(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zo laat je een paar zaadjes ontkiemen en zo zijn het joekels van dak-wietplanten geworden. Vooral autoflower wietsoorten zoals die van onze buitenwiet-correspondent Swer groeien explosief snel!. Ze zijn in een maand tijd zeker vier keer zo groot geworden, tijd voor broodnodige training!

Het is alweer een maand geleden sinds ik schreef over de planten die in een kas op mijn dak staan. Vier autoflowers van Amsterdam Genetics en één fotoperiode gevoelige soort van Sensi Seeds; AK 020, Blue Amnesia, Choco Kush, Milkshake en Early Skunk.

Vorige keer heb ik uitgelegd hoe ik de planten heb laten ontkiemen en ze in de Air Pots heb gezet. In dit verslag laat ik jullie zien hoe groot de autoflowers ondertussen zijn geworden en hoe ik mijn fotoperiode gevoelige plant heb getopt.

Groei

Ze zeggen weleens dat kinderen groot zijn voor je het door hebt en dat geld helemaal voor deze autoflowers. In drie weken tijd zijn sommigen wel vier keer zo groot geworden! Check deze twee foto’s maar, de eerste foto is slechts drie weken eerder genomen dan de tweede! Autoflowers hebben van nature al de drang om heel snel te groeien, en als je dat goed weet te stimuleren door middel van voeding en omstandigheden kunnen ze dus redelijk groot worden.

Mijn geheim

Zoals ik vorige week al uitlegde bestaat mijn geheim uit een kas (tegen de regen en de wind), wortelstimulators (mycorheza schimmels en vitamines) en Air Pots. Daarnaast deed de zon ook nog een duit in het zakje, met als resultaat autoflowers van bijna anderhalve meter! Iedereen die nog steeds denkt dat autoflowers altijd klein blijven, heeft het dus mis. Maar helaas worden toch niet alle autoflowers even groot; check de ieniemienie Choco Kush hiernaast maar eens.

Bloei

Deze kleine dame begon al na een week buiten te bloeien en staat nu dan ook ongeveer vier in bloei. Ze heeft maar enkele topjes aangemaakt maar deze zien er wel al mooi opgezwollen uit. De hele plant glinstert nu al van de trichomen, klein maar fijn!

Verder is het niet allemaal rozengeur en maneschijn helaas. Van de vier autoflowers staan er twee volop in de bloei, terwijl de twee andere slechts enkele bloeiharen vertonen. Of ze zullen spoedig ook weelderig gaan bloeien of ze zullen wachten tot de dagen korter worden en dan pas gaan bloeien.

In het laatste geval zijn het helemaal geen autoflowers maar fotoperiode gevoelige planten. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik die zaadjes via via heb gehad en dat er wat mis gegaan zou kunnen zijn. Toch verpest het wel een beetje mijn schema. Dit zou betekenen dat er slechts ruimte is voor twee andere planten in de tweede ronde.

Problemen

Ik heb nog enkele dagen geprobeerd de planten te stimuleren door ze wat bloeivoeding te geven maar dat mocht ook niet baten. De AK020 begon zelfs de bladeren naar beneden te duwen (zogenaamde klauw houding) wat waarschijnlijk duidt op te veel stikstof.

De Blue Amnesia begon van onder te verkleuren (vergeling) wat juist weer duidt op te weinig stikstof. De AK020 krijgt momenteel aangezuurd water zonder voeding terwijl de Blue Amnesia aangezuurd water krijgt met extra Fish-Mix van BioBizz. Fish-Mix is een organisch mengsel van visemulsie en suikerbieten, wat hoog is aan stikstof. Het stimuleert niet alleen de groei en aanmaak van nieuwe bladeren en scheuten, maar voedt bovendien al het leven in de grond. Een echte aanrader voor tijdens de groei en tegen vergeling tijdens de bloeifase.

Ik hoop dat ze snel in de bloei zullen gaan want de kas is niet hoog genoeg om de planten door te laten groeien. Ik zal er dus voor moeten kiezen om ze of buiten de kas verder te laten groeien of om ze te toppen. Hier ben ik nog niet helemaal over uit. Ik laat ze nog een weekje zo staan en hoop dat ze gaan bloeien anders overweeg ik de schaar erin te zetten om ze kleiner te maken.

Toppen en trainen

Naast vier autoflowers heb ik ook nog een fotoperiode gevoelige Skunk staan. Deze groeide lekker snel mee met de rest, en na zeven nodes heb ik die getopt. Toppen doe ik met een scherpe en schone schaar. Check de foto’s hieronder van vlak na het toppen en een tijdje later.

Nadat ik de plant getopt heb, bind ik de zijscheuten naar beneden met touw; je kunt het op de bovenste foto hierboven zien. Hierdoor komt er meer zon bij de oksels en ontstaan er meer zijscheuten. Bovendien groeit de plant meer in de breedte. Al deze handelingen zijn voorbereidingen om een scrog (screen of green) op te zetten.

Screen of green

Bij een screen of green opstelling probeer je een plant zo breed mogelijk te krijgen, waarna je er een net over spant. Alle scheuten die door het net groeien duw en bind je weer terug onder het net. Hierdoor gaat de plant nog meer in de breedte groeien. Als de dagen eenmaal korter worden en de plant begint te bloeien stop je met het terugduwen en binden van de scheuten. Alle scheuten zullen nu even hard omhoog groeien waardoor er een egale zee van toppen ontstaat.

Ook een van de autoflowers heb ik een beetje moeten trainen (Low Stress Training). Sommige planten hebben de neiging om hun zijscheuten heel dicht tegen de hoofdstam aan te laten groeien. Nadeel is dat hierdoor er minder licht bij de plant kan, waardoor die minder scheuten aanmaakt. Bovendien wordt tijdens de bloei de kans op rot en schimmel groter omdat er minder lucht langs de plant kan. Hieronder zie je een voorbeeld van voor de training en na de training van de AK 020.

Volgende keer

Het gaat niet allemaal zoals gepland maar toch ben ik tevreden. De Milkshake plant is de grootste autoflower die ik ooit heb gehad en de Choco Kush de snelst bloeiende. De andere twee autoflowers lopen nog wat achter maar dat komt hopelijk goed. En de reguliere Early Skunk begint al lekker breed te worden. Volgende keer laat ik jullie zien hoe ik de Skunk ga verpotten en scroggen en staan de autoflowers hopelijk allemaal te bloeien.

Swer

(advertenties)