(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de prettige bijkomstigheden van de legalisering van cannabis, voor de consumenten tenminste, is dat de prijs van kwalitatief uitstekende wiet daalt. Wat heet, alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar dropte de groothandelsprijs van 1 pound  (453,5 gram) legale wiet met 18,6 procent. En in Colorado zelfs met 40 procent!

Groothandelsprijs daalt fors

Zoals bij alle producten – olie, goud, Big Mac’s en noem het maar op – wordt ook de prijs van legale cannabis op de markt in de VS nauwlettend in de gaten gehouden. Bijvoorbeeld door het bedrijf Cannabis Benchmarks, dat zojuist haar ‘2017 Mid-Year Wholesale Market Report‘ heeft gepresenteerd.

Daaruit blijkt dus dat de prijzen van wiet blijven dalen in die staten waar het legaal is, met Colorado voorop (die ook de eerste was in januari 2014 waar legaal recreatieve cannabis verkocht werd). De prijs daalde ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016 met liefst 18,6 procent in de VS.

Donald Trump

Toch zijn analisten in de cannabisindustrie niet per se ontevreden met deze daling. Ze vinden de markt zelfs ‘opmerkelijk stabiel’ gezien de vluchtigheid van de prijzen in 2016 en de ‘recente politieke onrust’ (lees; de komst van de regering Trump). Ze wijzen daarbij op het kleine nationale verschil van 150 dollar tussen de laagste en hoogste wietprijs, een verschil dat in de eerste zes maanden vorig jaar nog bijna 300 dollar bedroeg.

De zogeheten U.S. Spot prices for wholesale cannabis begonnen het jaar met 1532 dollar voor 1 pound (453,5 gram), wat nog aardig wat hoger was dan het historische dieptepunt van 1386 dollar in 2016. Maar gebaseerd op de groothandelsprijzen in 2015 en 2016 verwachten de experts van Cannabis Benchmarks verdere prijsdalingen als vanaf november de buitenoogsten op de markt komen.

Kostenefficiënt

De prijsdaling in Colorado is met 40% weliswaar drastisch, maar het ligt in lijn met de nationale trend van lagere wietprijzen in alle vijf de legale markten (naast Colorado zijn dat Washington, Oregon, Alaska en Nevada op dit moment, Californië volgt komend nieuwjaar). En dat ondanks een blijvende sterke vraag naar cannabis(producten), aldus de prijsspotters.

Kortom, goed nieuws voor de Amerikaanse consumenten en reden voor de bedrijven om nog meer kostenefficiënt en concurrerend te gaan werken nu de legale wietmarkt volwassen wordt..

[openingsfoto: elbud/Shutterstock]
(advertentie)