(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eerder deze week behandelden we al de belangrijke rol van cannabis bij twee populaire goede voornemens: stoppen met roken en afvallen. Vandaag tackelen we nog zo’n klassieker, namelijk minder alcohol drinken. Alcohol staat in de Top 3 van meest schadelijke drugs (ook tabak staat hierin trouwens), maar gelukkig kan het gebruik van recreatieve cannabis ook overmatig bier, wijn en sterke drank zuipen prima onder de duim houden. Ofwel; hoe een high january ook een dry january betekent!

Volgens een rapport van onderzoeksbureau High Yield Insights neemt het gebruik van drogisterij medicatie, slaapmiddelen en alcohol sterk af bij mensen die uit recreatief oogpunt cannabis gebruiken. Ook onderzochten de Amerikanen waarom  recreatieve consumenten eigenlijk de vlam in een joint jagen.

Recreatieve wietmarkt groeit sterk

‘The Recreational Cannabis Consumer Attitudes, Usage and Behavior’, zo heet het rapport van High Yield Insights naar het consumentengedrag van de funblower. En nu steeds meer Amerikaanse staten – denk Californië en New York bijvoorbeeld – en zelfs hele landen (Canada, Uruguay, Duitsland straks) ook legale recreatieve wiet kennen naast de medicinale, wordt dat marktsegment ook steeds belangrijker.

Recreatieve gebruikers van wiet – denk aan toppen, concentraten/olie en edibles – rapporteren een scherpe afname van het gebruik van ‘over-the-counter medication’, ofwel medicijnen die je zonder recept kunt kopen bij drogisterijen, supermarkten en apotheken. Ook drinken ze minder alcohol en gebruiken ze minder slaapmiddelen.

Blowen betekent minder slaapmiddelen, drank en medicijnen

En het gaat niet om een paar procent verschil met ‘normale mensen’. Zo geeft meer dan een kwart van de funblowers (27%) aan minder medicijnen te slikken, 22% kan voortaan zonder slaapmedicatie, 21% drinkt minder sterke drank en 20% zegt de consumptie van bier te matigen dankzij de (legale) wiet.

De onderzoekers stellen ook vast dat mensen van 55 jaar en ouder cannabis ‘herontdekken’. Mede-oprichter Mike Luce van High Yields stelt in het persbericht dat 55% van die senioren nu terugkeert naar cannabis nadat ze het al in hun jongere jaren geprobeerd hebben. ‘We staan pas aan het prille begin om te begrijpen hoe legalisering consumentengedrag beïnvloedt, of het nu gaat om uitgaven, gebruiksmomenten of winkelgewoontes. Het begrijpen van deze veranderingen zal leiden tot nieuwe groeimogelijkheden voor cannabis en een verdere verdeling in andere categorieën’, aldus Luce.

De redenen waarom/wanneer mensen recreatief wiet consumeren staan in deze grafiek, met ’thuis relaxen’ stevig op nummer 1

Handige cannabisprodcuten a.u.b.

Die legalisering is trouwens al eigenlijk geen discussiepunt meer daar in de VS. Liefst 65 procent van alle respondenten in dit onderzoek ziet legalisering als ‘positief voor mijn gemeenschap’.

Verder gaven consumenten ook aan dat ze graag meer ‘handige cannabisproducten’ op de markt zien, waarbij je vooral moet denken aan gemakszaken als edibles en voorgedraaide joints…

Oh ja, mocht je nou toch te diep in het glaasje hebben gekeken, zelfs dan kan onze favoriete plant je te hulp schieten:

LEES OOK 5 x waarom je CBD moet nemen tegen een… alcohol kater!

[openingsbeeld:  Bukhta Yurii/Shutterstock]
(advertentie)