(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Verstand komt met de jaren zeggen ze wel eens, maar helaas geldt dat niet voor Doe Maar’s bassist Henny Vrienten. Die gaat op zijn ouwe dag – 69 jaar oud – ineens huichelachtig doen en onzin verkopen over wiet. En de hit ‘Nederwiet’ wil hij ook niet meer zingen omdat hij ‘er niet meer achter staat’… Watskeburt?!

Klassieker

Laten we – voor de jongere lezers zeg maar – eerst maar eens beginnen met de nederpop klassieker ‘Nederwiet’, een nummer dat ‘de Hollandse Beatles’ begin jaren tachtig opnamen en dat toch min of meer decennialang fungeerde als volkslied voor blowers in de Lage Landen. Het was een van de vele succesvolle nummers op het album ‘Skunk’ godbetert.

Hier komt het deuntje, met de tekst die meeloopt op het scherm:

Vrienten worstelt met ‘Nederwiet’

Maar van die warme gevoelens voor de ‘prachtige groene plant’ is bij Henny Vrienten niets meer over, zo leren we van een interview dat hij gaf aan de Vlaamse VRT. In de kop boven het verhaal gaat de brombeer al gelijk los: ‘Henny Vrienten worstelt met “Nederwiet”: “Ik kan er niet meer achter staan om dat voor 20.000 kinderen te zingen”.’

Pfff… sinds wanneer is Doe Maar een kinderband geworden dan?! Of kloppen ze binnenkort nog meer geld uit de zakken van hun oude fans en hun kroost door samen met K3 in de Lage Landen te gaan toeren? Nou ja, eens kijken waarom Henny niks meer wil weten van ‘Nederwiet’ dan.

Contraproductief

Over drugs doet Henny – terugkijkend op de glorietijd van Doe Maar – ineens heel denigrerend en hij stelt het bijna zo voor alsof ie het met tegenzin en uiterst zelden gebruikte: ‘Ik heb vroeger – in de jaren 70 was dat gebruikelijk – ook wel wat gebruikt. Dat werkt volkomen contraproductief. Daar kun je helemaal niets mee. Ik wel eens gehad dat ik iets gebruikte en dat ik dacht “wauw”, en dat opschreef.  ’s Ochtends las ik het na en zag dat het onzin was.’

‘Wiet erg gevaarlijk spul’

Het wordt nog erger (lees; beschamender) als de interviewer over de song ‘Nederwiet’ begint. Volgens Henny ‘het minste Doe Maar-liedje’ en dat heeft hij altijd al gevonden zegt hij nu. Waarna het volledig ontspoort als Vrienten – de man die in de jaren zeventig dus naar eigen zeggen voor het laatst een beetje drugs heeft geprobeerd en dat dus blijkbaar met frisse tegenzin – uitweidt over ‘Nederwiet’. Dat het eerst zo’n onschuldig plantje was en er daarna heel lang op effect mee gefokt is… dat werk.

We laten je – lamgeslagen en moedeloos – achter met een van de meest idiote citaten uit de afgelopen jaren, zeker als je weet uit wiens mond het komt:

‘Wiet is nu een erg gevaarlijk spul geworden, daardoor komen mensen in de psychische problemen.  Ik kan “Nederwiet” niet meer zingen voor 20.000 kinderen. Stel dat er één in de problemen komt, dan is dat gedeeltelijk mijn schuld’  – Henny Vrienten 

[openingsfoto:  Wasitt Hemwarapornchai/Shutterstock]
(advertentie)