(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik kweek binnen al jaren een paar wietplantjes in een kleine tent. Om alle geur te filteren heb ik een koolstoffilter met een afzuiger en passieve luchtinlaat. Daardoor is er in de tent altijd een onderdruk (lage luchtdruk). Nou heb ik onlangs gelezen dat wietplanten eigenlijk beter zouden groeien bij een overdruk (hoge luchtdruk). Is dat echt zo en hoe kan ik een overdruk regelen zonder dat ik last van geur krijg? groet van Sander

Hoi Sander,

Wat je gelezen hebt klopt, als jouw wietplanten het zelf voor het zeggen zouden hebben, dan zouden ze onmiddellijk kiezen voor een hoge luchtdruk. Ga maar na, als de weerman op televisie verteld dat we in een hoge drukgebied zitten kunnen we ’s zomers de barbecue’s uit de schuur halen en guitig in ons blote bassie rondlopen want dan wordt het mooi weer. Hoe dat precies werkt laat ik even in het midden, maar feit is dat planten net als de meeste mensen wel vrolijk worden van zo’n hoge drukgebied.

Een barometer meet de luchtdruk

Een barometer meet de luchtdruk

Voordelen van overdruk

De groeisnelheid neemt toe. Bij een luchtdruk van 101 kilopascal groeit een plant optimaal. Als de druk omlaag gaat groeien planten nog steeds, maar minder snel. Als de luchtdruk te laag wordt zal een plant dood gaan omdat de uitwisseling van gassen dan niet plaats kan vinden.

De concentratie van gassen zoals CO2 en zuurstof neemt toe, dit zijn gassen die planten nodig hebben voor de groei. Hoe hoger de concentratie van deze gassen, hoe beter de plant zal groeien.

De luchtdruk heeft ook invloed op het water. Vooral bij planten die op hydro gekweekt worden zal een hogere luchtdruk ervoor zorgen dat er meer zuurstof in het water opgelost zitten. Wortels profiteren enorm bij zuurstof.

En dat geldt dus ook voor de situatie bij jou thuis. Je ziet dat planten in een hoge druksituatie mooie korte internodes aanmaken en een betere celstructuur hebben. Het probleem is alleen geur, kwekers houden de druk in hun tent laag zodat alle lucht alleen via het koolstoffilter naar buiten kan. Als het kweken van wiet volledig gelegaliseerd zou zijn, zoals in Uruguay, zou een overdruk ideaal zijn.

Overdruk in je tent creëren?

Of je nou voor een overdruk in je tent zou moeten zorgen? Ik zou het je toch liever niet aanraden in verband met geuroverlast, iets waardoor toch veel kwekerijen, hoe klein ook, worden ontdekt. Maar goed, voor de volledigheid zal ik je wel vertellen hoe ik het zelf zou doen als ik van een overdruk in een kweektent zou willen profiteren.

Om te beginnen zou ik een koolstoffilter en een afzuiger op elkaar aansluiten en gewoon in de kweekruimte laten draaien zodat de lucht constant door het filter circuleert. Dan zou de luchtuitlaat dus passief worden en tegelijk lucht actief worden ingeblazen met behulp van een afzuiger.

Maar met alleen een filter in de tent zou ik er zelf toch nog niet genoeg vertrouwen in hebben. Om de laatste wietlucht aan te pakken zou ik zeker ook een Neutralizer in de tent plaatsen. Dit nieuwe apparaat neutraliseert geur heel goed, het kan een koolstoffilter zelfs helemaal vervangen. The Kweker heeft het apparaat onlangs getest tijdens het kweken en knippen van zijn AutoXtreme en had geen enkele last van geur.

Positionering The Neutralizer

Ikzelf ben erg voorzichtig ingesteld, en zou het alleen op deze manier aandurven om met een overdruk in een kweektent te werken. En dan nog zou ik het eerst even goed aankijken.

Afgesloten ruimte

Wat natuurlijk helemaal optimaal zou zijn is een perfect gesealde kweekruimte zodat er helemaal geen lucht kan ‘lekken’. Als je daar dan met CO2 toevoeging zou kweken, dan creëer je helemaal een optimale omgeving voor je planten waar CO2 goed blijft hangen. Maar goed, dan praat je al over een soort aquarium Sander. Ik denk dat we nog even moeten wachten op legalisatie voor we zo professioneel aan de gang kunnen. Maar het kan wel, de voorbeelden van super-professionele en gecontroleerde kweekruimtes in Amerika zijn er.

nice-big-grow-hbtv

Veel succes met je luchtdruk Sander!

(advertentie)