet lang nadat het Joodse gebedshuis daar gesloten werd.

Geen heilige diensten, wel wiet in synagoge

Een kerk blijft een kerk en een synagoge blijft dus ook altijd een heilige plek voor religieuzen, zelfs als er geen actieve gebedsdiensten meer gehouden worden. Enige brutaliteit kan de twee mannen die de synagoge in Tiberias – een stad met 45.000 inwoners in het noordoosten van Israël aan het Tiberias meer – daarom niet ontzegd worden.

De politie startte een onderzoek nadat iemand informatie had doorgespeeld over een ‘drugslab’ dat zou draaien in een gebouw in de stad. Bij nader inzien bleek dat dus een verlaten synagoge te zijn – waar tot voor kort nog diensten werden gehouden – die omgebouwd was tot een ‘marijuana nursery’, zo meldt de website Ynetnews afgelopen zondag.

“Know before whom you stand”

Het waren ook geen kleine thuiskwekertjes met ruimtegebrek die hier aan het werk waren gegaan, want de politie nam uiteindelijk 1.700 wietplanten in beslag – goed voor 320 kilogram – die groeiden ’tussen de overblijfselen van religieuze artefacten’, aldus Ynetnews. En daar hebben we een kiekje van ook:

De wietplanten in de synagoge; op de paal hangt een religieuze spreuk in het Hebreeuws: “Weet voor wie je staat”.

Volgens de politie stond het hele vloeroppervlak vol met wietplanten, waardoor ze mooi rondom de lessenaar groeiden vanaf waar gebedsdiensten werden geleid in de vorige glorietijd. Aviv Benzino, de chef van de politie in Tiberias kan er niet echt om lachen: ‘Het is shockerend dat zij een heilige plaats gebruikten en die omvormden tot een drugslab voor het groeien, verhandelen en distribueren van drugs – en dat allemaal met het doel om geld te verdienen.’

Gepakte wietkwekers blijken zelf religieus

Toch zijn de druiven voor de twee gepakte wiettelers het zuurste, omdat volgens de politie de kwekerij ‘minimaal een paar weken actief was’. Nul keer geoogst met andere woorden, jammer.

De advocaat van de twee verdachten zegt dat beide mannen (ook nog eens zelf) religieuze Joden zijn uit de plaatsen Bnei Brak en Jeruzalem. Ze waren naar Tiberias verhuisd ‘zonder criminele bedoelingen’, aldus de advocaat. Het mocht niet baten vooralsnog, de heren zitten namelijk nog altijd vast in de politiecel…

LEES OOKHoly shit! 400 wietplanten in voormalig kerkgebouw

(advertentie)