(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie met het kweken van zijn eigen wiet begint, start vaak eerst met de teelt op aarde. Er valt immers al genoeg te leren over de planten zelf. Toch is hydrokweken niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Bespaar jezelf dat eeuwige gesleep met aarde en kweek ook eens geweldige toppen op water, zo doe je het.

Wat is hydrokweken?

Een hydrokweek verschilt vooral bij de wortels van een kweek op aarde. Waar het bodemleven in aarde de voedingsstoffen voor een plant vrijmaakt, haalt een plant bij een hydrokweek al haar voedingsstoffen uit het water. De term hydroponisch betekent letterlijk waterwerken maar dat betekent niet dat alle planten bij hydroteelt met hun wortels in een bak met water hangen. Dit kan wel, maar er zijn ook mediums zoals bijvoorbeeld kokosvezels, kleikorrels of steenwol die de wortels houvast geven tijdens de hydrokweek.

Om lekker te kunnen groeien heeft een wietplant niet veel nodig, zolang de wortels water, zuurstof en voedingsstoffen krijgen, de bladeren genoeg licht kunnen opvangen en er toevoer van lucht met koolstofdioxide (zit al in de lucht) is, heeft een wietplant het prima naar haar zin. Een zaadje in de grond stoppen en een wietplant daar laten groeien en bloeien is de bewezen en meest gebruikte methode, maar dat is niet per se het meest effectief.

De uitbundiger groei en bloei bij de hydroteelt ten opzichte van een kweek op aarde, wordt veroorzaakt dat de plant geen energie verbruikt aan het zoeken naar voedingsstoffen, deze zijn immers direct uit het water opneembaar. In plaats daarvan kan de plant al haar energie gebruiken voor de ontwikkeling van bladeren, dikke stammen en toppen.

Omdat de voedingsstoffen in een hydrologisch systeem direct opneembaar zijn, groeien de planten supersnel. Dat betekent alleen wel dat je er als kweker voor moet zorgen dat het voedingswater in een hydrosysteem nog meer als bij de teelt op aarde, de juiste EC-waarde (voedingswaarde), pH-waarde (zuurtegraad) en voldoende zuurstof moet hebben. Fouten die je maakt bij het aanmaken van je voedingswater worden je niet snel door de plant vergeven.

5 hydrosystemen voor thuiskwekers

Voor een hobbykweker met een klein aantal planten voor eigen gebruik is de teelt op aarde wellicht het makkelijkst, maar zoals gezegd niet per se het efficiëntst. Wil je overstappen op hydrokweken lees je dan goed in en denk ook aan de veiligheid. Omdat je met veel water werkt en water en elektra niet goed samen gaan dien je de twee goed van elkaar te scheiden. Zorg er ook voor dat je kweeksysteem niet kan lekken en neem voorzorgsmaatregelen voor als dat wel gebeurd, je wil natuurlijk niet dat het bij je benedenbuurvrouw voedingswater gaat regenen. Dat gezegd hebbende is er een keur aan mogelijkheden die prima inzetbaar zijn voor kleine kweekruimtes. We zetten vijf hydrosystemen op een rijtje.

1. Diep Water Cultuur

aliendwc

DWC systemen (Deep Water Culture) zoals Bubble Buckets werken afgezien van een steenwol-, neopreenblokje of een handje vol kleikorrels helemaal zonder medium. De wortels van de planten hangen direct in een voedingsoplossing. Het water moet voorzien worden van heel veel zuurstof door een aquariumpomp en een bruissteen. Laat het water niet heter worden dan 21 graden en blijf flink pompen, verder is het een van de gemakkelijkste hydrosystemen. Je kunt zelf vrij gemakkelijk een DWC systeem maken van een emmer (klik hier voor instructies), maar BGP verkoopt ook betaalbare kant en klare systemen voor thuiskwekers.

2. NFT systemen

NFT

Bij NFT systemen (Nutrient Film Technique) hangen wortels in een constante stroom water. Deze systemen werken goed, zolang er genoeg zuurstof in het water zit en de temperatuur van het water niet te hoog wordt (onder 21 graden). NFT systemen hebben vaak buizen waarin de planten staan, door de buizen stroomt het voedingswater dat middels een pomp continue rond wordt gepompt. NFT systemen kunnen weliswaar ook zelf gemaakt worden, maar het is een stuk gemakkelijker, en betrouwbaarder om een kant en klaar systeem zoals deze aan te schaffen.

3. Aeroponics

Aeroponic system_1

Aeroponic systemen zijn wat technischer, de wortels worden hierbij letterlijk met een fijne nevel van voedingswater besproeid. Het is misschien is het wel het meest moeilijke hydrosysteem om onder de knie te krijgen. Het vergt vrij veel onderhoud en tijd. Wortels kunnen zo groot worden dat ze de sproeiers van het systeem blokkeren waardoor het hele wortelsysteem niet meer genoeg water en voedingsstoffen krijgt. Daar staat tegenover dat de wortels wel heel veel zuurstof krijgen en er daardoor heel goede resultaten met aeroponic systemen kunnen worden gehaald.

4. Eb en vloed

ebflow

In eb en vloed systemen staan de planten in potten met grote drainage-openingen aan de onderkant op een speciale tafel met daarop lekbakken met geultjes waardoor water gemakkelijk weg kan lopen. Een pomp overspoelt de tafel een paar keer per dag met een laag water van een centimeter of 3 tot 5, waarna het water weer van de tafel wegloopt. Afhankelijk van het medium in de potten zoals steenwol, kleikorrels of kokos, dient de tafel vaker of minder vaak overspoelt de te worden met het voedingswater. Dit omdat alle mediums het water verschillend lang vasthouden. Telkens als de tafel weeg leegloopt, zorgt een aanzuigende werking van lucht ervoor dat er veel zuurstof bij de wortels komt.

5. Druppelsystemen

WILMA

Druppelsystemen zijn gemakkelijk om mee te werken, het is waarschijnlijk de meest natuurgetrouwe manier van hydrokweken omdat het erg lijkt op de kweek op aarde. Eigenlijk verschilt het niet van de teelt op aarde, alleen het medium is anders. Bij een druppelsysteem staan de planten gewoon in potten, alleen zit er in iedere pot een druppelaar die langzaam voedingswater in de pot druppelt. Er zijn systemen waarbij het overtollige water aan de onderkant van de pot wegloopt en niet meer wordt gebruikt, maar het gebeurd ook dat het terugstroomt in het waterreservoir en weer wordt hergebruikt. Je kunt druppelsystemen ook inzetten voor de teelt op aarde, alleen kweek je dan niet meer op hydro.

(advertenties)