(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijk nieuws uit België: daar is een tomatenboer veroordeeld omdat ie drugszaakjes deed met het grootste Mexicaanse drugskartel Sinaloa. Op zich niet vreemd als we het over cocaïne hebben, maar er wordt dus blijkbaar ook wiet vanuit Mexico naar Vlaanderen – met eindbestemming Nederland – getransporteerd… en wie zit er hier nou te wachten op die inferieure brick weed  van El Chapo?!

Mexicaanse wiet in Antwerpse haven

Beginnen we eerst met de drugs smokkelende tomatenboer uit De Pinte. In 2015 werd er in de haven van Antwerpen een container met 1500 kilo wiet (verstopt tussen sojameel) onderschept, bestemd voor de Oost-Vlaamse boer. Wiet uit Mexico welteverstaan, voor zover wij weten een bepaald niet alledaagse smokkelroute. Maar wellicht kunnen de Mexicaanse drugskartels hun kwalitatief minderwaardige brick weed niet meer zo makkelijk slijten in de VS en Canada. In die landen wordt cannabis in hoog tempo gelegaliseerd, met uitstekende wiet tegen schappelijke prijzen en zonder gevaar voor de kopers dat ze nog op dezelfde straathoek beroofd/geript worden.

Drugskartel van El Chapo

Vanuit de loods van de tomatenman in Nevele zou de wiet verder getransporteerd worden naar ‘een grote organisatie’ in Nederland, zo leerden we deze week in de rechtbank waar de boer en een van zijn medewerkers terecht stonden. Overigens niet alleen wiet, maar ook 500 kilo coke die in Peru (!) onderschept werd moest zo via België naar Nederland komen. Het grootste drugskartel in Mexico – Sinaloa, bekend van hun roemruchte leider El Chapo – stuurde zelf wat mensen naar de loods van de tomatenkweker om een en ander te checken.

El Chapo is de leider van het Sinaloa drugskartel en op Netflix zijn er al 2 seizoenen te zien van ‘zijn serie’…

Keihard vonnis

De rechter was knalhard in zijn vonnis. ‘Beide beklaagden hielpen de kartels om meer voet aan de grond te krijgen in België, uit puur geldgewin en zonder stil te staan bij de maatschappelijke gevolgen’, tekent Het Nieuwsblad op.

Ondanks de geldproblemen die de tomatenboer in de armen van het Mexicaanse drugskartel zouden hebben gedreven, toonde de edelachtbare van dienst weinig medeleven. Naast een geldboete van 60.000 euro moet zijn werknemer (die al een strafblad met drugsfeiten heeft) 7 jaar de gevangeniscel in, en de boer uit De Pinte zelf moet 6 jaar effectief brommen…

Blijft over de prangende vraag: wat moeten wij hier in godsnaam met die inferieure Mexicaanse wiet?!

[openingsfoto: J.D.S./Shutterstock]
(advertentie)