(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week wordt het nieuwe kabinet van premier Rutte gepresenteerd en op de valreep van de formatiebesprekingen lekte dan toch nog iets over wiet uit. Er komt toch een experiment met gereguleerde wietteelt, zij het in beperkte vorm: 4 jaar lang staatswiet in coffeeshops in 10 gemeenten. Doel is vermindering van (drugs)criminaliteit.

Uitgelekte wietplannen

Nog lang niet alle details met betrekking tot het cannabisbeleid van het nieuwe kabinet Rutte III – dat naar verwachting deze week eindelijk definitief rond komt – zijn bekend. Wat gaan we doen met die tienduizenden medicinale cannabispatiënten die zelf willen kweken, en hoe zit het nou met die 5 wietplanten voor eigen recreatief gebruik die zogenaamd gedoogd worden? Bestaan er nog coffeeshops aan het einde van Rutte III?

Vragen waarop het antwoord nog op zich laat wachten, al is het raadzaam om niet al te optimistisch te zijn over de cannabiskoers van het liberaal-christelijke kabinet dat nu bijna gereed is. Stiekem willen 2 van de 4 partijen namelijk het liefst alle coffeeshops dicht timmeren en alle drugs verbieden, en de VVD moet zich nog maar eerst eens bewijzen als echt liberaal op het geestverruimende terrein na twintig jaar blaffen en straffen…

Tien gemeenten mogen meedoen

Wat wél is uitgelekt is dus het plan om de komende regeerperiode van 4 jaar een experiment te gaan doen met legale wietteelt voor de coffeeshops. Tenminste, we gaan er maar eventjes vanuit dat deze staatswiet – want dat is het, alle wiet gaat centraal geteeld worden onder rijkstoezicht – in de bestaande coffeeshops komt. Het zou ook zomaar een Uruguay-model kunnen worden, dus dat de wiet in de schappen van de apotheek komt te liggen – en liefst tegen lagere prijzen als op de grijs-zwarte markt natuurlijk.

Het plan van Rutte III moet overigens nog door de ministers van Justitie en Volksgezondheid in een wet worden gegoten. Maar we hadden toch al net een wietwet van D66 aangenomen in februari?! Jazeker, maar dat voorstel (waarin wiettelers voor een vergunning konden gaan) ligt nu nog in de Eerste Kamer en De Volkskrant schrijft maandag dat ‘een meerderheid daar niet waarschijnlijk lijkt’.

Vandaar wellicht de vlucht naar voren van het VVD/D66/CDA/CU kabinet, met het uitgelekte plan voor een staatswiet-experiment in 10 gemeenten.

Grote vraag is natuurlijk ook: wie mag die staatswiet gaan kweken? Gegadigden genoeg natuurlijk, van Bedrocan tot buitenlandse giganten… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Oplossing of noodverbandje

Die gemeenten staan overigens, zoals te verwachten viel gezien de klaagzang van burgemeesters in de afgelopen jaren, te trappelen om 1 van die 10 proefkonijnen voor legale wiet te worden. Met name in Brabant – niet voor niks de ‘wietschuur van Europa’ genoemd – is de animo groot.

Maar ja, de hamvraag is uiteindelijk deze: gaat zo’n proef ook iets oplossen wat betreft de criminaliteit? Dat is namelijk het doel van het kabinet (en dus niet of bijna niet de gezondheid van de consument bijvoorbeeld, toch zeker ook een punt van zorg anno 2017). Zet het zoden aan de dijk als er in 10 gemeenten staatswiet ligt, en in honderd andere coffeeshop-gemeenten én 270 gemeenten zonder shops nog steeds ‘illegale wiet’ de weg naar de consument vindt? Houden criminelen zich aan gemeentengrenzen?

100 miljoen extra voor drugsoorlog

Over criminelen gesproken: het nieuw kabinet zet tegenover het staatswiet-experiment ook een ander, nóg harder drugsbeleid. Zo wordt er volgens De Volkskrant liefst 100 miljoen euro gestort in een ‘ondermijningsfonds’ om de drugscriminaliteit aan te pakken en komt er zelfs een speciale wet om de mensen erachter aan te kunnen pakken.

Old school war on drugs denken dus, je kan je in alle ernst afvragen of dat ineens – na pak ‘m beet zeventig jaar mislukking – wél gaat werken als er in een zeer beperkt aantal gemeenten staatswiet verkocht wordt. Het is met andere woorden de vraag of de crimineel die de regering zegt te willen bestrijden zich ook maar iets aantrekt van het experiment van Rutte…

[openingsbeeld:  Corepics VOF/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)