(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al enige jaren wordt er in de Amerikaanse staat New York gebakkeleid tussen politici over legalisering van recreatieve wiet. Helaas kon men het steeds maar niet eens worden over de precieze uitvoering. Tot nu tenminste, want afgelopen zaterdag kwamen de Democraten in de staat (die de meerderheid hebben) tot overeenstemming met gouverneur Andrew Cuomo, die al jaren roept dat New York moet legaliseren. Nog deze week zal er naar verwachting een definitieve klap op het plan worden gegeven!

New York wordt de 15e staat in VS met legale recreatieve wiet

New York – met 20 miljoen inwoners de op 3 na dichtstbevolkte staat van de VS – is er op alle gebieden vrij laat bij met legaliseren van cannabis. Terwijl bijvoorbeeld Californië al in 1996 (!) medicinale wiet legaliseerde, deed New York dat pas in 2015. Sindsdien wordt er ook al gesteggeld over het vrijgeven van recreatieve wiet door de politici. CNNBS schreef bijvoorbeeld al in september 2014: ‘Legaliseert New York funwiet in 2015?‘.

Nou niet dus. Pas op zaterdag 27 maart 2021 komt het zover: de parlementariërs van de staat New York – sterk gedomineerd door de Democraten – gaan akkoord met het voorstel van gouverneur Cuomo (ook een Democraat trouwens) om nog deze week het wetsvoorstel goed te keuren dat recreatieve wiet reguleert en belast voor mensen van 21 jaar en ouder. Daarmee wordt New York de 15e staat in de VS waar funwiet legaal is.

Repareren van schade war on drugs staat voorop

Het wetsvoorstel werd zaterdag bekendgemaakt, enkele dagen nadat de parlementariërs een akkoord hadden gesloten met hun gouverneur. Eén van de belangrijkste redenen waarom New York overstag gaat, is de sociale rechtvaardigheid. Met de legalisering ‘repareren we de zware discriminerende impact die het handhaven van het cannabisverbod heeft gehad op gekleurde gemeenschappen in de staat New York’, verklaart senator Liz Krueger, die zich al jaren sterk maakt voor legalisering en mede-bedenker is van het wetsvoorstel.

‘Ik ben erg trots dat we eindelijk een wet hebben die recreatieve wiet legaliseert op een manier die raciale rechtvaardigheid op de voorgrond plaatst, terwijl er balans is tussen veiligheid en economische groei, kleine ondernemingen worden gestimuleerd en de illegale markt significant wordt verminderd’, aldus de opgetogen senator zondag tegenover The North State Journal. 

Wellicht nog deze week wordt New York de vijftiende staat in de VS waar cannabis volledig legaal is, dus inclusief recreatieve wiet! [illustratie: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Details van de legalisering van recreatieve wiet in New York

Wat houdt de wietwet van New York in? Om te beginnen gaat 40 procent van alles wat er straks met legale recreatieve wiet wordt verdiend in de staat naar gemeenschappen die onevenredig hard zijn getroffen door de war on drugs. Het zal geen verwondering wekken dat dit vooral Afro-Amerikaanse en latino gemeenschappen betreft.

Daarop aansluitend worden het strafblad en de straffen van mensen die eerder zijn veroordeeld voor het bezit van 3 ounces cannabis of minder (85 gram max dus) automatisch schoongeveegd. Door de wet komen er zogeheten ‘equity programs’ die leningen en schenkingen geven aan kleine wiettelers en mensen die getroffen zijn door de drugsoorlog en geïnteresseerd zijn om in de legale cannabisindustrie te gaan werken.

Er komt volgens de wet ook een Office of Cannabis Management in de staat New York. Dat reguleringsbureau krijgt onder meer een vijfkoppige raad die de taak heeft om toe te zien op de regulering van de nieuwe branche, inclusief het vaststellen van licentievoorwaarden voor kwekers, dispensaries en ‘consumption sites’.

Dat laatste is interessant, want het zou kunnen duiden op een voornemen om zoiets als onze coffeeshops toe te gaan staan. Niet gebruikelijk in de VS, waar je tot nu toe eigenlijk alleen maar in een privé-omgeving wiet mag roken, ook al is het gelegaliseerd. Mocht New York wel plekken toestaan waar je openlijk en sociaal cannabis kunt consumeren, dan wordt een stedentripje naar The Big Apple dus nóg leuker!

Elk huishouden mag zelf 6 wietplanten kweken

Nog meer fijne zaken voor de moderne cannabisconsument: alle adult-use cannabis (zo noemt men in Noord-Amerika recreatieve wiet doorgaans) moet verplicht in een laboratorium worden getest voordat het verkocht mag worden. Er komt vanuit het wietbureau van de staat een BTW-tarief van 9 procent op cannabis, plus nog eens 4 procent lokale belasting. Overigens mogen gemeenten wel zelf beslissen of ze dispensaries toestaan binnen hun grenzen.

Opmerkelijk is wel dat er ook nog een extra belasting op de legale producten komt afhankelijk van het THC-percentage. Die THC-heffing varieert van 0,5 cent per milligram voor wiettoppen tot 3 cent per milligram voor edibles.

Heel erg fijn is dat de politici en bestuurders van New York de vreedzame thuisteler niet vergeten zijn. Volwassen inwoners (dat is vanaf 21 jaar in de VS) mogen in hun eigen huis 3 volwassen wietplanten en 3 kleintjes kweken. Kom daar maar eens om in Nederland…

Legalisering spekt ook de staatskas van New York

Gouverneur Andrew Cuomo ziet legalisering ook als een manier om de staatskas te spekken. Alleen al de recreatieve cannabismarkt in New York State is volgens deskundigen goed voor een omzet van 4,6 miljard dollar in 2023. En vier jaar later is dat gestegen naar 5,8 miljard dollar, zo becijferde analisten van MPG Consulting reeds. Geen spek en bonen dus.

Kunnen we al een stedentripje naar New York gaan boeken nu? Helaas. Om te beginnen moet het parlement er dus nog officieel mee instemmen, naar verwachting nog deze week. Vanaf dat moment geldt per direct dat recreatieve wiet gelegaliseerd is, maar de verkoop start niet onmiddellijk.

Eerst moet dat Office of Cannabis Management – dat trouwens ook de medicinale cannabis onder haar hoede krijgt – nog gevormd worden en moeten alle regeltjes tot achter de komma worden uitgewerkt. Naar schatting van de New Yorkse wettenmakers zelf gaat dat allemaal nog 18 maanden tot 2 jaar in beslag nemen.

Maar hè, dan gaan alle New Yorkers toch gewoon alvast zelf thuis aan de slag met hun 6 legale wietplanten!

[openingsbeeld: Trybex/Shutterstock]
(advertentie)