- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Guerrilla wietplanten staan te droog…
Hoi Muna, ik heb in de duinen een paar guerrilla wietplanten staan. Ik ga er ongeveer een keer per week kijken en de laatste keren stonden ze veel te droog. De bladeren hingen slapjes en ik ben dan net op tijd om ze water te geven. Ik heb gelukkig wel wat grote emmers in de buurt verstopt die het regenwater opvangen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze niet van de droogte sterven als ik er niet bij ben? Groetjes van Gerard.
Hoi Gerard, het is lastig hè guerrilla kweken, je planten kunnen verzuipen van de regen, gevonden worden of aangevreten worden door beestjes en knaagdieren en als het een tijdje droog blijft zoals nu, kunnen ze uitdrogen. Ik snap dat je niet elke dag naar de duinen kan gaan om al je planten te inspecteren en te verzorgen, maar het is voor wietplanten toch wel belangrijk om ze geregeld te verzorgen. Niet alleen om ze te bewateren, maar ook om te kijken of je geen last hebt van ongedierte of andere bedreigingen.
Mijn eerste tip is dan ook dit. Probeer in plaats van een keer, in ieder geval twee keer per week naar je planten te gaan. Als er iets is dan ben je er een stuk sneller bij en heb je nog tijd om het op te lossen.
Tips tegen de droogte
Je hebt emmers neergezet die regenwater hebben opgevangen zeg je. Ik weet niet hoeveel water er nog in je emmers zit, maar als dat je enige bron van water is, zal het tijdens een droge periode snel opraken. En emmers vol met water de duinen in dragen lijkt me ook een zware taak. Het is bij guerrilla kweken dan ook van belang dat je de juiste voorbereidingen treft. Als je een plek kiest naast een sloot of duinmeer, heb je in ieder geval een bron van water in de buurt. Wat ook slim is, is om een medium voor je plant te regelen dat water goed kan absorberen en vasthouden.
Om ervoor te zorgen dat de grond niet te snel verdampt, moet je hem beschermen tegen direct zonlicht. Een laag houtsnippers, bladeren of hooi of gras zorgt ervoor dat de aarde niet te snel uitdroogt. Kijk of je in de duinen organisch materiaal kunt vinden om de aarde rondje planten mee af te dekken. Cacaodoppen zijn ook prima om de grond mee te bedekken, je kunt ze in het tuincentrum kopen.
Terwijl de laag afdekmateriaal composteert zal het als extra voordeel trouwens ook voor voedingsstoffen voor de plant zorgen. Wanneer je water geeft, of als het regent neemt het water de voedingsstoffen mee de grond in. Daarnaast zorgt de ruwe bovenlaag ervoor dat water bij het bewateren beter de grond in trekt.
Water geven en verzamelen
Om ervoor te zorgen dat het water wat je geeft ook goed de grond in trekt en er niet afloopt, is het een goed idee om de oppervlaktespanning van het water te verlagen met een of twee druppeltjes afwasmiddel. Het water trekt sneller en dieper in de grond. Je had al emmers neergezet, dat is goed. Je kunt ook overwegen om tijdens een regenbui eens naar je planten te gaan en te zorgen dat je emmers goed gevuld worden. Als je een zeil tussen een paar bomen spant, kun je daar in korte tijd een hoop regenwater mee opvangen.
Persoonlijk hoop ik dat het nog even droog blijft, want als je planten straks dikke toppen hebben en we weer veel regen krijgen hebben de meeste buitenwiet kwekers weer heel andere problemen. Maar dat hoort bij het buitenkweken. Een goede oogst buiten vergt aandacht en voorbereiding.
Succes met de droogte Gerard, groetjes van Muna
(advertentie)