(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel cannabis landelijk (federaal) gezien nog altijd verboden is in de Verenigde Staten, houdt dit de fabelachtige groei van de legale cannabusiness op statenniveau niet tegen. Sterker nog; er werken nu al bijna een half miljoen mensen fulltime in de wiet daarginds! Dat blijkt uit The 2022 Leafly Jobs Report, dat woensdag is gepubliceerd.

Bijna half miljoen Amerikanen werkt fulltime in cannabisbranche

Naarmate meer en meer Amerikaanse staten cannabis legaliseren, zowel medicinaal als recreatief, blijft de markt in de VS sneller groeien dan welke andere economische sector dan ook. Van de 50 staten hebben er inmiddels 37 legale mediwiet en 18 legale funwiet.

Aan de groei komt voorlopig ook geen einde volgens Leafly – de grootste wietwebsite in de VS – aangezien de verkoop van recreatieve cannabis nog moet beginnen in staten als New York, New Jersey en Connecticut. Afgelopen jaar werden er door de legale cannabisindustrie 107.059 nieuwe fulltime banen gecreëerd, een record. Het betekent dat er iedere dag opnieuw liefst 280 wietjobs bijkomen in de U.S.A.

Omzet legale wiet in VS bedraagt $25 miljard

Het is de zesde keer dat Leafly het jaarlijkse banenrapport heeft gepubliceerd, in samenwerking met Whitney Economics, een ‘cannabis economic analysis firm’. De onderzoekers berekenden dat er in 2021 – een lastig jaar voor alle ondernemingen vanwege de corona pandemie – in totaal voor 25 miljard dollar aan legale cannabis is verkocht in de VS, bijna 6 miljard dollar meer dan in 2020.

Uiteraard stelt men ook tevreden vast dat de groei van de legale wietmarkt ‘die van andere traditionele markten ver voorbijstreeft’. Vorig jaar was het voor het vijfde jaar op rij dat die groei 27% of meer bedroeg, een cijfers waar zelf de techbedrijven niet aan kunnen tippen. Het gemiddelde groeipercentage van andere branches tot 2030 wordt geschat op slechts 8 procent.

Wel waarschuwt Leafly voor problemen met het vinden van geschikt personeel, iets wat overigens voor bijna alle economische sectoren geldt tegenwoordig…

Cannajobs versus andere banen

Hoe groot wiet inmiddels is en hoe belangrijk cannabis blijkt voor de economie, wordt glashelder uit een vergelijking die Leafly maakte met andere banen die iedereen kent. Denk aan brandweermannen, kappers en machinisten bijvoorbeeld. Wij kunnen daar maar één – vanuit ons Nederlandse standpunt jaloersmakende conclusie uit trekken: cannabis is forever!

Je kunt het volledige 27 pagina’s tellende rapport HIER downloaden.

[openingsfoto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertenties)