(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Thailand ontpopt zich steeds meer tot de Aziatische voorloper op het gebied van cannabis hervormingen. Nog geen vijf jaar geleden was alles er streng verboden, maar sindsdien is het hard gegaan. Voorlopig nieuw hoogtepunt is dat de minister van Volksgezondheid belooft dat elke Thai thuis zoveel wietplanten voor eigen consumptie mag kweken als ie zelf wil – mits hij/zij/het dat aantal wel even doorgeeft aan de autoriteiten.

Thailand ziet brood in (medicinale) cannabis

Pas eind 2018 ging de Thaise regering – in feite een instrument van het leger – akkoord met de legalisering van medicinale cannabis. Overigens met bijna volledige instemming van het volk, zoals een schitterende opiniepeiling in oktober van genoemd jaar aangaf: liefst 98,98% van de Thai is voorstander van legale mediwiet.

Daarna ging het zoals gezegd hard en profileert Thailand zich als een hotspot voor wetenschappelijk onderzoek naar medicinale cannabis. Het volk mag gratis voor advies/consult naar cannabis klinieken.Ook verklaart men openlijk dat er gemikt werd op buitenlands cannabis toerisme naar het land. Voor boeren moet wiet de nieuwe cash crop worden. En burgers mogen, zo maakte de staat vorig jaar bekend, zonder gezeik zes wietplanten thuis kweken voor persoonlijke consumptie.

Limiet van 6 wietplanten opgerekt naar ‘zoveel je wilt’

Dat laatste is echter toch niet helemaal waar, zo schrijft de website Nation Thailand deze zondag. ‘No limit to household marijuana plants from June 9, promises Anutin’, luidt namelijk de kop van het nieuwsbericht. Met andere woorden: helemaal geen maximum op de Thaise thuisteelt meer!

De beste cannabis minister ooit wat ons betreft: Anutin Charnvirakul [foto: Wikipedia/NBT – https://www.youtube.com/watch?v=FCmAWHiTsco]

Afgelopen zaterdag maakte de voor het cannabisbeleid hoofdverantwoordelijke minister van Volksgezondheid en tevens partijleider van de regerende Bhumjaithai Party én vice-premier Anutin Charnvirakul (55), bekend dat elk Thais huishouden zoveel wietplanten mag kweken als ze zelf willen.

Er zijn slechts twee voorwaarden die hieraan gesteld worden: de wiet moet voor eigen gebruik zijn en je moet even doorgeven aan de overheid hoeveel planten je hebt staan.

Nog heel even wachten tot de wet echt een wet is

De minister maakte het geweldige nieuws toepasselijk bekend op een congres over medicinale cannabis aan de Rajabhat Si Sa Ket University in het gezellig klinkende Public Health Area 10. Minister Charnvirakul zei dat het weliswaar een campagnebelofte van zijn partij was geweest om zes wietplanten voor thuisteelt toe te staan, maar dat hij ‘het nog beter kon’ door die limiet simpelweg te verwijderen.

Waarom de Thai dan specifiek tot 9 juni aanstaande moeten wachten met los gaan? Omdat het op die dag exact 120 dagen geleden is dat de wet die cannabis decriminaliseert in Thailand werd gepubliceerd in de staatskrant. Pas na 120 dagen wordt een gepubliceerde wet ook daadwerkelijk effectief, vandaar.

‘Hennep en cannabis zijn echt nuttig’

Al met al dus zeer fijn nieuws voor de pak ‘m beet 70 miljoen inwoners van Thailand. Ze hoeven vooraf geen toestemming te vragen voor de thuisteelt van wiet, maar dus wel doorgeven hoeveel planten ze kweken voor eigen gebruik. Volgens de minister is dat vereist omdat ‘Thailand een internationaal verdrag heeft ondertekend’, maar wij zouden bij god niet weten waarop Charnvirakul doelt.

Wat we dan weer wel snappen van deze minister is zijn opmerking dat ‘hennep en cannabis echt nuttige producten zijn’. En dat dit de reden is waarom zijn regerende politieke partij en zijn ministerie van Volksgezondheid de ‘Thai pushen om cannabis als huishoudelijk gewas te kweken’.

Man man, geef ons eens een keer zo’n minister/partijleider/vice-premier als Anutin Charnvirakul.

[openingsbeeld: Jaroslava Belikova/Shutterstock]
(advertentie)