(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een daverende primeur op de beroemde boekenbeurs London Book Fair deze week: het allereerste gedrukte boek waarvoor nog geen snippertje boom gesneuveld is. ‘H is for Hemp’ is namelijk gedrukt op hybride henneppapier! De primeur is voor milieuactivist en fotograaf Maren Krings die de wereld over reisde om hennep in woord en beeld te vangen en de Duitse papierfabrikant Hahnemühle FineArt GmbH die als eerste een boomvrij boek durfde te maken.

Geen bomen kappen, maar hennep zaaien voor papier

Voor het drukken van boeken, kranten en folders wordt enorm veel houtpulp gebruikt, wat dus betekent dat er heel wat bomen omgehakt worden voor ons leesplezier. Een veel beter alternatief om papier van te maken is daarom industriële vezelhennep.

Dat is milieuvriendelijk (voor hennepteelt zijn geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig) en het levert veel meer biomassa per hectare op dan bomen ooit zouden kunnen. Met andere woorden: 1 hectare hennep levert vier tot vijf keer zoveel papier op dan 1 hectare bos! Omdat de hele papier- en drukindustrie echter nog is ingesteld op hout als ‘brandstof’ is henneppapier nu nog duurder dan houtpapier.

Maar de gezonde duurzame toekomst van papier bedrukken ligt bij het zusje van wiet, zoveel is wel bijna zeker.

Geschiedenis in beeld, want hier wordt dus het eerste boomvrije boek op aarde gedrukt, en wel op henneppapier natuurlijk!

H is voor Hennep

Het henneppapier van Hahnemühle is geschikt voor offset drukken, maar ook voor high-speed-inkjet drukken. Tekst én foto’s uiteraard, want dat bewijst het eerste boomvrije boek ter wereld wel. ‘H is for Hemp’, dat deze week dus werd gepresenteerd op de London Book Fair, staat vol met interessante verhalen over de vele mogelijke toepassingen van hennep in onze maatschappij.

En aangezien schrijver Maren Krings fotograaf van beroep is, is het voor wat betreft beeld ook smullen geblazen! Het boomvrije hennepboek (van binnen en buiten is het hennep wat de klok slaat dus) telt liefst 624 pagina’s vol met reportages, interviews, graphics en foto’s.

Voorbeeld van een spread uit het boomvrije boek van en over hennep…

Hennep kan de wereld redden

Goedkoop is het boek dat in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 700 stuks is gedrukt niet, het kost 140 euro. Maar dan heb je wel mooi een

‘mile-marker in the renewal of industrial hemp as a global agricultural crop’

te pakken volgens de maker zelf.

Op het moment van schrijven, donderdagochtend, zijn er nog 437 exemplaren te koop van het eerste boomvrije boek op aarde dat ook nog eens geheel aan hennep gewijd is. Hebben? Klik dan HIER voor meer informatie.

Oh ja, behalve milieuvriendelijk en duurzaam papier drukken, kan je van hennep bijvoorbeeld ook huizen bouwen. En was er in ons land niet iets met stikstof en huizen en crisis of zo gaande… 😉

(advertentie)