(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iron Mike, ofwel oud-wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten Mike Tyson (52) stond in 2000 stoned in de ring tijdens een fameuze knokpartij tegen de eveneens als een ‘dirty fighter’ bekendstaande Pool Andrew Golota. Dat biechtte de Amerikaan, die tegenwoordig actief is in de legale Californische cannabisbranche, op in het sportradioprogramma The Dan Patrick Show. 

 

Mike Tyson is zo beroemd dat ie zelf op een postzegel uit Malawi prijkt… [foto: rook76/Shutterstock]

Mike Tyson in vogelvlucht

Dat Mike Tyson een ietwat aparte vogel is weten we. Zo beet de jongste wereldkampioen zwaargewicht boksen  ooit een tegenstander een stuk van zijn oor af, speelde hij een hilarische rol in de film ‘The Hangover Part II’ , knalde ie een brute tribal tatoeage op zijn gezicht, was hij drie keer getrouwd waaronder een huwelijk van precies 1 jaar en 1 week met de bekende actrice Robin Givens en verwekte hij 8 kinderen. Hij mocht enkele woorden mompelen op een plaatje van Madonna en verder is Mikey al negen jaar veganist en een bekwaam duivenmelker.

Maar boksen kon hij ook, en hoe! Tyson stond bekend om zijn agressieve stijl en hij won 50 van zijn 56 profpartijen, waarvan liefst 44 overwinningen via een knock-out, dus dat is als je tegenstander plat gaat en niet meer verder kan of mag. Over knock-out gesproken, de eigen strain van Mike Tyson heet KO Kush…

Tyson vs Cannabis

Verder maar met cannabis, want dit is geen RTL Boulevard tenslotte. Wel hoppen we naar The Dan Patrick Show, een drie uur (!) durend sportprogramma dat al sinds 2007 on air is in de VS. Onlangs was Mike Tyson daar telefonisch te gast en na wat gepraat over zijn fameuze en dramatische bokscarrière – zo is Iron Mike veroordeeld wegens verkrachting en verspeelde hij al zijn miljoenen door laten we zeggen een dwaze levensstijl – belandden we bij de wiet.

Mike Tyson wil ergens in de bloedhete woestijn nabij Death Valley een cannabiszaak openen, zie het CNNBS-bericht van een jaar geleden: ‘Oud-bokser Mike Tyson begint cannabis-resort in Californië‘. En dan komen de presentator en bokser uit bij het roemruchte gevecht van Mike tegen de Pool Andrew Golota, in het jaar dat we van millennium wisselden: 2000.

Tyson: ‘Ik blow al mijn hele leven’

Dan Patrick vraagt aan Iron Mike of hij voor die bokspartij wiet had gebruikt, en zo ja wat dan zijn favoriete manier van consumptie was. Ofwel: “Do you use weed? Do you smoke or have edibles?” “How long have you smoked?”

Er is een tijd geweest in de VS, niet eens zo lang geleden, dat zulke vragen ongevraagd bleven. Laat staan dat een bekende Amerikaan er bevestigend op zou antwoorden, en uit de doeken zou doen dat, en hoe hij/zij ’s high als een kanarie de Oscars bijwoonde. Maar dit is de VS anno 2019, waar wiet voor ruim meer dan de helft van de inwoners legaal is en waar menige BA’er (Bekende Amerikaan) al lang heeft toegegeven dat ze cannabis gebruiken, of dat nou om medicinale redenen is of gewoon zomaar voor de lol.

En dus zegt Mike Tyson niet alleen dat hij inderdaad wiet rookt, maar ook dat hij dat al zijn hele leven doet! De grote vraag luidt daarna of Mike ook high gebokst heeft tijdens zijn profcarrière? Yep, dat heeft hij: “I only did it one time when I was fighting, when I was fighting Golota.”

Presentator Patrick vraagt vervolgens of dat hem beïnvloedde in de ring? Mike Tyson:

“It didn’t affect me, it affected Golota”

Showdown in Motown

Dan kort nog dat gevecht dat werd gepromoot als ‘Showdown in Motown’ samenvatten. Beide boksers hadden een reputatie als ‘dirty fighters’ opgebouwd, dus waren de verwachtingen hooggespannen. Tyson dacht dat ie gewonnen had door een technische KO, maar dat feest van zijn 49ste victorie ging later niet door, omdat Mike geweigerd had een urinestraal in te leveren voor de wedstrijd. (Nu begrijpen we waarom hij weigerde, haha)

Uit een alsnog afgenomen test bleek inderdaad dat Mike positief was met wiet. De boksbond bestempelde de partij als een ‘no-contest ruling’ en dus kwam Mike er zonder overwinning nummer 49 toch verdomd goed vanaf zou je kunnen zeggen. Bedenk ook dat wiet 19 jaar geleden nog nergens legaal was in de VS, laat staan voor recreatief gebruik.

6 minuten met Mike Tyson

Maar dat was later pas, terug naar het gevecht. De Pool werd na slechts enkele minuten boksen door het boze Amerikaanse bokspubliek met rotzooi bekogeld, op zijn weg terug naar de kleedkamer. Hij had net daarvoor – in de pauze tussen de 2e en 3e ronde – aangegeven dat ie niet verder kon. Vandaar dat Tyson ook (terecht) dacht dat ie gewonnen had via een technical knock-out. En dat dus ook nog high/stoned!

Al met al een geweldig verhaal natuurlijk weer van Mike Tyson. Maar om die Pool nou niet helemaal als een schlemiel af te schilderen nog dit. Bij medisch onderzoek na de bokspartij die hij zelf had gestaakt, bleek Andrew Golota een hersenschudding te hebben, een gebroken linker jukbeen en een rughernia. Golota kon na zijn 6 minuten met Mike Tyson drie jaar lang niet professioneel boksen, maar op 14 augustus 2003 maakte hij dan toch zijn rentree.

[foto: Ovidiu Hrubaru/Shutterstock]
(advertentie)