(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Langzaamaan worden de dagen weer langer en stijgt de temperatuur. Nog even en dan brandt de zon weer tot laat in de avond op je dak. Voor buitenwiet kwekers misschien een zegen, voor binnenwiet kwekers een handicap. Wat te doen om deze zomer zorgeloos door te kweken, zonder dat het kwik in je kweekruimte te hoog oploopt?

Je kunt als binnenkweker maar beter voorbereid zijn op tropische temperaturen want als je wacht tot de eerste hittegolf zich aandient ben je waarschijnlijk te laat. Dan staan je planten de hele dag te zweten in je kweektentje of op zolder en dat kan je oogst flink in de war schoppen. Tijd om nu vast na te denken over een lekker koel binnenklimaat wanneer buiten de mussen van het dak vallen.

Gevolgen voor wietplanten

11639235_1453112775005717_1618080449_o

Wanneer bloeiende wietplanten het te lang te warm hebben worden toppen niet hard en compact maar blijven ze luchtig en los en hebben ze niet veel gewicht

In de natuur groeien wietplanten ook in snikhete gebieden zou je zeggen. Dus waarom mag het eigenlijk niet te heet worden in een kweekruimte? Wel, extreme warmte zorgt er bij een wietplant in een pot voor dat de bladeren zoveel vocht verdampen dat de wortels het niet meer kunnen aanvullen. Wanneer de hitte te lang aanhoudt zal de plant haar bladeren slap laten hangen en duurt het nog langer, dan kan ze zelfs verbranden. Maar ook als je wietplant niet verbrand kan de hitte je opbrengst flink verpesten. Wanneer bloeiende wietplanten het te lang te warm hebben worden toppen niet hard en compact maar blijven ze luchtig en los en hebben ze niet veel gewicht. De warmte zorgt er ook voor dat wietplanten meer geur afgeven en zonder adequate afzuiging en geurfiltering kan dat ook nog voor stankoverlast zorgen.

Wat is te heet?

De optimale temperatuur ligt bij wietplanten overdag (met de lampen aan) ongeveer tussen de 21 en 26,5 graden. Tot 28 graden is nog acceptabel maar daarboven moet het kwik toch niet komen. Wanneer je met CO2 toevoeging kweekt mag het kwik wel wat verder oplopen naar een temperatuur tussen de 26,5 en de 32 graden Celsius. De CO2 zorgt namelijk voor een versnelde stofwisseling waardoor de planten ook wat sneller vocht mogen verdampen. Zorg ervoor dat het in de nachten niet te veel afkoelt, een temperatuurverschil tot 10 graden in vergelijking met de dagtemperatuur is prima maar een te grote temperatuurschommeling zorgt er ook weer voor dat de plant veel tijd kwijt is aan acclimatiseren.

min-max

Met een min-max thermometer kun je de temperatuur op de warmste en koudste momenten meten 

Een min-max thermometer onthoudt zowel de koudste als de warmste temperatuur, zodat je kunt zien of je wat aan de temperatuur moet gaan doen. Wordt het nu al zo’n 28 graden, dan kun je ervan uitgaan dat je midden in de zomer wel een temperatuurprobleem gaat krijgen.

Maatregelen nemen

Om de temperatuur de baas te blijven valt er gelukkig genoeg te doen, afhankelijk van de mate van de hitte. Wanneer het verschil tussen dag- en nacht niet heel erg veel te groot is dan kun je dit vaak simpelweg oplossen door het omwisselen van dag en nacht met buiten. Met andere woorden: laat de lampen branden wanneer het buiten nacht is en laat ze uit wanneer het zonnetje buiten schijnt. Zo voorkom je dat de warmte van de zon aangevuld wordt met de warmte van je lamp.

Wat ook een goed idee is, is om voorschakelapparaten buiten je kweekruimte te monteren. Dit is sowieso slim, aangezien je elektra en de hoge luchtvochtigheid in een kweekruimte beter van elkaar kunt scheiden. Vooral analoge voorschakelapparaten geven veel warmte af, dus monteer die nu vast buiten je kweekruimte.

PK125-EC-TC

Je hebt tegenwoordig ook hele slimme afzuigers die de temperatuur zelf middels een sensor in de gaten houden en zo nodig automatisch harder of zachter gaan draaien

Tot zover heb je nog geen geld uit hoeven geven om je kweekkast of -tent zomerklaar te maken. Misschien blijft het met de bovenstaande maatregelen al goed op temperatuur, maar wellicht moet je toch wat upgrades aan je kweek toevoegen om de hitte goed de baas te blijven. Een afzuiger met meer capaciteit is dan meestal de eerste keus. Afzuigers met meer capaciteit voeren warme lucht namelijk sneller af zoals je zult begrijpen. Het kan dus helemaal geen kwaad om een afzuiger aan te schaffen met overcapaciteit. Deze kun je namelijk harder laten draaien als het buiten warmer wordt. Je hebt tegenwoordig ook hele slimme afzuigers die de temperatuur zelf middels een sensor in de gaten houden en zo nodig automatisch harder of zachter gaan draaien. Check meteen even of je koolstoffilter toevallig aan vervanging toe is.

De lamp is uiteraard ook van grote invloed op de warmte in je kweekruimte. Sommige thuiskwekers kweken bijvoorbeeld heel bewust in de zomer met LED en in de winter met HPS. Het is ook een goed idee om je kweekruimte met meerdere lampen in te richten zodat je er eventueel een kan uitschakelen als het te heet wordt. Sommige moderne HPS kweeklampen zijn tegenwoordig ook via de digitale ballast te dimmen zodat ze minder stroom verbruiken en dus ook minder heet worden. Cooltubes kunnen ook uitkomst bieden voor HPS-kwekers. Dit is een afgesloten glazen armatuur die om de bulb zit en die aangesloten zit op je afzuiger. Zo wordt de ergste hitte meteen bij de lamp weggezogen.

1221_Cooltube_reflector (1)

Cooltubes zitten om je bulb en zijn aangesloten op je afzuiger zodat de meeste warmte direct weggezogen wordt

Tenslotte kun je ook overwegen om de ruimte waarin je wietplanten zich bevinden eens goed te isoleren. Vooral bij zolderkwekers kan dit veel opleveren en bovendien is het sowieso een goed idee om aan de nodige isolatie te doen. In de winter heb je er ook nog eens profijt van omdat het je kweek dan juist goed kan beschermen tegen de kou.

[Openingsfoto: OSSOBUKO, Shutterstock.com]
(advertentie)