(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met enige zo niet grote jaloezie hoorden wij afgelopen herfst van de nieuwe Duitse regering – zonder christen-democraten sinds een eeuwigheid – dat Europa’s grootste economie van plan is om cannabis te legaliseren. Van concrete plannen is het echter nog niet gekomen. De minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zegt in een interview met Der Spiegel nu echter dat er in de tweede helft van 2022 een ontwerpwet in het parlement ligt.

Duitse minister kondigt een tussensprint aan

Nederland zou eigenlijk ook starten met de vertraagde wietproef in de tweede helft van dit jaar, maar zoals jullie wel weten is dat doorgeschoven naar 2023, of nog later als er weer ergens een kinkje in de kabel wordt gevonden door de stroperige – zo niet onwillige – regering Rutte IV.

In het opinietijdschrift Der Spiegel verklaart minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach echter dat er in Duitsland wel tempo in de legalisering van wiet moet blijven zitten. Dat deed hij in een groter verband van nieuwe medische en gezondheidsmaatregelen, door hemzelf een ’tussensprint’ genoemd.

LEES OOKHet Grote Smoezenboek of waarom de wietproef weer wordt uitgesteld

‘Groter gevaar door cannabisverbod dan door legaliseren’

En zo zien wij het graag, zeker na tientallen jaren verbieden en streng straffen, iets waarmee Duitsland natuurlijk ook lang bezig is geweest. Tegenover Der Spiegel, niet bepaald een vriend van de show en vergelijkbaar met de oerconservatieve en oliedomme wiethaters hier van Elsevier Weekblad, zegt de Duitse minister ook dat hij zijn mening over cannabis pas onlangs heeft herzien.

“Ik ben altijd een tegenstander geweest van legalisering van cannabis, maar ongeveer een jaar geleden heb ik mijn opinie bijgesteld.” Reden? Lauterbach gelooft dat de gevaren van de illegaliteit zwaarder wegen dan de gevaren van ‘recreatieve hervorming’.

Demonstratie afgelopen 20 april – 420 – in Berlijn, deze cannabis liefhebber weet wel hoe zijn regering het moet aanpakken!

Thuisteelt van wiet wordt wellicht toch onderdeel van hervormde drugswet

De timing van de gezondheidsminister is wel enigszins opvallend, want de drie politieke partijen in de Duitse regering maakten de afgelopen maanden bepaald geen haast met het uitwerken van de verkiezingsbelofte om recreatieve wiet legaal te maken. Het leek er op dat men de hele discussie liever vooruit wilde schuiven. Gelukkig bleek dat echter toch grotendeels vals alarm (of ongeduld bij sommigen mensen, mensen zoals wij zeg maar).

Recent klinken er namelijk ook openlijk geluiden vanuit de zogeheten Stoplicht-coalitie over het opnemen van het recht op thuisteelt van wiet als onderdeel van de hervormingen. Daarover stond in de eerste aankondiging van legalisering direct na de verkiezingen nog niets, maar mede doordat patiënten klagen over de moeilijke toegang tot medicinale cannabis is de wind nu gunstiger gaan waaien voor de thuistelers.

Dit jaar moet er een wetsvoorstel liggen dat wiet legaal maakt

Hoe ziet het er nu uit qua Duitse plannen dan? Volgens Der Spiegel begint het ‘proces van gecontroleerde legalisering van cannabis’ met enkele technische discussies tussen de federale drugscommissaris Burkhard Blienert en nationale en internationale deskundigen (zal wel geen Nederlander voor worden uitgenodigd dus).

Met gecontroleerde legalisering wordt dus bedoeld dat de verkoop van recreatieve wiet plaats gaat vinden in winkels met een staatslicentie. En als het even meezit mogen medicinale en recreatieve cannabis consumenten straks ook zonder gevaar op boetes, straffen of huisuitzetingen (oh nee, dat doen ze in Duitsland sowieso niet, dat is echt een fijn Hollands dingetje) thuis wietplantjes kweken.

“Een ontwerpwet moet volgen in de tweede helft van het jaar”, verklaart minister Lauterbach en dat zorgt toch wel voor een glimlach op ons jaloerse gezicht, want als een Duitser iets publiekelijk belooft gebeurt het doorgaans wel.

[Foto’s: Adrian Jurczak/Shutterstock]
(advertenties)