- Buitenwiet test ’24 update #21: Erdbeer is heerlijk!
- Kweek je allermooiste moederplant
- Cannabis zaailing selectie. Kweek alleen je allerbeste plantjes
- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
Hydrokweken #1: geschiedenis, betekenis, systemen
Wie met wiet kweken begint, denkt meestal niet meteen aan een hydrosysteem. Toch biedt het hydrokweken een hoop voordelen, en kunnen automatische bewateringssystemen je een hoop werk uit handen nemen. In dit eerste deel van onze miniserie over hydrokweken vertellen we je wat hydrokweken is, en bespreken we de voor- en nadelen van open en gesloten systemen.
Hydrologisch kweken is ontzettend populair. Niet alleen onder wietkwekers maar ook in de professionele tuinbouw wordt er flink op los gehydrokweekt. Betere meetapparatuur, vernieuwende technieken en de stijgende vraag naar voedsel, zorgen ervoor dat hydroponics een gouden toekomst tegemoet gaat. Hydrokweken wordt veelal gedaan door professionele kwekers maat ook hobbykwekers die enkel voor eigen gebruik wiet kweken, kunnen profiteren van de voordelen van hydrokweken.
Hangtuinen van Babylon
Hydrokweken lijkt zeer modern maar heeft een lange geschiedenis. De allereerste hydrosystemen waren de hangtuinen van Babylon (circa 600 jaar v. Chr.) en de drijvende tuinen van de Azteken (omstreeks het jaar 1500). Het woord hydroponics komt van de Griekse woorden hydro en ponos, dat water en werken betekent. Niet zo gek ook als je je bedenkt dat hydroponics een teeltmethode is waarbij planten al hun voeding via water binnenkrijgen.
De eerste moderne hydrologische kweeksystemen werken op basis van de onderzoeken die de Duitse wetenschappers Von Sachs en Knop, van 1865 tot 1895 deden. Zij ontdekten dat planten slechts een aantal basisstoffen nodig hadden om te kunnen groeien. In de Amerikaanse staat Californië (waar anders) werden in de jaren ’30 de eerste werkende hydrosystemen ontwikkeld.
Deze eerste systemen werden tijdens de tweede wereldoorlog toegepast, om voedsel te kweken voor de Amerikaanse soldaten. Pas in de jaren ’70 en ’80 werden de eerste commerciële hydrosystemen ingezet voor de teelt van bloemen en groentes.
Kweken zonder aarde
Hydrokweken is kweken zonder aarde, waarbij alle mineralen via het water aan de wortels van planten worden toegediend. Er zijn verschillende systemen maar in échte hydrosystemen wordt er gekweekt zonder bodem (medium, substraat). Nutrient Film Technique, Deep Water Culture en aeroponics zijn voorbeelden van hydrosystemen zonder medium. Andere hydrosystemen zoals druppelsystemen en eb- en vloedsystemen, bevatten inerte mediums zoals steenwol, perliet, kokos of gebakken kleikorrels. Deze mediums bevatten geen voeding of organisch materiaal maar dienen puur als houvast voor wortels.
Niet alle plantenvoeding is geschikt voor hydrokweken. Sowieso is het belangrijk dat er minerale plantenvoeding wordt gebruikt die direct opneembaar is. Maar welke voeding moet worden gebruikt, hangt ook af van het type systeem. Het is van groot belang dat de voeding alle noodzakelijke elementen, in de juiste verhoudingen bevat. Welke verhouding juist is, hangt af van het type kweeksysteem. Zo is CANNA HYDRO bijvoorbeeld geschikt voor gesloten systemen, en gebruik je CANNA AQUA voor open hydrosystemen.
Er bestaan open systemen waarbij het voedingswater de wortels van de planten éénmaal passeert, en dan wordt afgevoerd. Er zijn echter ook gesloten systemen, waarin het voedingswater steeds opnieuw langs de wortels wordt gepompt. Gesloten systemen zijn met name geschikt wanneer er zonder medium wordt gekweekt, of op bodems die weinig vocht vasthouden zoals kleikorrels of steenwol.
Open vs. gesloten hydrosystemen
Voor de hobbyteelt van cannabis zijn gesloten (recirculerende) systemen waarschijnlijk het meest interessant. In deze systemen hoeft er geen water te worden afgevoerd. Omdat de wortels naast voeding ook veel zuurstof krijgen, groeien ze nóg sneller. Nadelen zijn er ook; ziektes kunnen zich in gesloten systemen snel verspreiden en je krijgt eerder te maken met pH- en EC-schommelingen.
Toch hebben open systemen ook hun voordelen, zoals het feit dat wietplanten in open systemen constant vers voedingswater krijgen toegediend. Dit maakt open systemen ook geschikt voor kwekers die te maken hebben met leiding water met een EC-waarde boven de 0,75. In open systemen gaat er daardoor wel meer water en voeding verloren, en het water moet ergens kunnen worden afgevoerd.