(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, ik kweek al jaren buiten en verduister mijn planten in de zomer, zodat ze volle zomerzon krijgen. Buiten zit ik daardoor op 14 uur licht en 10 uur donker, waarmee ik uitstekende resultaten behaal. Ik vraag me af na welke datum ik het verduisteren achterwege kan laten.Ik heb weleens gehoord dat na 15 augustus de plant niet meer terug schiet in de groei. Wat is hiervan waar?Lieve groet, Gea

Hoi Gea, het blijft een hele klus hè, dat verduisteren van je buitenplanten. Ik snap dat je er snel mee wil stoppen, zodra dat kan. Je moet ervoor thuisblijven en kan het niet even overslaan dat verduisteren. Het klinkt wellicht logisch, maar je kunt stoppen met verduisteren zodra de daglengte kort genoeg is, daar gaat het allemaal om. Maar wanneer is dat nou precies?

zonsopgang

Op zonsopgang-zonsondergang.nl kun je een datum en plaats invoeren en berekenen hoe lang het licht is buiten

Daglengtes

Het tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang verschilt per plek op de aarde en verschilt ook per jaar. Als je even googelt op daglengte 2014 dan vind je verschillende overzichten waarop je kunt zien hoe lang het licht blijft buiten. Je hoeft niet te wachten tot de daglengte 12 uur of minder is, een wietplant die eenmaal goed in de bloei staat, blijft ook bij 13 lichturen wel doorbloeien. Sowieso bloei jij al onder 14 uur licht.

Ik heb even gekeken en op 15 augustus is het 14 uur en drie kwartier licht buiten. Het verschilt ook een beetje per soort, maar als jouw plant al goed in bloei staat, kun je dan al proberen om te stoppen met verduisteren. Als je echter geen risico wil nemen dan wacht je tot 25 augustus, dan is het 14 uur en 7 minuten licht en ben je er echt wel zeker van dat je plant door blijft bloeien.

Veel succes Gea, stuur je een mooie foto van je buitenwiet?

(advertentie)