(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De eerste cijfers van de legale recreatieve wietverkoop in de staat Nevada – met Las Vegas als episch centrum uiteraard – zijn veelbelovend. Er ging in de maand juli, toen de verkoop begon, voor liefst 27,1 miljoen dollar aan legale cannabis over de toonbank, veel meer dan staten als Colorado, Washington en Oregon ooit scoorden.

Viva Las Vegas!

Nou is het met de miljoenenstad Las Vegas – toch al een toeristisch centrum van gokken, congressen en entertainment – binnen de grenzen van Nevada niet echt verwonderlijk dat de cijfers goed zijn. Maar dat ze zo goed zijn hadden de meeste deskundigen ook niet verwacht, zeker gezien de opstartproblemen in het begin van juli toen de wiet letterlijk niet aan te slepen viel.

Met de 27,1 miljoen dollar aan verkochte funwiet (recreational sales) overtreft Nevada ruimschoots de eerste maand van Colorado (14 miljoen), Washington (3,8 miljoen) en Oregon (14 miljoen).

25% belasting op funwiet

Bijkomend voordeel voor de overheid is een fijne belastingsom die de blowers en verkopende dispensaries ophoesten. Niet alleen omdat er veel wiet verkocht werd, maar ook omdat Nevada stevige tarieven rekent voor ons genotmiddel: een combinatie van 15% groothandelsbelasting + 10% verkoopbelasting. Dat tikt lekker aan 25% belasting nietwaar, en dus mag de schatkistbewaarder voor de maand juli 2017 3,68 miljoen dollar bijschrijven.

De verkoop van funwiet loopt als een trein, met name dankzij de entertainment metropool Las Vegas… [foto: Rex Wholster/Shutterstock]

Nevada is trouwens een half jaar eerder (!) met de verkoop van funwiet begonnen dan wat er in het wetsvoorstel stond dat de kiezers afgelopen november aannamen. Eigenlijk hadden Californië en Nevada op 1 januari 2018 van start gegaan, maar het was gouverneur Brian Sandoval van Nevada die afgelopen januari voorstelde om een ‘vroege start’ te maken. Inmiddels is de kop er dus af en telt de staat 53 wietwinkels, 92 wietkwekerijen, 65 verwerkingsfabriekjes, 31 distributeurs en 9 testlaboratoriums.

120 miljoen belastinggeld in eerste 2 jaar

Woordvoerder van het Nevada Department of Taxation wordt echter niet warm of koud van de miljoenen. Die zijn in lijn met de verwachtingen vindt ze. Volgens de prognose moet de vrije verkoop van niet-medicinale cannabis in de eerste twee jaar namelijk 120 miljoen dollar in het overheidslaatje brengen. Dat is dus 5 miljoen per maand gemiddeld, maar dat ze die al bijna aantikken in de allereerste maand met alle opstartproblemen is een bijzonder gunstig voorteken. Al blijft woordvoerder Klapsetin dus cool: ‘De cijfers zijn goed. Er is niks dat suggereert dat we niet op koers liggen met de tweejaarlijkse projectie.’

Overigens gaat een deel van het belastinggeld naar een reservepotje voor moeilijke tijden – rainy day fund noemen ze dat heel schattig in de VS – maar de overgrote meerderheid van de poen wordt aan scholen gedoneerd!

[openingsbeeld:  Bruce Stanfield/Shutterstock]
(advertentie)