(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen vanuit de cannabisbranche klinkt forse kritiek op de kabinetsplannen met legale wietteelt, ook de Raad voor de rechtspraak heeft stevige bedenkingen. Volgens dit bestuur van de 11 rechtbanken en 4 gerechtshoven ‘is de proef niet in overeenstemming met internationale verdragen en er ligt willekeur op de loer bij de selectie van telers en coffeeshops die mee mogen doen’.

Cannabisbranche niet happy met wietexperiment

Sinds maandag de details van de wietplannen via de Volkskrant in de openbaarheid kwamen, regent het van diverse kanten kritiek. Wijzelf schreven maandag al direct ‘dat de details over het wietexperiment droevig stemmen‘, omdat de nadruk komt te liggen op de gezondheidsrisico’s van cannabis en we van de overheid vooral niét moeten gaan denken dat cannabisgebruik normaal is.

Gisteren was VOC-voorzitter Derrick Bergman er in zijn column ‘Wietexperiment – Wint de dominee van de koopman?‘ ook niet bepaald overdreven enthousiast over en wist hij te melden dat de coffeeshops in Leeuwarden inmiddels niet meer wensen mee te werken aan een experiment.

Gemeenten willen totaal ander proefmodel

Ook vanuit de ambtelijke hoek klinkt kritiek. Neem de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij kwamen dinsdag met een officiële reactie. Die valt samen te vatten met een dringende oproep om aandacht te besteden aan:

Rechters zien beren op de weg

En dan nu de Raad voor rechtspraak, die woensdag officieel reageerde met een advies aan de minister van justitie Grapperhaus als reactie op de wietteelt-voorstellen van het kabinet. De raad signaleert ‘een aantal bezwaren’. Als eerste maken de rechters zich druk over wat de rest van de wereld ervan vindt:

Werkdruk bestuurs- en strafrechters

Verder maakt de Raad voor rechtspraak zich druk over de eigen werkdruk die wellicht nog meer zal toenemen, en de willekeurige selectie van wiettelers die wel of niet mogen meedoen aan het experiment:

Kansloze missie Rutte III?

Goed, je zou dus langzamerhand kunnen concluderen dat er werkelijk helemaal niemand – inclusief het kabinet zelf – enthousiast is over het aanstaande experiment met legale wietteelt in 6 tot 10 Nederlandse gemeenten. Vanuit de voorlichtings- en hulpverleningswereld bereiken ons – off the record – geluiden dat er plannen leven voor een actie om de regering op te roepen om maar beter helemaal te STOPPEN met dit gedoe…

Wij krijgen zodoende steeds meer het unheimische gevoel dat het dit juist de bedoeling is van Rutte III: dit wietexperiment móet ook mislukken…

[openingsbeeld:  Christos Georghiou/Shutterstock]
(advertenties)