(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Reeds na 10 maanden in 2020 heeft de Amerikaanse staat Colorado – voor eeuwig legendarisch omdat het de 1e staat was die recreatieve wiet legaliseerde – een nieuw verkooprecord te pakken. Na oktober en dus met nog twee maanden te gaan is er met 1,8 miljard dollar al meer verkocht dan in héél 2019. En dat is toch knap aangezien steeds meer staten in de VS legale cannabis hebben en er zoiets rondwaart als corona…

De eerste en (nog steeds) de beste: Colorado

Als je in de economie ergens de eerste mee bent, profiteer je daar vaak jarenlang van. First mover advantage, noemen ze dat in het marketingvak. En die vlieger gaat helemaal op wanneer we over legale recreatieve wiet praten, iets waarmee Colorado startte op Nieuwjaarsdag 2014 (in dezelfde week dat onze website het levenslicht zag, maar dat zal toeval zijn geweest 😉

Hoe dan ook, het zijn indrukwekkende cijfers die het bergstaatje in de VS ons steeds weer laat zien, zeker als je daar bij bedenkt dat er nog geen zes miljoen mensen wonen. Nu ook weer: het recordjaar 2019, toen er in totaal voor 1,75 miljard dollar aan legale cannabis werd verkocht, is al na de maand oktober voorbij gestoken door 2020.

Nieuw verkooprecord ondanks covid-19 virus

Uit de officiële cijfers van het Department of Revenue in Colorado blijkt dat er in oktober – of ‘crobtober’ zoals de buitenwiet oogstmaand in de VS ook wel genoemd wordt door cannabis liefhebbers – voor zo’n 200 miljoen dollar aan cannabisproducten over de toonbank ging. Daarmee steeg het jaartotaal na tien maanden tot meer dan 1,8 miljard dollar en daarmee is er dus nu al opnieuw een recordjaar geboekt, nadat 2019 ook als zodanig de boeken in ging.

‘De verkopen waren gedoodverfd om het record te verpletteren na diverse lucratieve zomermaanden, ondanks de voortdurende corona pandemie’, schrijft de belangrijkste krant van de staat The Denver Post. Daarmee verwijst men naar de maand juli, toen er een ‘all-time monthly high’ werd genoteerd met $226 miljoen. Het was tevens de eerste keer dat er überhaupt voor meer dan 200 miljoen in één maand werd omgezet aan legale wiet.

Colorado is terecht trots op het feit dat ze de eerste waren in de VS die recreatieve cannabis legaal maakten, en daar profiteren ze ook na zes jaar nog van… [beeld: ducu59us/Shutterstock]

De staatskas – dus de gemeenschap – profiteert mee

Het overgrote deel van de oktober verkopen komt op naam van het recreatieve deel: ongeveer 170 miljoen dollar. Aan legale medicinale wiet werd er in Colorado ongeveer 38,8 miljoen uitgegeven. Oktober als geheel scoort daarmee iets slechter (-3,2%) dan september, maar wel veel beter (+33%) dan oktober 2019.

En even opletten nu Nederlandse regering. De staat incasseerde in oktober grofweg 35,4 miljoen dollar aan wietbelasting (verkoopheffingen en licentievergoedingen). Een groot deel van dit wietgeld wordt geïnvesteerd in de maatschappij, bijvoorbeeld in onderwijs en natuurbehoud.

Locals compenseren gebrek aan toeristen

Er is wel sprake van een opvallende verandering dit jaar in Colorado. Voorheen waren het vooral ook de vele toeristen – de schitterende Rocky Mountains met mondaine skigebieden als Aspen trekken jaarlijks veel volk – die de verkopen stuwden. Die blijven door de corona pandemie voor een groot deel weg.

Maar die leemte wordt volgens dispensary-houders in Colorado grotendeels opgevuld door ‘locals’. Niet alleen bestaande cannabis consumenten die de lockdowns proberen door te komen op relaxte(re) wijze, maar ook veel nieuwkomers.

Oh ja, Colorado’s hoofdstad Denver maakte deze week plannen bekend voor thuisbezorging en ‘marijuana bars’. Beide fijne zaken voor de consument gaan er naar alle waarschijnlijkheid komende zomer van komen. Het zal de verkopen vast geen kwaad doen denken wij, integendeel…

[openingsbeeld: PRO Stock Professional/Shutterstock]
(advertenties)