(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zondag 1 juli zijn de regels voor de legale cananbisbranche in Californië aangescherpt. Zo gelden er nu strikte THC-limieten voor edibles en worden er eisen aan de verpakkingen van cannabisproducten gesteld. Maar de regel met de meeste impact is die van het verplichte ‘seed to sale’ label: alle wiet, edibles en concentraten die dat niet hebben worden vernietigd. De schade voor de dispensaries bedraagt daardoor liefst 350 miljoen dollar!

Nieuwe, strengere regels

Amerikaanse cannabisbedrijven spreken in dit kader al van een ‘marijuanapocalypse’ in Californië, dat zoals bekend sinds 1 januari van dit jaar gereguleerde recreatieve cannabis heeft. Maar op zondag 1 juli gingen er dus nieuwe en strenge reguleringseisen in, waaronder een tracking standaard voor ‘seed to sale’. Ofwel; iedere gram wiet, edible of concentraat moet te herleiden zijn naar het wietzaadje waar het ooit mee begon en moet zijn getest in een laboratorium.

De impact van die nieuwe eisen is niet mals. Van de ene op de andere dag zijn duizenden kilo’s wiet en cannabisproducten onverkoopbaar geworden. Daardoor moeten de dispensaries noodgedwongen een aanzienlijk deel van hun voorraden vernietigen.

Eerste halfjaar was overgangsperiode

In de eerste zes maanden was er nog sprake van een overgangsperiode volgens het Bureau of Cannabis Control  in Californië, de instantie die toeziet op de gereguleerde wietmarkt in de staat met bijna 40 miljoen inwoners. Tijdens het eerste halfjaar van de legalisatie kregen voorheen illegale producenten de gelegenheid om legaal te gaan werken middels een licentie. Dat is ook een nadrukkelijk het doel van de hele legalisering: de zwarte markt uitschakelen. Tot 30 juni kregen veel cannabisondernemers daarom de kans om ‘bovengronds’ te gaan opereren en werden ze vrijgesteld van sommige eisen van het Bureau of Cannabis Control.

Legale wiet in overvloed in Californië, maar om dan maar duizenden kilo’s te gaan vernietigen omdat er geen testlabel van is… dat doet pijn! [foto: Mitch M/Shutterstock]

Verplichte vernietiging

Toch bleek de voorraad cannabis(producten) van voor 1 januari 2018 zo groot, dat er op 1 juli nog vele duizenden kilo’s wiet, hasj, concentraat, olie en edibles over waren in de dispensaries van Californië. En omdat die nu niet meer verkocht mogen worden, rest de eigenaren niets anders dan het te vernietigen. Volgens sommige deskundigen hebben we het dan over een wietberg ter waarde van 350 miljoen dollar.

Maar hoe moeten de dispensaries van die ‘onverkoopbare wiet’ af komen? Ook daarvoor heeft het Bureau of Cannabis Control regels opgesteld. ‘Non-compliant products’ moeten worden bewerkt totdat ze ‘completely unusable’ zijn. Bovendien moeten de wietwinkels verplicht video-opnames maken van dat vernietigingsproces, voor het geval de controleurs een bakkie koffie komen doen in hun zaak!

Kortingcircus

Uiteraard betekende de invoering van de nieuwe eisen dat het de afgelopen weken bijzonder goedkoop shoppen was voor de consumenten in Californië. Dispensaries boden idiote kortingen aan om maar van die oude voorraad af te komen.

Desondanks bleven er dus nog duizenden en duizenden kilo’s cannabis over, die nu halsoverkop een zinloze dood sterven. Naar verluidt zijn er daardoor zelfs video-opnames van mensen die met een hamer flesjes wietolie kapot slaan… Tja, legalisering betekent dus niet alleen maar halleluja.

[openingsbeeld: John Williams RUS/Shutterstock]
(advertenties)