(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Komende maand is het alweer vier jaar geleden dat Canada als eerste grote westerse natie recreatieve cannabis in één klap – en in heel het land – legaal maakte. Ondanks dat blijft er ook in Canada ruimte voor illegale wietkwekers bestaan. En die ‘zwartwerkers’ bezuinigen ook bepaald niet op het aantal planten dat de potten in gaat, zo blijkt wel uit deze megavangst in Ontario.

Thuisteelt van maximaal vier wietplanten per huishouden mag

Als burger mag je in Canada weliswaar legaal wiet in bezit hebben, consumeren en zelfs thuis kweken – mits je een licentie hebt van Health Canada – maar er zitten natuurlijk grenzen aan de omvang van die homegrown activiteiten. Wanneer je grote hoeveelheden cannabis in je bezit hebt kan je dat 5 jaar gevangenisstraf opleveren en als je grote hoeveelheden wiet kweekt zonder licentie dan dreigt zelfs 14 jaar cel.

Dit even als voorafje bij het nu volgende nieuws over de bust die de Drug Enforcement Unit van de Durham Regional Police Service (DRPS) op 14 september uitvoerde in de plaats Port Perry in de Canadese provincie Ontario. Want daar ging het zomaar even over meer dan tienduizend illegale wietplanten, terwijl je er volgens de wet maximaal vier in huis en per huishouden mag hebben.

De enorme zwarte wietkwekerij in Port Perry…

10.000 wietplanten en 113 kilo wiet

Charged Laid in Connection to Cannabis Grow-op‘, meldt de politie zelf nogal droogjes op de website over de toch niet misselijke vangst in Port Perry. Alsof ze het elke dag doen; een plantage ontmantelen met zowel binnen als buiten wietplanten, meer dan tienduizend in totaal. En daarnaast ook nog eens 113 kilo ‘processed bud’ ofwel geoogste toppen die netjes in vacuüm getrokken plastic zakken verpakt was.

Volgens de DRPS waren de tienduizend wietplanten plus 113 kilo kant-en-klare wiet goed voor een waarde van 6,4 miljoen euro. Twee mensen die op de grootschalige binnen/buitenwiet-plantage aanwezig waren zijn gearresteerd en aangeklaagd onder de Cannabis Act vanwege de ‘ongeautoriseerde productie van cannabis en het bezit van illegale cannabis’. En dat kan beiden dus in het ‘legale cannabisparadijs’ Canada zomaar 14 jaar gevangenisstraf opleveren.

Bepaald geen incident, maar wel een trend

De vangst in Port Perry is ook zeker geen incident in Canada, want zoals gezegd blijft de zwarte wietmarkt stevig aanwezig in het land na oktober 2018, toen recreatieve cannabis landelijk gelegaliseerd werd. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld daarvan is een undercoveroperatie van de DRPS in het najaar van 2020.

Twee jaar geleden was het ook al bingo voor de politie met ‘Operation Mosquito’

Tijdens de massale politieactie toentertijd – onder de naam ‘Project Mosquito’ – werden liefst 18 illegale wietkwekerijen opgerold. Behalve dat er dertig arrestaties werden verricht, werd er ook voor bijna 39 miljoen euro aan ‘illegaal product’ (lees zwarte wiet) in beslag genomen. En dat was dus alleen nog maar in de regio Durham, Ontario…

LEES OOKTwee krasse knarren gepakt met heel veel wiet in illegaal olie-lab

LEES OOKOnline wietshop Canada voor miljoenen kaalgeplukt door politie

(advertentie)