(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu we met alle vier de buitenwiet correspondenten kennis hebben gemaakt en de planten overal buiten staan, is het tijd voor de volgende fase. Voor de OG Kush en Amnesia plant van Bassie Basic betekent het, dat de planten getopt zullen worden. En Bassie doet dat zoals altijd op een no nonsense manier voor.

Hallo cannabisvrienden en -vriendinnen, tijd voor een buitenwietverslag. De planten groeien hard met dat heerlijke weer! Die andere Bassie die altijd met die acrobaat rondhangt heeft meestal een wit gezicht maar mijn kop is inmiddels helemaal zo rood als zijn neus 🙂 Vandaag wil ik jullie het toppen van de planten laten zien en daar mijn uitleg over geven.

Toppen

Zoals jullie op de foto’s zien, zijn de plantjes al aardig gegroeid inmiddels en om wat meer grote buds te krijgen top ik de plantjes graag. Dat wil zeggen dat je de middelste hoofdtop verwijderd, waardoor de twee vertakkingen daaronder de nieuwe hoofdtoppen worden, met als resultaat twee toppen in plaats van één.

Er wordt over autoflowers wel geschreven dat dit geen goed idee is. Het zou zelfs je opbrengst kunnen verpesten maar ik top de planten graag omdat ze dan wat meer in de breedte gaan groeien en niet zo hoog worden. De planten staan bij mij voor het raam, en ik wil ook niet teveel aandacht trekken met een torenhoge top in het zicht.

Toppen & autoflowers

Omdat autoflowers een genetisch ingebouwde start van de bloei hebben, is het van groot belang dat je het toppen op het juiste moment uitvoert, op die manier kan je dezelfde resultaten behalen als bij een photoperiod (normale wietplant, geen autoflower). Wanneer je ervoor zorgt dat je topt voordat de eerste bloeiharen verschijnen zit je altijd goed. Nadat er bloei verschijnselen zijn opgetreden is het af te raden nog iets te doen, zeker als je onervaren bent.

Vanaf dat moment is de groei er vaak wel uit en heeft een autoflower geen tijd meer om te herstellen van de schade van het toppen, alles wat je dan nog weghaalt groeit niet meer aan. Timing is dus een heel belangrijke factor bij het toppen van autoflowers!

Nodes tellen

Vorige keer heb ik het een en ander uitgelegd over de nodes en dat is bij het toppen ook weer van belang. Elke node geeft twee vertakkingen, dus met het aantal nodes dat je overhoudt kan je het totaal aantal vertakkingen sturen. Toppen op de 4e node geeft 8 vertakkingen.. op de 5e node 10 vertakkingen.. op de 6e 12 enzovoorts.
Je kan dus wel wat experimenteren door een node hoger of lager te toppen. Ik heb besloten deze keer de OG Kush terug te snoeien naar de 4e node en de Amnesia op de 5e node te toppen.

Bij de OG Kush heb ik eigenlijk twee volledige nodes weggehaald aan de bovenkant. Wat laat om te toppen, maar heb ik wel bewust voor gekozen.

Dit kost de plant enige energie omdat ik een flink stuk weghaal wat al gegroeid was. Ik haal een week groei weg ongeveer. Echter is de stam wat dikker onderaan en daardoor krijgen de vertakkingen die ik overlaat, makkelijker water en voeding aangeleverd, wat later hopelijk resultaat zal geven met wat dikkere toppen.

De Amnesia was nog iets kleiner, die loopt er een beetje achter de feiten aan, ik heb hem daarom getopt op de 5e node, zo kunnen we straks mooi het verschil zien tussen de twee methodes.

Op de foto hierboven kan je goed zien wat de bedoeling is bij het toppen, de middelste (hoofd) top heb ik weggehaald en je ziet duidelijk naast de wond de 2 beginnende vertakkingen.
Ik gebruik daar zelf een klein tangetje voor, je kunt ook je nagels gebruiken en het afknijpen op die manier. Een schaar is af te raden in dit geval omdat dat vaak niet zon mooie wond geeft en de plant wat langer nodig heeft die te dichten.

Schoon en netjes

Elke wond aan de plant is een mogelijke infectieplek voor schimmels en dergelijke dus ik maak voor de knip altijd mijn gereedschap schoon met een doekje met wat alcohol.
Doe je het zelf met de hand, zorg dan dat je je handen goed wast. Ook tussen twee plantjes door, anders is het misschien mogelijk een schimmel of andere infectie over te dragen van de ene naar de andere plant.
Schoon en netjes werken voorkomt vaak een hoop gedoe en is een stuk eenvoudiger dan het bestrijden van een ziekte of plaag. Het kost ook niks dus geen reden om het niet te doen.

Als het allemaal goed is gelukt, zal je plantje nu verder groeien op de twee vertakkingen die je hebt laten zitten. Ook zal de plant wat meer de vorm van een struikje krijgen in plaats van een kerstboom.

Inmiddels zijn de planten bij mij al weer wat gegroeid en kan je mooi zien hoe ze zich ontwikkelen. Bij de OG Kush was ik duidelijk net op tijd, die begint met de eerste tekenen van bloei nu. Gelukkig heeft ze nog wel wat gas gegeven met de groei maar dat was geen dag te vroeg.
De Amnesia leek even een klein beetje stil te staan een dag of twee na het toppen maar trekt er ook weer hard aan nu, missie toppen geslaagd!

Voeding

Met de voeding voor de planten gaat alles nog goed. Ze staan er beiden vrolijk bij, mooi donkergroen en geen enkel teken van een tekort of zoiets dergelijks.
De OG Kush op de Biobizz voeding heb ik nu op het dieet uit week vier van het Biobizz schema. Ik geef de planten ook regelmatig een bladspray met Fishmix verdund op 1 milliliter per liter water.

Ook de Amnesia die ik op de Growcaps heb gezet neem ik mee met die spuitbeurt voor de eerlijkheid van de vergelijking. Beestjes houden vaak niet van nattigheid dus die hou ik er meteen wat mee op afstand.
Je kunt ook preventief met biologische middelen spuiten tegen ziektes en plagen Daar wil ik volgende keer wat meer over vertellen. Geniet van je wiet en hopelijk tot zondag op Cannabis Bevrijdingsdag!

Bassie Basic.. tot de volgende!

(advertentie)