(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over naar het voormalige eiland Urk, de meest kerkelijke gemeente van Nederland en vooral bekend van de visserij, coke snuiven/smokkelen en bier zuipen totdat het licht al dan niet definitief uitgaat. Maar zie; ook op Urk gaan de zwartkousen met hun tijd mee. Wat denk je anders van de ontdekking van een gecombineerde wietkwekerij plus bitcoin-fabriek?!

Stroom komt altijd van pas

Stroom jatten is al enige tijd niet meer exclusief voorbehouden aan broodkwekers, ofwel wiettelers die net wat meer juice nodig hebben dan de hobbyist met zijn 5 gedoogde plantjes thuis. Nee, ook voor het zogeheten mijnen van cryptomunten à la de bitcoin heb je stroom nodig, heel veel stroom.

Dus waarom zou je die twee lucratieve illegale handeltjes dan niet combineren moeten enkele van de 20.000 inwoners op Urk gedacht hebben. Hoef je maar één keer goed de stroom af te tappen nietwaar? Enter een bedrijfspand op Urk, afgelopen donderdag 20 februari 2020.

Politie stapt in

Toen kreeg dat pand bezoek van het hennepteam van de Politie Noordoostpolder/Urk, of zoals de pettenbrigade dat zelf noemt: er werd ‘een instap gedaan’. Dat instappen – niet te verwarren met het indrinken voor het daadwerkelijk stappen gaan – was niet tevergeefs, aangezien er inderdaad een wietplantage werd aangetroffen met 170 planten.

Daar heeft de dienstdoende politieagent zelfs een foto van proberen te maken:

Plantage met dubbelfunctie

Inderdaad niet al te scherp nee, haha. Maar goed, het valt desondanks niet te ontkennen dat onze favoriete plant hier wordt afgebeeld. Nou zou zo’n doorsnee politieberichtje over 170 wietplanten niet snel de kolommen van CNNBS halen als er niet iets anders en echt bijzonders aan de hand zou zijn.

In dit geval is dat dus het feit dat er behalve een cannabis boerderij – waar de oogst godbetert te drogen hing, ook dat nog – ook een crypto mining farm werd aangetroffen op hetzelfde adres, zij het in een aparte ruimte. De politie verklaart op Facebook zelf wat hier de bedoeling van is: “In een Crypto Mining Farm worden cryptocurrency gewonnen. In een Crypto Mining Farm staat apparatuur dat continu bezig is met het oplossen van codes om zo cryptocurrency te kunnen winnen. Dit vergt veel stroomverbruik.”

Ook van de bitcoin-fabriek is door Oom Agent op Urk een kiekje geschoten:

Wiet, bitcoins en knaken

Nuttige informatie, los van de grammaticale dat/die-fout na het woord ‘apparatuur’. De autoriteiten hebben in verband met de dubbele illegale activiteit op Urk alvast twee verdachten gehoord. Die mogen zich later verantwoorden bij de politierechter, zo is hun beloofd.

Verder is alle apparatuur voor de wiet en de bitcoins uiteraard in beslag genomen, en probeert de politie uit te vogelen hoeveel echte knaken er met deze gezegende combinatie precies zijn verdiend…

(advertenties)