(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, ik heb in mijn tuin twee autoflower wietplanten staan en het duurt niet meer zo lang voor ze klaar zijn. Gisteren schrok ik alleen erg toen ik eens onder de bladeren keek. Daar zat het namelijk vol van de zwarte bladluizen, dat ik dit niet eerder heb gezien! Hoe krijg ik ze weg? Ze zitten ook helemaal in de thc. Groet, Andries

Hoi Andries, nare beesten zijn het die bladluizen! Ik zou er ook van schrikken want ze kunnen grote schade aanrichten bij wietplanten. Ze zuigen met hun snuit sappen uit de planten en zijn eigenlijk met niets anders bezig dan eten en voortplanten, iets wat ze ook in rap tempo doen.

Om zich te beschermen scheiden bladluizen honingdauw af, dat is een plakkerige suiker substantie. Het zijn de plantensuikers die de luis alleen voor de bescherming gebruikt. De honingdauw is verder een voedingsbodem voor allerlei schimmels die de plant kunnen aantasten, en trekt andere insecten aan zoals bijvoorbeeld mieren. De mieren kunnen dat wel waarderen en beschermen de luizen en brengen ze over naar andere planten alwaar de luizen nieuwe koloniën oprichten.

Je kunt de bladluis met allerlei beestjes bestrijden maar je kunt ook een bestrijdingsmiddel maken van water, (groene) zeep en spiritus. Ten slotte zijn er ook nog speciale bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen te koop.

harmonia-axyridis-vs.-ejército-de-pulgonesNatuurlijke vijanden

Natuurlijke bestrijding met beestjes kan met galmuggen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen. Kijk eens op ecogrow.nl, daar verkopen ze allerlei natuurlijke vijanden voor veel plantenplagen, onder andere ook tegen bladluizen.

Huis tuin en keukenmiddeltjes

Maar misschien is het makkelijker om de beestjes eerst te proberen te bestrijden met eenvoudige huis tuin en keukenmiddelen. Een mengsel van water en afwasmiddel in de plantenspuit zal een groot deel van de luizen verwijderen. Als je er ook spiritus aan toevoegt zullen alle bladluizen ook doodgaan, maar kijk uit want spiritus is ook erg slecht voor de plant zelf.

4718310071_87d1a5f8b6_zJe kunt ook tabak of knoflook in water koken en dit water gebruiken om op de planten te spuiten. Je moet wel een paar keer spuiten voor je van de luizen af bent. Bij regelmatige behandeling zullen de bladluizen vertrekken. Ook houden bladluizen niet van kou, een koude waterstraal kan ze soms ook wegkrijgen, maar dan moet de aantasting niet al te erg zijn.

Je kunt een buitenplant voorzichtig op zijn zij leggen en de plant flink afspoelen met de tuinslang, misschien is dat nog wel de beste optie voor jouw planten Andries, aangezien ze bijna klaar zijn voor de oogst.

Er zijn ook middelen te koop zoals insectenspray van Brimex (ecogrow.nl) of ECO luisspray. De meeste kweekwinkels hebben er wel een middeltje tegen.

Succes in je strijd tegen de bladluizen Andries, ik hoop dat je de nare zuigbeestjes snel kwijtraakt!

 

(advertentie)