(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een vraag die al eeuwen wordt gesteld door ons soort mensen, en de antwoorden zijn wellicht diverser dan alle Gay Prides bij elkaar. Hoe lang blijf je nou stoned of high als je wiet gebruikt? Uiteraard is daar geen eenduidig antwoord op te geven, aangezien de duur van je high afhangt van onder meer je ervaring, het THC-percentage en de consumptiemethode. Maar daarover is gelukkig al best wat wetenschappelijke kennis vergaard!

Gemiddelde high duurt volgens de wetenschap 4 uur

Dit jaar publiceerden Australische wetenschappers een studie in het vaktijdschrift Neuroscience & Biobehavioral Reviews die helemaal gewijd was aan de duur van beïnvloeding door cannabis. Hun bevindingen zijn gebaseerd op het vergelijken van heel veel eerdere wetenschappelijke onderzoeken waarin dit onderwerp werd aangestipt, vandaar de titel ‘Determining the magnitude and duration of acute Δ9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC)-induced driving and cognitive impairment: A systematic and meta-analytic review‘.

Uit die meta-analyse rolt de conclusie dat het zogeheten ‘window of impairment’ (de duur van het high/stoned zijn) tussen de 3 en 10 uur duurt, afhankelijk van de zojuist genoemde factoren. Gemiddeld echter, zo stelt hoofdonderzoeker Danielle McCartney van de universiteit van Sydney, duurt een high 4 uur.

Analyse van 80 studies over cannabis en beïnvloeding

Het bedwelmende high-effect van een lichte(re) geïnhaleerde dosis THC duurt over het algemeen 3 uur, terwijl de high van een stevige dab-sessie of zware edible wel 6 tot 10 uur kan aanhouden. Een dosis van 20 milligram THC bezorgt de meeste consumenten een high van 4 tot 5 uur, zo stelden de Australiërs vast in hun analyse van liefst 80 eerdere wetenschappelijke studies over ‘cannabis dosering en bedwelming’.

Veel van die eerdere onderzoeken focussen op de effecten van cannabis op bijvoorbeeld autorijden of het bewustzijn. Zo weten we dat cannabis consumenten na het inhaleren (blowen/verdampen dus) van 20 mg THC binnen 5 uur de meeste driving-related skills weer terug hebben. Mensen die dezelfde hoeveelheid THC via een edible innamen hadden daar langer de tijd voor nodig. Ter info: in legale wietmarkten stopt men doorgaans 10 mg THC in 1 edible, met 100 mg THC in totaal in één verpakking.

‘THC beïnvloedt aspecten van rijvaardigheid’

“Over het algemeen bevestigen onze resultaten dat Δ9-THC (voluit Delta-9-tetrahydrocannabinol, kort gezegd THC, red.) aspecten van de rijvaardigheid beïnvloedt”, schrijven de Australische onderzoekers. “Er lijkt geen universeel antwoord te bestaan op de vraag hoe lang je moet wachten voordat je weer gaat rijden na cannabisgebruik. Het is daarom noodzakelijk om meerdere factoren mee te wegen om goed vast te stellen hoeveel tijd er moet zitten tussen THC-gebruik en het uitvoeren van veiligheidsgevoelige taken.”

Bedenk goed hoe je het doet; het psychoactieve effect van een edible begint later dan dat van een joint maar houdt wel veel langer aan… [foto: mytro Tyshchenko/Shutterstock]

High van edibles begint later en duurt langer

De verschillen tussen geïnhaleerde THC (joint, verdamper, pijpjes) en ingenomen THC (via edibles) zijn significant. Uit eigen ervaring weet je wellicht dat de effecten van THC en andere cannabinoïden binnen enkele minuten gevoeld worden wanneer je rookt of verdampt, terwijl het wel tot een uur of nog langer kan duren voordat je iets voelt van een edible of cannabisdrankje.

Uit hun review van de beschikbare wetenschappelijke literatuur bleek voor McCartney en haar team duidelijk dat de bedwelmende effecten van edibles en drankjes doorgaans veel langer aanhouden dan die van geïnhaleerde producten.

Zo hebben onderzoekers vastgesteld dat het roken of vapen van 20 mg THC de reactietijd van een bestuurder grofweg voor vier uur vermindert. Als je een halve gram wiet/hasj in je joint stopt – of 2 joints van een kwart gram rookt – zit je al in de buurt van die 20 milligram trouwens. Echter, als je diezelfde 20 mg THC inneemt via een edible of drankje duurt de afname van de reactietijd twee keer zolang: acht uur!

Ter geruststelling: uit de data van het onderzoek blijkt dat de reactietijd weliswaar ‘significant’ afneemt maar ook weer niet ‘dramatisch’.

Stevige edible kan high van 10 uur opleveren

“Onze analyse toont aan dat de beïnvloeding wel tot tien uur kan aanhouden wanneer hoge doses THC oraal worden geconsumeerd”, stelt McCartney verder. “Een meer typische duur van de bedwelming echter, is vier uur wanneer lagere doses THC worden geconsumeerd via roken of verdampen en eenvoudigere taken worden ondernomen.”

Die beïnvloeding – die cannabisconsumenten ervaren als high of stoned voelen, of zwaar relaxed, of slaperig, of vrolijk of creatief – kan zes tot zeven uur duren “wanneer er hogere doses THC worden geïnhaleerd en er complexere taken zoals een auto besturen worden uitgevoerd”.

Ervaring telt, ook bij cannabisgebruik

Voor de opzet van deze studie beschouwen de Australische onderzoekers 10 milligram THC als een ‘verantwoordelijke, gemiddelde dosis’. Maar een gemiddelde dosis voor een regelmatige consument, zo voegen ze toe, kan een hoge dosis zijn voor een sporadische cannabis consument.

Zoals velen van jullie uit eigen ervaring wellicht al weten, kan regelmatig gebruik resulteren in een tolerantie van lichaam & geest voor cannabinoïden uit wiet. Iets wat de Australische onderzoekers opnieuw bevestigen in hun meta-studie.

Dr. Thomas Arkell: “Wij ontdekten dat bedwelming veel voorspelbaarder is bij gelegenheidsgebruikers dan bij regelmatige cannabis consumenten. Zware gebruikers laten significante tolerantie zien voor de effecten van cannabis op autorijden en cognitieve functies, terwijl ze doorgaans enige beïnvloeding tonen.”

LEES OOKTolerantie voor wiet, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?

[openingsbeeld: Adib Rahman/Shutterstock]
(advertenties)