(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over naar Brazilië, want daar heeft de gemeenteraad van de stad Goiânia een geweldig en uniek besluit genomen. Voortaan is 27 november namelijk een officiële feestdag en wel eentje die in het teken van cannabis staat: dia municipal da cannabis terapêutica. Dat betekent zoveel als ‘Gemeentelijke Dag van de Medicinale Cannabis’. 

Lentehoofdstad introduceert Cannabisdag

Het is weer eens iets anders dan burgers uit hun huis zetten omdat ze cannabis in bezit hebben of plantjes kweken, zoals Nederlandse gemeenten zich anno 2022 profileren ten aanzien van wiet. Nee, in de hoofdstad van de Braziliaanse staat Goiás snappen de bestuurders het dan toch echt stukken beter. Het zal ook wel niet zomaar zijn dat de stad Goiânia ook wel bekend staat als de ‘lentehoofdstad’.

Vereadores de Goiânia aprovam criação do dia da cannabis terapêutica‘, kopte de website Metropoles.com onlangs dan ook vrolijk. Met de nieuwe ‘Cannabisdag’ eert de stad de eigen wetgeving die het mogelijk heeft gemaakt om overal binnen de grenzen de distributie van mediwiet toe te staan.

Goiânia wil zicht ontpoppen tot medicinaal cannabiscentrum

Gemeenteraadslid Aava Santiago zegt dat de opmerkelijke actie – Brazilië loopt niet voorop met legalisering zullen we maar zeggen – bedoeld is als ‘steun voor onderzoek en vermindering van vooroordelen’. Met de feestdag wil de stad voorlichting en kennis over cannabis aanwakkeren, het debat onder patiënten voeden en zowel research naar als het medicinale gebruik van cannabinoïden producten aanmoedigen.

Het idee achter de Cannabisdag is eigenlijk om de mediwiet industrie ter plekke een boost te geven – of beter gezegd een kickstart, want de vorige burgemeester sprak zijn veto uit over het plan. Ook wil men een sterk netwerk creëeren door alle betrokken partijen met elkaar in contact te brengen.

Waarom 27 november en niet 420?

Maar dan die datum, 27 november. Wie een beetje wegwijs is in de wiet weet dat er wereldwijd al een specifieke feestdag voor cannabis bestaat: 20 april ofwel 420. Waarom hebben de Brazilianen niet hiervoor gekozen eigenlijk?

Dat heeft een eenvoudige reden, volgens de activisten in Goiânia die de datum mochten kiezen: 27 november is in Brazilië namelijk ook de Nationale Dag ter Bestrijding van Kanker. En de Cannabisdag sluit daar dus mooi bij aan is het idee. Het maakt het besluit van deze stad nog origineler, want de rest van de aardbol ‘doet het’ allemaal in de lente en de ‘Lentehoofdstad’ doet het lekker in de herfst.

Overigens is Goiânia niet de eerste (maar wel de tweede) gemeente die openlijk de liefde aan cannabis verklaart. Die eer gaat naar Kanepi, een plaats in Estland, die al in 2018 het licht zag.

LEES OOKWereldprimeur – Estlandse gemeente kiest ‘wietvlag’

[openingsfoto: Nelson Antoine/Shutterstock, illustratie: p_fishkin/Shutterstock]
(advertenties)