(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen is het simpelweg verstandiger en eerlijker om wiet legaal te hebben, het levert de overheid ook aardig geld op dankzij belastingen die ineens op het gelegaliseerde product cannabis kunnen worden geheven. En dan hebben we het niet over stuivers en dubbeltjes; in 2021 verdienden de Amerikaanse staten met legale cannabis meer aan de verkoop van wiet dan aan die van drank!

Legale cannabis heeft uitsluitend voordelen

De voordelen van legale wiet zijn legio: veilige en gecontroleerde cannabisproducten (verplicht getest) met voordelen voor de volksgezondheid, minder criminaliteit, meer werkgelegenheid en vooruit dan maar: gegarandeerd minder ondermijning van de samenleving door drugs. Maar er komt dus ook flink wat belastinggeld richting overheden die zo verstandig zijn om de failliete war on drugs bij het oud vuil te zetten.

Daarover kunnen wij in Nederland helaas nog steeds niet meepraten, maar in de Verenigde Staten natuurlijk wel. Momenteel hebben al 38 staten medicinale cannabis gelegaliseerd en 18 staten ook recreatieve wiet. Zo goed als zeker komen er dit jaar met de tussentijdse verkiezingen nog een aantal bij ook. Dat dit de moeite loont, blijkt uit een analyse van het Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP).

Cannabis blijft hard groeien

De analisten bij ITEP keken naar de data van 11 staten over 2021 en concluderen in het artikel ‘Cannabis Taxes Outraised Alcohol by 20 Percent in States with Legal Sales Last Year‘ dat de belastinginkomsten uit cannabis die van alcoholverkoop inmiddels ruimschoots overtreffen.

In de staten met legale wiet werd vorig jaar gezamenlijk bijna drie miljard dollar opgehaald aan accijnsinkomsten, tegenover $2,5 miljard aan alcoholaccijnzen of winst uit door de staat gerunde drankwinkels.

Nou zegt zo’n bedrag niet direct alles, maar volgens ITEP steeg het bedrag van cannabisaccijnzen vorig jaar met 33 procent en dat groeicijfer geldt ook voor de nabije toekomst: elk jaar weer een derde meer aan geïnde wietbelasting.

Colorado profiteert het meeste van legale wiet

Natuurlijk is Colorado ook hier weer lichtend voorbeeld, omdat dit de staat was die op 1 januari 2014 als eerste in de VS begon met de verkoop van legale recreatieve wiet. Hier is het verschil tussen wiet en drank dan ook het grootste: er werd vorig jaar bijna acht keer (!) zoveel belastinggeld verdiend aan wiet dan aan alcohol.

Behalve het voordeel van de eerste zijn – waardoor een flink deel van de legale cannabisindustrie gevestigd is in Colorado – speelt ook mee dat ze daar een lage accijns op drank heffen. Bij ITEP hebben ze dat even doorgerekend voor ons: inwoners van Colorado betalen 2,7 dollarcent voor een shot sterke drank en 1 cent voor een pintje bier.

Voor één edible met 5 milligram THC erin, tik je daarentegen al 16 cent staatsbelasting af. Colorado heft standaard 15 cent accijns per cannabistransactie, ongeacht of die in de groothandel of in de retail plaatsvindt.

Links de minister van Financiën als ie de alcoholaccijnzen ziet en rechts als hij die van legale cannabis checkt… [illustratie: Maxim999/Shutterstock]

Veel verschillen per staat

Reizen we door naar het noorden dan zien we in Alaska – dat er ook vroeg bij was met legale wiet – het omgekeerde van Colorado. Alaska is 1 van de 4 staten van de elf die geanalyseerd zijn waar de overheid nog wel meer verdient aan drank, wat mede komt omdat inwoners hier liefst 15 dollarcent accijns per shotje booze moeten aftikken.

Omdat cannabis federaal gezien nog steeds verboden is in de VS, verschillen de accijnstarieven op cannabis ook flink per staat. Zo zijn ze vrijgevig in Michigan met een tarief van slechts 10%, terwijl je in Washington zomaar 37% accijns op legale wiet betaalt.

Hoewel de alcoholindustrie in heel Amerika nog altijd aanzienlijk groter is dan de legale cannabisbranche (nog altijd verbieden 32 staten recreatieve wiet tenslotte), spreekt ITEP-analist Carl Davis over ‘een bijzonder snelle groeisector’.

‘Er zijn niet veel inkomstenbronnen die jaar na jaar blijven groeien. En dit is dus een meerjarentrend bij cannabis. Bij de eerste staten die legaliseerden zie je dat de belastinginkomsten laag beginnen en dan snel, erg snel, groeien.’

Ook in Canada is de minister van Financiën tevreden

De analyse van ITEP sluit aan bij een analyse van het Marijuana Policy Project van vorige maand. Daaruit bleek dat de ‘legale staten’ vorig jaar samen 3,7 miljard dollar aan cannabisbelasting ophaalden, een stijging van 34 procent ten aanzien van 2020.

Ook bij de noorderburen in Canada is cannabis sinds oktober 2018 legaal. De centrale regering rekent een accijns van 10 dollarcent op de verkoopprijs van wiet, of 1 dollar per gram (afhankelijk van welke meer is 😉

Eerder dit jaar berekende Deloitte Canada dat deze wijze stap het land inmiddels al 2,9 miljard dollar aan BTW en accijnzen heeft opgeleverd dankzij de verkoop van legale cannabisproducten…

[openingsbeeld: karen roach/Shutterstock]
(advertentie)