(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op 1 april begon in de Amerikaanse staat New Mexico de verkoop van legale recreatieve wiet. En hoewel deze zuidelijke staat bepaald niet de eerste is en bovendien met twee miljoen mensen dunbevolkt, rinkelden de kassa’s van de dispensaries onophoudelijk tijdens dat eerste wietweekend. Met dank aan de blowende buren in Texas vooral ook!

Breaking Bud

Niks geen flauwe grapjesdag op 1 april in New Mexico, maar de officiële start van de spiksplinternieuwe adult-use cannabis market, ofwel het prille begin van de verkoop van legale recreatieve wiet. En wat voor drie dolle dwaze dagen zouden het uiteindelijk worden dat eerste wietweekend!

Lange rijen hongerige cannabis consumenten stonden al voor de opening van de deuren van de dispensaries (cannabiswinkels) te wachten op hun beurt. New Mexico, dat wij wellicht nog het beste kennen van de hallucinerende tv-serie Breaking Bad, is alweer de 18e staat in de VS die funwiet legaliseert. Maar toch is er in deze dunbevolkte woestijnstaat iets bijzonders aan de hand…

Waarom blowen die gasten in New Mexico zo ontzettend veel?

Op het einde van vrijdag 1 april hadden de dispensaries al voor 1,96 miljoen dollar aan recreatieve wiet verkocht. En dat werd niet minder gedurende het weekend; op zondagmiddag meldden de cannabiswinkels dat er op dat moment al 49.552 transacties hadden plaatsgevonden, goed voor een omzet van exact $3.092.712,= Ook de verkoop van medicinale cannabis draaide lekker met 1.425.000 dollar, zodat er in totaal voor 4,5 miljoen dollar aan legale wiet werd verkocht in nog geen drie dagen tijd.

Bij één goed openingsweekend zal het volgens de deskundigen ook niet blijven, want voor heel 2022 wordt een verkoop van 125 miljoen dollar voorspeld. Volgend jaar groeit de legale wietverkoop in New Mexico door naar $200 miljoen en in 2026 praten we over 400 miljoen dollar. Is dat niet wat heel erg veel voor een staatje met slechts 2,1 miljoen zielen?

Behoeftige blowers reizen graag en lang voor hun portie wiet

Ja, dat is het. Maar de fraaie cijfers komen dan ook niet per se of uitsluitend voort uit de onstilbare honger van inwoners van New Mexico naar cannabis. Ook de honger van de oosterburen doet een stevige duit in het gripzakje. New Mexico deelt namelijk 800 kilometer grens met Texas, en in Texas – op Californië na de staat met de meeste inwoners – mag bijna niks qua wiet. Een héél klein beetje mediwiet, verder is alles verboden.

“Het is vrij duidelijk als je naar de data uit andere staten zoals Colorado, Washington en Oregon kijkt dat cross-border sales de gewoonste zaak van de wereld zijn”, verklaarde econoom en professor Kelly O’Donnell al eerder tegenover de krant Santa Fe New Mexican.

“De populatie Texanen die binnen 150 kilometer van de grens met New Mexico wonen, is bijna hetzelfde als die van heel New Mexico. We hebben veel bewijs dat mensen lange afstanden reizen om cannabis te kopen.”

Wietfeestje in New Mexico zal minder worden, maar wanneer?

Ook bij de cannabisbedrijven leeft die overtuiging. “Onze onderzoeken tonen aan dat 40 tot 42 procent van alle recreatieve wiet zal worden gekocht middels out-of-state purchases, met name uit Texas”, stelt oprichter Duke Rodriguez van cannabisonderneming Ultra Health. Dat lijkt natuurlijk wel iets op de ‘internationale’ omzet van Nederlandse coffeeshops in de grensstreken met België en Duitsland, haha.

Maar net zoals de grensshops hier het lachen enigszins vergaan is door zaken als de wietpas en wellicht ook de wietproef en legale wiet in Duitsland straks, zo weten insiders dat het halleluja in New Mexico niet zal blijven duren tot in de oneindigheid.

“Ofwel gaat Texas ergens in de komende vijf jaar recreatieve wiet legaliseren, of het wordt federaal legaal”, zegt Emily Kaltenbach van de Drug Policy Alliance tegenover MJBizDaily. “En dat zal de dynamiek van de markt in sommige van deze grensgemeenschappen compleet veranderen.” Maar dat zijn de zorgen van morgen. Voorlopig blijft nog wel even feest voor wietverkopers in New Mexico, evenals voor de blowers in New Mexico én in Texas!

[openingsbeeld: Federico Magonio/Shutterstock]
(advertentie)