(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nooit eerder in de geschiedenis werd er zoveel onderzoek naar cannabis – en de effecten van wiet – gedaan als in 2022. Meer dan 4.300 wetenschappelijke studies zijn er vorig jaar gepubliceerd, zo becijferde de Amerikaanse lobbygroep NORML.

Explosieve stijging van aantal cannabis studies sinds 2010

Het gaat dus wel lekker met cannabis onderzoek op de aardbol, zeker sinds 2010. Sinds dat jaar zijn er in totaal al meer dan dertigduizend wietstudies gepubliceerd. Ter vergelijking; in de jaren negentig waren er minder dan drieduizend onderzoeken en een decennium eerder in de jaren 80 waren er slechts tweeduizend.

Vorig jaar was dus opnieuw een recordjaar met meer dan 4.300 wetenschappelijke peer-reviewed (dat wil zeggen dat andere, niet bij de studie betrokken wetenschappers de studie hebben beoordeeld) cannabis onderzoeken. Het jaar ervoor, 2021, was overigens ook al een recordjaar met 4.200 publicaties. Het zal je niet verbazen dat de overgrote meerderheid van al het wietgerelateerde onderzoek betrekking heeft op de therapeutische eigenschappen van de cannabisplant.

Politici en beleidsmakers moeten anders naar wiet gaan kijken

NORML, de grootste pro-cannabis lobbygroep in de VS, kwam tot de aantallen nadat ze een ‘keyword zoekopdracht’ door de National Library of Medicine/PubMed.gov website jasten. “Ondanks claims van sommige mensen dat cannabis onvoldoende op wetenschappelijk adequate wijze is onderzocht, is de interesse van wetenschappers voor het bestuderen van cannabis de afgelopen jaren geëxplodeerd”, stelt NORML’s deputy director Paul Armentano.

Wiet wordt niet alleen bij consumenten steeds populairder, ook wetenschappers werken er maar wat graag mee… [foto: APChanel/Shutterstock]

“Net als trouwens ons begrip van de plant, haar actieve bestanddelen, de werkingsmechanismen en haar effecten op zowel de gebruiker als de maatschappij”, vervolgt de NORML-topman. “Het is tijd voor politici en anderen om te stoppen met het beoordelen van cannabis met de bril ‘wat we niet weten’ op, en in plaats daarvan mee te gaan doen met op bewijs gebaseerde discussies over wiet en cannabis beleidshervormingen die indicatief zijn voor wat we wél weten.”

Dat is nette-mensentaal voor: hou op met die war on drugs bullshit leugens over wiet!

Parlement VS geeft cannabis onderzoek extra impuls

Met name in de VS kreeg het wetenschappelijk onderzoek naar en met cannabis begin december nog een lekker steuntje in de rug van niemand minder dan president Joe Biden. Die zette toen namelijk zijn krabbel onder de Medical Marijuana and Cannabidiol Research Expansion Act.

Die nieuwe federale wet maakt het mogelijk voor wetenschappers om veel gemakkelijker onderzoek te doen naar de medicinale kwaliteiten van cannabis. Het was bovendien voor het eerst in de geschiedenis dat een zogeheten ‘standalone cannabis reform bill’ (zeg maar een losstaand wetsvoorstel dat in een ander wietbeleid voorziet) werd aangenomen door het Amerikaanse Congress. Dat belooft dus wat voor 2023 en daarna!

[openingsbeeld: petrmalinak/Shutterstock]
(advertentie)