(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ze moesten er een tijdje op wachten nadat de overheid had besloten dat recreatieve cannabis gelegaliseerd zou worden, maar op donderdag 29 december 2022 was het dan toch echt feest voor de New Yorkers. Precies om 4:20 uur gingen de deuren open van de eerste legale wietwinkel, een eer die werd gegund aan Housing Works, een nonprofit-organisatie voor daklozen en veroordeelden!

Sociale gelijkheid belangrijk bij legalisatie New York

Housing Works is een stichting die actief is in East Village, een wijk in Manhattan, New York. Behalve dat men voortaan ook cannabis verkoopt voor het goede doel, blijft de onderneming ook nonprofit-diensten aanbieden aan daklozen en mensen die in de gevangenis hebben gezeten of anderszins door Justitie zijn gemangeld.

Het is ook geen toeval dat juist deze wietwinkel als eerste open mocht gaan, want sociale ongelijkheid bestrijden – niet zelden door de war on drugs veroorzaakt –  is een van de speerpunten van de legalisatie van cannabis in de staat New York. Bij de eerste ronde van de verdeling van licenties kregen partijen die voor sociale rechtvaardigheid strijden dan ook voorrang.

Lange rijen New Yorkers voor de deur van eerste wietwinkel

Dát een hoop inwoners van New York zin hebben in een legaal wietje, blijkt wel uit de beelden rondom de opening van de Housing Works wietwinkel:

Gelukkig hoeven de 20 miljoen inwoners van de staat New York niet allemaal in de rij te gaan staan bij Housing Works, binnenkort openen er nog 35 legale cannabiswinkels de deuren. Bovendien gaat de reguleringsinstantie nog deze maand beginnen met het verdelen van licenties voor de thuisbezorging van cannabisproducten, dus dan hoef je eigenlijk helemaal niet meer de deur uit voor je legale high.

Burgemeester New York trots op eerste cannabis dispensary

Ook Eric Adams, de burgemeester van The Big Apple, is trots op de mijlpaal in zijn stad. “De opening van de eerste legale dispensary in onze staat hier in New York is meer dan alleen een veelbelovende stap voor deze ontluikende industrie. Het representeert een nieuw hoofdstuk voor degenen die de meeste pijn hebben geleden door het falende beleid in het verleden”, aldus de zwarte burgemeester.

En daar waar politici en bestuurders in Nederland uitblinken in dom en vooral heel erg achterhaald gezwets over drugs, daar blijken hun Amerikaanse evenknieën toch een heel stuk slimmer.

“The legal cannabis market has the potential to be a major boon to New York’s economic recovery — creating new jobs, building wealth in historically underserved communities, and increasing state and local tax revenue”  – Eric Adams, burgemeester New York

Laten we ook maar lekker afsluiten met deze historische beelden van de feestelijke eerste legale cannabisverkoop in New York City ooit, met in de hoofdrol de lokale politicus Alyssa Paolicelli:

[openingsfoto: rblfmr/Shutterstock]
(advertentie)