(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hier op de CNNBS redactie noemen we het al de eeuwigdurende zomer van 2018. De zon blijft maar schijnen en het zou eind volgende week zelfs 40 graden kunnen worden! Al is de kans daarop maar klein; van een hittegolf mogen we gerust spreken. Zaak dus om wietplanten buiten – en het hoofd – koel te houden!

Licht is gewicht dus hoe meer de zon zijn best doet, hoe beter wietplanten groeien en bloeien. Het vele zonlicht is dan ook niet het probleem voor wietplanten buiten maar de bijkomstige temperatuur kan dat wel zijn. Te veel warmte kan buiten net zo goed als binnen voor hittestres, verdorde bladeren, uitgedroogde wietplanten en luchtige en veel te lichte topjes zorgen.

Maar hoe koel je dan een wietplant buiten? Even de afzuiger harder zetten, of de zon dimmen is namelijk geen optie. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je buiten wel kunt doen om hittestress te voorkomen. Je weet dat je wietplant het te warm heeft wanneer de randen van de bladeren omhoog krullen zoals op de foto’s hieronder.

Laat wietplanten nooit uitdrogen!

Wanneer de bladeren van je planten er uitzien zoals hierboven te zien is, is dat een duidelijk teken dat ze te lijden hebben onder de warmte, en tijd om actie te ondernemen. Het eerste en misschien wel het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat je wietplanten niet uitdrogen. Wanneer het namelijk zo warm is drinken wietplanten enorm veel en verdampt er ook veel vocht uit de grond. Als je niet oplet kan een grote wietplant in een pot daarom in één dag uitdrogen.

Laat wietplanten zweten

Wanneer je zweet doe je dat om te koelen. Terwijl water verdampt koelt het je huid en zo is het ook bij wietplanten. Geef ze daarom vroeg in de morgen water zodat dat gedurende de dag kan verdampen in de zon. Terwijl het verdampt koelt het de wortels en de nabije omgeving van je wietplant.

Ook kun je de bladeren en de plant zelf koelen door de plant te besproeien met een fijne nevel. Wees niet bang voor verhalen over waterdruppels die als vergrootglazen werken en het zonlicht bundelen om gaten in wietbladeren te branden want dat kan niet. Lekker sproeien dus, dat houdt wietplanten koel.

Isoleer wietwortels

Bij wietplanten die in potten staan, kan de zon de wortels tot helse temperaturen laten oplopen. Wanneer je zwarte potten gebruikt helemaal! Verf zulke potten daarom wit of beter nog, zet ze in tweede witte buitenpot. Door een dubbele pot te gebruiken waarvan de buitenste wit is, isoleer je de wortels van je wietplant en hou je de warmte buiten.

Zet je planten tijdens een hittegolf ook niet op donker gekleurde tegels of andere hete oppervlakken maar zet ze op een verhoging. Om te voorkomen dat de toplaag van de aarde te heet wordt, kun je die bedekken met een witte laag perliet. Heb je dat niet, gebruik dan bijvoorbeeld stro. Zo’n lichte mulchlaag helpt de temperatuur laag te houden en voorkomt dat de aarde te snel uitdroogt.

Zet wietplanten tijdens extreme hitte in de schaduw

Hoewel licht ontzettend belangrijk is voor een goede opbrengst, zorgt extreme hitte voor problemen. Mocht het volgende week echt 40 graden worden, zet je wietplanten dan liever in de schaduw. Ook daar vangen ze nog voldoende licht op. In de schaduw van een boom of onder een parasol is de temperatuur makkelijker te reguleren.

Wanneer wietplanten in de volle grond staan, kun je ze niet verplaatsen. Gebruik dan bijvoorbeeld een parasol of maak een frame van touwen waarover je een doek spant. Zet ze alleen niet in het pikkedonker want dan verstoor je het ritme en kunnen je wietplanten weleens gaan stressen. Dagelijks verduisteren om de bloeifase vast op te weken is rond deze tijd van het jaar wel een goed idee, maar wietplanten overdag in het donker zetten is dat niet.

Geef wietplanten silicium

Silicium is geen plantenvoeding maar wel een nuttige toevoeging om wietplanten weerbaarder te maken tegen insecten maar ook tegen de hitte. Een toevoeging met silicium zoals Mills Vitalize versterkt celwanden zodat insecten er minder graag in bijten maar het maakt de plant ook een stuk hittebestendiger. Als bonus zorgt het ervoor dat de takken minder snel bezwijken onder het gewicht wanneer er later dikke zware toppen aan groeien!

(advertentie)