(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het lekkere weer is een zegen voor een no-nonsense kweker zoals Bassie Basic. Zijn Amnesia en OG Kush groeiden er de afgelopen dagen zelfs zo goed door, dat ze een potje mogen overslaan. De Amnesia plant mag Grow Caps uitproberen. Geen zorgen als je niet weet wat dat is want Bassie legt het allemaal uit in dit kersverse buitenwiet kweekverslag.

Hallo allemaal, wat zijn we toch gezegend met dat ongelooflijke mooie weer van de afgelopen tijd. Ik zweet op plekken waarvan ik niet eens wist dat je er kon zweten maar de plantjes staan echt te genieten! Bij deze hoge temperatuur in combinatie met het zonlicht groeien ze echt als een gek, bij mij gingen ze zelfs zo hard dat ik er voor gekozen heb om maar één keer te verpotten.
Vandaag zetten we de dames dus meteen in de eindpot waar ze in zullen staan tot aan de oogst.

Nodes en lobblaadjes

Zoals jullie zien zijn de autoflowers al flink gegroeid in de 14 dagen die ze achter de rug hebben.. bij de OG Kush is ook een beetje strek zichtbaar.
Ik heb de dames gelijk behandeld maar de OG was net iets eerder boven dan de Amnesia, en omdat ik ze niet meteen in het volle licht heb gezet is de OG een klein beetje gaan zoeken naar de zon.
Het teken voor mij om te verpotten geeft de plant eigenlijk zelf aan, ik wacht meestal tot de 3e node opkomt, dat zal ik even uitleggen.

Als een plantje opkomt zijn er eerst twee ronde blaadjes zichtbaar, dat noem je de lobblaadjes omdat die al ontstaan in de twee zaadlobben.
De eerste vertakking daar boven noemen we de eerste node, die daarna de tweede, en zo verder naar boven.
Op de foto kun je mooi zien dat de wortelpuntjes de bodem van het bekertje wel bereikt hebben nu, dus een uitgelezen moment om ze wat meer ruimte te geven.
Ik zet de plantjes in 11-literpotten deze keer, normaal gebruik ik liever iets groters maar heb een zakje voeding om te testen en dat is speciaal op maat voor 11 liter aarde.


Growcaps en Biobizz

Deze voeding heet Grow Caps, het zijn kleine polymeer bolletjes waar voeding in zit die het water opzuigen en vasthouden, om het vervolgens weer langzaam aan de grond af te geven.
Op de foto heb ik er een volgezogen korreltje bij gelegd. Volgens de fabrikant zou je maar 1x per week water hoeven geven en 30% water kunnen besparen.

Het voorbereiden van de aarde moet even van tevoren gebeuren omdat je de korrels goed door de aarde moet mengen en de korrels moet laten verzadigen met water. Om dat uit te leggen is een artikel op zich maar het word heel mooi uitgelegd in deze video.

Daarnaast zet ik ook een 11 liter pot en daarvoor gebruik de voedings lijn die ik gewend ben van Biobizz waarbij ik dit schema (PDF) gebruik als handleiding, daar zal ik in een latere blog nog eens op terug komen met wat meer uitleg.
Op deze manier kan ik mooi bekijken of de nieuwe voeding werkt voor mij. Want het is vaak erg persoonlijk wat jij fijn vind om mee te werken, en zo zet ik ook niet de hele kweek op het spel meteen.
Ik heb niet zo heel veel ruimte en je mag ook maar weinig hier in dit kikkerlandje en het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik aan het eind van de zomer gewoon een lekker rokertje kan oogsten 🙂

Verpotten

Om het plantje uit het bekertje te halen knijp ik altijd heel zachtjes een beetje in de zijkant van het bekertje, dan komt de grond los en kun je het plantje met kluit en al er uit halen.
Gewoon het bekertje op z’n kop houden en met een paar vingers de kluit op vangen, in principe hoef je het plantje zelf niet eens vast te houden. Let wel op dat je niks platdrukt per ongeluk..
Omdat de plantjes toch wel wat gestrekt zijn zet ik ze meteen wat dieper in de grond. Daarvoor verwijder ik de lobblaadjes want die verdwijnen onder de grond.
Ik plant de plantjes zo, dat ze met de eerste node nog net boven de grond uitkomen. Uit het stuk stam dat nu onder de grond zit, zullen vanzelf wortels gaan groeien.


Ongeveer de helft van de pot vul ik zo luchtig mogelijk met aarde, aanstampen of drukken vermijd ik zoveel mogelijk door gewoon met de pot te schudden. Op die manier verdeelt de aarde zich goed en weet je zeker dat er geen ‘luchtbellen’ in je grond zitten. Daarvoor maak ik ook altijd de grote bonken een beetje klein.
Als de grond heel erg droog is is het het beste om het van tevoren ook nog een beetje vochtig te maken. Met de lightmix die ik gebruik is dat niet nodig, dat is al lekker klam.

Het is even een beetje passen en meten daarvoor maak ik een klein kuiltje in de aarde tot het plantje op de voor mij gewenste hoogte zit, in dit geval wil ik dat de eerste node net onder de rand vd pot uit komt.
Vervolgens vul ik de rest van de pot voorzichtig helemaal rond de plant. Neem daar wel gewoon de tijd voor met kleine schepjes tegelijk, dan begraaf je de boel niet in één keer.

Vul de pot helemaal tot aan de rand. Als je daarna weer wat met de pot schudt (niet te hard nu met dat lieve kleine plantje!) zal je zien dat de aarde op z’n plaats zakt en er nog wel wat bij kan.
Ik vul de pot graag echt helemaal tot aan de rand, dan is er zoveel mogelijk medium beschikbaar voor de wortels en met het water geven en de tijd, zakt het vaak toch nog wat in.
De Biobizz pot met de OG Kush, water ik nu in met ongeveer 1,5 liter Fishmix voedingsmix met een verhouding van 1 milliliter per liter water. Heel erg weinig, maar het brengt het leven in de pot vast wat op gang.


Met de Growcaps pot met de Amnesia heb ik eigenlijk hetzelfde gedaan als ik hierboven omschrijf, het gaf alleen wat meer rommel en m’n camera houd niet echt van modder.
Dat heb ik ook niet gedaan zoals de fabrikant had aanbevolen natuurlijk, maar daar was het inmiddels al te laat voor omdat de plantjes al gekiemd waren. Nu ik hier zo de laatste zinnen zit te schrijven zijn de dames al aan het werk aan de 4e node dus hopelijk kan ik jullie de volgende keer het toppen laten zien.


Geniet van het mooie weer allemaal! Dat doen de dames hier wel in ieder geval (Bassie zelf wat minder…Pff), Happy growing met die zon! Like en volg me graag op Facebook.

Bassie Basic, tot de volgende! 😉

(advertentie)