(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hybride groeikracht. Het klinkt misschien als een goed bedachte marketingterm, maar dat is het niet. Het fenomeen is levensecht en kan voor wel 25% meer opbrengst zorgen! Deze extra groeikracht is tevens de reden dat zadenbedrijven specifiek F1 hybrides verkopen. Maar wat is die extra groeikracht nu precies?

Heterosis?

Heterosis of hybride groeikracht bestaat echt, en is trouwens ook niet alleen weggelegd voor wietplanten. Commerciële kwekers van allerlei gewassen maken dankbaar gebruik van hybride groeikracht, en starten hun gewassen vaak met F1 zaden.

Hybride groeikracht is namelijk de naam die gegeven werd aan het verschijnsel dat planten die groeien uit zaden van twee genetisch zeer verschillende moeder en vaderplanten, 25 procent sneller groeien dan genetisch zuivere rassen.

Wietzaden met hybride groeikracht

Wietzaden uit genetisch zeer verschillende rassen bezitten hybride groeikracht. Foto: Tracey Walker, Shutterstock

F1 wietzaden

De speciale extra groeikracht is dan ook alleen voorbehouden aan de eerste lichting zaden uit een kruising van twee genetisch zeer verschillende planten. Wanneer je ermee gaat doorkruisen zijn de planten genetisch niet meer verschillend genoeg, en is het afgelopen met de hybride groeikracht.

Zulke eerste generatie wietzaden worden ook wel F1 zaden genoemd, de F staat voor filius, het Latijnse woord voor zoon (en niet voor fenotype, wat veel mensen denken).  Wietplanten die voortkomen uit F1 zaden produceren 25% meer opbrengst dan zaden die voortkomen uit planten die genetisch gelijk zijn, fantastisch toch?

Zolang je maar blijft kruisen met genetisch zeer verschillende genetica, kun je blijven profiteren van heterosis. Vaak kun je ook gefeminiseerde F1 zaden kopen en profiteren van extra snelle groei en grotere opbrengst, zonder dat je zelf hoeft te kruisen. Veel zadenbedrijven zetten het op hun websites erbij wanneer zaden F1 hybride zaden zijn. Sommige zadenbedrijven zoals Serious Seeds verkopen zelfs bijna uitsluitend F1 zaden.

[Openingsfoto: Chronic, Serious Seeds]
(advertentie)