(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eigenlijk had het al dit jaar moeten gebeuren, maar daar stak de corona pandemie een stokje voor. Daarom kondigen de ministeries van Toerisme & Sport en van Volksgezondheid het alvast voor 2021 aan: een informatieve én toeristische tocht langs wietplantages in Thailand. Deels voor de eigen bevolking, deels voor het buitenland.

Acht provincies in de mediwiet tour

Thailand krijgt er dus met ingang van het komende jaar nog een extra toeristische trekker bij naast de stranden en tempels (en dames/heren/ladyboys van plezier): medicinale cannabis. Dat maakten de beide ministeries die in Thailand over wiet gaan vorige week bekend via de media. Acht Thaise provincies gaan deel uit maken van de ‘mediwiet tour’, meldt de krant Bangkok Times.

Daarmee zet Thailand opnieuw een ferme stap om cannabisland nr.1 te worden in Azië, waarbij we wel moeten melden dat het allemaal nog niet veel voorstelt op dat continent qua legalisering en zo. De twee Thaise ministeries maakte het plan bekend nadat ze een definitieve klap hadden gegeven op het plan voor wietplantages in heel het land.

Bewustzijn verhogen en wietkwekers ronselen

Volgens Phiphat Ratchakitprakarn, de minister van Toerisme & Sport, is het doel van de cannabis veldtocht om ‘het bewustzijn voor medicinale toepassingen van wiet te verhogen en geïnteresseerden in het kweken van de plant te informeren over de wet’.

De acht uitverkoren provincies waar de wietplantages deel gaan uitmaken van de toeristische route zijn: Mae Hong Son, Lampang, Samut Songkhram, Sakon Nakhon, Nakhon Ratchasima, Buri Ram, Phatthalung en Chon Buri.

‘In het begin is het programma erop gericht om de lokale bevolking te onderwijzen, zodat zij een gemeenschappelijke onderneming kunnen opzetten die meedingt om een geautoriseerde wietteler te worden’, zegt ministerv Phiphat. ‘Dit programma zal de weg plaveien voor een basisbegrip van cannabis en haar economische voordelen.’

Cannabis en toerisme gaan prima samen volgens de Thaise regering, vraag dat anders maar eens na in Amsterdam… [foto: Handatko/Shutterstock]

Kruidentoerisme (inclusief het kruid cannabis)

Het ministerie van Toerisme gaat daarom ook samenwerken met hun collega’s op het ministerie van Thaise Traditionele en Alternatieve Geneeskunde (mooi dat dit überhaupt bestaat) bij het promoten van ‘medisch toerisme inclusief kruiden en wiet voor traditionele medicijnen’.

In een overeenkomst tussen beide ministeries stellen ze dat ze ‘de Thaise en buitenlandse markten willen stimuleren door het ontwikkelen en promoten van deze tour-routes’. Minister Phiphat is ervan overtuigd dat de lokale bevolking hiermee nieuwe inkomstenbronnen kan aanboren dankzij ‘betere vaardigheden en kennis van wiet en kruidentoerisme’.

Boeren en traditionele medicijnmannen mogen ook wiet verbouwen

Het past allemaal in het vrij nieuwe beleid van Thailand om medicinale cannabis te omarmen, nadat het tot eind 2018 een felle war on drugs voerde. Op 4 augustus van dit jaar keurde de regering een wijziging van de Opiumwet goed, waardoor nu ook private medici – inclusief sommige traditionele helers – en boeren de cannabisplant mogen kweken voor medische behandelingen. Voorheen waren het alleen de staatsbedrijven/klinieken en -artsen die zoiets mochten doen.

Behalve de mediwiet tour kondigde de minister ook een grote – en eveneens wegens covid-19 uitgestelde – cannabis expositie aan in Buri Ram, volgend jaar oktober. ‘The exhibition could strengthen the position of Thailand as a marijuana medical centre in this region as it will welcome international sellers and buyers related to this medical science’, aldus de Bangkok Post.

Erfenis uit oude tijden

Recreatief gebruik van wiet echter blijft verboden in Thailand. Met de tour wil de overheid dan ook de lokale bevolking geruststellen, aangezien blijkbaar nog niet iedereen op het platteland het nieuwe drugsbeleid durft te geloven.

De minister tot slot: ‘Wij moeten cannabis als een erfenis uit het verleden beschouwen die het waard is om te preserveren. Haar medische eigenschappen zijn later door modern onderzoek bevestigd. De Thai gebruiken de plant al als medicijn sinds de tijd van Koning Narai’.

En deze koning, die leefde in de 17e eeuw…

[openingsbeeld: Al.geba/Shuttertock]
(advertentie)