(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hybride groeikracht, het klinkt misschien als een goed bedachte marketingterm, maar dat is het niet. Hybride groeikracht is levensecht en kan voor 25 procent meer opbrengst zorgen! Hybride groeikracht is tevens de reden dat veel zadenbedrijven F1 hybrides verkopen, maar wat is het nou precies?

Heterosis of hybride groeikracht bestaat echt en is niet alleen weggelegd voor wietplanten. Commerciële kwekers van allerlei gewassen maken dankbaar gebruik van hybride groeikracht en starten hun gewassen altijd met F1 zaden. Hybride groeikracht is namelijk de naam die gegeven werd aan het verschijnsel dat planten die ontstaan zijn uit zaden van twee genetisch verschillende moeder en vaderplanten, 25 procent sneller groeien dan genetisch zuivere rassen.

F1 wietzaden

De speciale extra groeikracht is dus alleen voorbehouden aan de eerste lichting zaden uit een kruising van twee genetisch verschillende planten. Wanneer je ermee gaat doorkruisen zijn de planten genetisch niet meer verschillend genoeg en is het afgelopen met de hybride groeikracht. Eerste generatie zaden worden ook wel F1 zaden genoemd, de F staat voor filius, het Latijnse woord voor zoon.  Wietplanten die voortkomen uit F1 zaden produceren 25% meer opbrengst dan zaden die voortkomen uit planten die genetisch gelijk zijn, fantastisch toch?

Zolang je maar blijft kruisen met verschillende genetica, kun je blijven profiteren van de hybride groeikracht. Vaak kun je ook gefeminiseerde F1 zaden kopen en profiteren van de hybride groeikracht zonder dat je zelf hoeft te kruisen. Veel zadenbedrijven zetten het op hun websites erbij wanneer zaden F1 hybride zaden zijn. Sommige zadenbedrijven zoals Serious Seeds verkopen zelfs uitsluitend F1 zaden.

(advertenties)