(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het niet-psychoactieve zusje van THC heet CBD en ook dat blijkt alsmaar veelzijdiger. Met name op medicinaal gebied natuurlijk, maar ook de fruithandel zou er wel eens voordeel van kunnen hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk ontdekt – vraag ons niet waarom – dat cannabidiol uitstekend werkt als conserveringsmiddel op vers fruit! 

CBD als middel tegen micro-organismen

Nou ja, we weten natuurlijk wel waarom de onderzoekers in Florida achter deze spectaculaire kwaliteit van CBD zijn gekomen. Dat is namelijk gebeurd tijdens onderzoek naar  antimicrobiële middelen. Dat zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van infecties die veroorzaakt zijn door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels. Geen onbelangrijke tak van sport anno 2020, zullen we maar zeggen.

Het nieuwste CBD-resultaat komt van de researchers van het Food Quality Laboratory aan de University of South Florida. Het wordt onder de titel ‘Using Cannabidiol as a potential postharvest treatment to maintain quality and extend the shelf life of strawberries‘ gepubliceerd in het komende maartnummer van vakblad Postharvest Biology and Technology.

Aardbeien met CBD-olie koud bewaren

Goed, aardbeien dus. Er zijn minder aantrekkelijke onderzoeksgebieden denkbaar, maar dit terzijde. De onderzoekers brachten CBD-olie aan op de aardbeiden direct nadat die geoogst waren. Vervolgens werden de rode rakkers acht dagen bewaard op een temperatuur van 1° celcius en daarna nog eens acht dagen lang op een temperatuur van 10°C.

De met CBD behandelde aardbeien werden voor en tijdens de opslag beoordeeld op ‘visuele kwaliteit’ en aanwezigheid van micro-organismen (met name bacteriën en gisten).

CBD-aardbei ziet er beter uit, zonder schimmel/gist

Uit de studie blijkt volgens de Amerikanen dat CBD-olie ‘effectief is in het bewaren van de visuele verschijning’ van aardbeien, boven de minimumdrempel van een ‘visual rating score’ van 3 en vergeleken met niet-behandelde aardbeien.

De olie verhinderde zowel de groei van schimmel en gist op het fruit, en de behandelde aardbeien ‘hadden een betere algemene kwaliteit vergeleken met niet-behandeld fruit’, aldus de wetenschappers.

CBD kan alle soorten bacteriën doden

Bovenstaande studie sluit aan bij andere onderzoeken die suggereren dat CBD een krachtig anti-bacterieel middel is. Zo stelden Australische wetenschappers vorig jaar vast dat deze cannabinoïde in staat is om alle (!) soorten bacteriën te doden, inclusief degenen die in hoge mate resistent zijn tegen bestaande antibiotica.

Ook was CBD effectief in het behandelen van een huidinfectie bij muizen. Belangrijker nog wellicht; de bacteriën werden niet resistent voor CBD, zelfs niet nadat ze 20 dagen eraan blootgesteld werden.

LEES OOK:  Australische wetenschappers zien in CBD nieuw antibioticum

CBD versterkt werking antibiotica

In maart van dit jaar volgde een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Zuid-Denemarken. Zij gebruikten CBD als een ‘hulp-component’ om het effect van het antibioticum bacitracine te versterken bij het bestrijden van een stafylokok infectie (waartoe ook de gevreesde ziekenhuisbacterie MRAS behoort).

Toen de researchers CBD en antibiotica combineerden, zagen ze ‘een krachtiger effect dan wanneer er uitsluitend antibiotica gebruikt wordt’ en om een bepaald aantal bacteriën te doden. hadden ze daarom ook minder antibiotica nodig!

LEES OOK:  Studie: resistente bacteriën bestrijden met antibiotica én CBD

[openingsfoto: SemihAkg/Shutterstock, illustratie wietaardbei: ZKH/Shutterstock]
(advertentie)