(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jason kweekt een wietplant maar naast groene toppen en bloeiharen, groeien er ook allemaal witte bolletjes op zijn toppen. Zouden het de mannelijke bloemknoppen zijn van een hermafrodiete wietplant, of is er iets anders aan de hand wat ervoor zorgt dat Jasons buds verbleken? Lieve Muna legt uit…

Hallo en welkom in een heel nieuw cannabisjaar waarin ik hopelijk weer veel interessante kweekvragen mag beantwoorden. Het jaar begint wat dat betreft meteen goed met de vraag van Jason, die last heeft van mysterieuze witte balletjes die op zijn wiettoppen groeien. Jason denkt zelf aan hermafrodiete trekjes maar persoonlijk stel ik een andere diagnose. En de oplossing? Die is gelukkig vrij eenvoudig.

 

Naam
Jason
Onderwerp
Witte balletjes op de top
Bericht
Hallo Muna, ik heb witte balletjes (of bolletjes) op mijn toppen. De plant op de foto’s staat vier weken in bloei. Ik weet niet wat de witte balletjes zijn? Is de wietplant hermafrodiet of komen er nog bloeiharen uit de balletjes? Met vriendelijke groet, Jason
Bijlagen (Maximaal 2MB per stuk)

Toppen met witte balletjes?

Hallo Jason, bedankt voor je vraag en de foto’s. Het is jammer dat de witte ‘balletjes’ op de foto’s zo overbelicht zijn. Daardoor kan ik niet zo heel goed zien of het misschien mannelijke bloemknoppen zijn, maar ik denk eerlijk gezegd van niet. Wanneer wietplanten hermafrodiet zijn, dan zie je de mannelijke bloemknoppen namelijk meestal eerst in de nodes (of oksels van de zijtakken). Ik denk dat je ze in dat geval al eerder had opgemerkt dan in de vierde week van de bloei.

Gelukkig is de rest van de top op de foto’s niet zo overbelicht. Aan de bladeren kun je namelijk ook veel zien. In dit geval geven de bladeren me dan ook een belangrijke aanwijzing over de oorzaak van de ‘witte balletjes’. Je hoeft er geen vergrootglas bij te pakken om te zien dat de gekartelde bladranden omhoog gekruld zijn. Dat is een duidelijk teken van hittestress; ik denk dan ook dat de toppen wat te dicht bij de lamp groeien en dat dat niet alleen hittestress maar ook zogenoemde licht bleach heeft veroorzaakt.

Light bleach

Een andere reden waarom ik in dit geval aan light bleach denk, is dat de witte balletjes vooral in de bovenste punten van je toppen groeien. Logischerwijs is dat de plek waar de kweeklamp niet alleen het heetst, maar ook het felst is. De warmte van de kweeklamp veroorzaakt de opgekrulde bladeren; het felle licht zorgt ervoor dat de toppen verbleken.

Toppen die door een teveel aan licht op deze manier verbleken, kunnen er soms prachtig uitzien. Als met sneeuw bedekte bergtoppen, glinsterend van de kristallen. Het jammere is alleen dat de verbleekte toppen geen, of nauwelijks THC bevatten. De witte buds lijken misschien superpotent en bevatten ook meer dan genoeg trichomen, alleen wordt je er niet stoned of high van omdat er nauwelijks THC in de trichomen zit.

Toppen die door een teveel aan licht op deze manier verbleken, kunnen er soms prachtig uitzien. Jammer genoeg bevatten de witte buds nauwelijks THC.

Naast het verbleken van toppen, zorgt de overmatige hitte van je lamp er ook voor dat toppen soms niet goed dik of hard worden, maar luchtig en licht van gewicht blijven.

De oplossing is gelukkig vrij eenvoudig, al zullen de witte topjes niet meer groen worden. Wanneer het chlorofyl (aka bladgroen) eruit is, komt dat niet meer terug.
Het enige wat je hoeft te doen is de lamp wat hoger te hangen, zodat die wat verder van de toppen af staat. Wanneer dat niet mogelijk is, probeer dan om de toppen wat lager te krijgen. Je kunt ze daarvoor het beste buigen. Probeer de takken bij het buigen niet te beschadigen, dat zou veel hersteltijd kosten en dat is zonde in de vierde bloeiweek. Bind de toppen bijvoorbeeld met een draad aan de rand van de pot om ervoor te zorgen dat ze omlaag blijven tijdens de rest van de bloeifase.

Veel succes met de rest van de bloeifase Jason, ik hoop dat je veel groene toppen zonder balletjes oogst!
-xxx- Muna

(advertentie)