(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een goede lezersvraag. Niet zozeer over Space Buckets, wat ontzettend geinige micro-kweektuintjes zijn die je zelf kunt maken maar over het te verwachten formaat van een wietplant. In dit geval Autopilot XXL van Ministry of Cannabis, die 150 centimeter kan worden en daarmee dus te hoog zou zijn voor Giovanni’s Space Bucket van 66 centimeter.

Giovanni maakt zich zorgen over het formaat van de wietplant die hij in zijn Space Bucket wil kweken. De emmer waarvan hij zijn Space Bucket gaat maken is namelijk maar 66 centimeter hoog, en de wietsoort die hij er in wil kweken kan wel anderhalve meter hoog worden. Het zal Giovanni’s eerste binnenkweek ooit worden, dus ik begrijp de vraag maar al te goed.

 

Naam
Giovanni
Onderwerp

Autopilot XXL in Space Bucket

Bericht
Hallo Muna, mijn naam is Giovanni en ik wil binnenkort mijn eerste plantje gaan kweken 🙂 Aangezien ik niet veel plaats heb, wil ik een Space Bucket gaan maken. Maar ik zit nu met twijfels, mijn emmer (een grote vuilbak) heeft een hoogte van 66 cm en is wel redelijk breed. Ik wilde er eerst de Autopilot XXL in kweken maar heb schrik dat deze te groot gaat worden en niet meer in mijn emmer gaat passen als ze gaat groeien. Zou ik toch voor deze soort gaan en gewoon de emmer niet te veel vullen met grond (10 cm) zodat de plant simpelweg niet zo veel ruimte krijgt om zo groot te worden? Of kan ik misschien beter op safe spelen en gaan voor de Monster Dwarf Auto die maximaal 60 cm wordt? Alvast bedankt!

 

Te verwachten hoogte vs. de werkelijke hoogte

Hallo Giovanni, tof plan om een Space Bucket te maken! Ik ben fan van de zelfbouw micro-binnentuintjes, ze zijn redelijk eenvoudig te maken en een leuke manier om kennis te maken met het binnenkweken. En ook al zijn Space Buckets niet erg groot, je kunt er toch een aardige oogst uit halen als je een beetje je best doet. Als je nog tips nodig hebt voor de bouw, kijk dan eens op spacebuckets.com of lees dit artikel op CNNBS.

Ik snap dat je je zorgen maakt over de hoogte van de Autopilot XXL, aangezien die tot anderhalve meter hoog kan worden. Zeker omdat het een autoflower is en die dus zelf bepaalt hoe lang die groeit voordat hij in bloei gaat. Toch moet je je niet blind staren op dit soort eigenschappen, een wietplant hoeft echt niet 150 centimeter hoog te worden als jij dat als kweker niet wil. Autoflower XXL kán dan misschien wel 150 centimeter hoog worden maar dat is alleen onder zeer gunstige omstandigheden, zoals buiten in de volle grond in een mooie zomer. Er zijn meer dan genoeg kweektechnieken die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat Autopilot XXL precies in je Space Bucket gaat passen.

Eén van de manieren waarop je het formaat van een wietplant kunt beïnvloeden, heb je zelf al aangedragen en is door de ruimte die je hem voor de wortels geeft te beperken. Een wietplant heeft onder de grond namelijk altijd ongeveer evenveel volume als boven de grond. Kweek maar eens een sativa die buiten wel drie meter hoog én breed kan worden in een plastic bekertje… Die wordt niet hoger dan een centimeter of 40 als je geluk hebt.

Low Stress Training (LST)

Een andere manier om ervoor te zorgen dat die Autopilot XXL niet te hoog wordt, is door hem te trainen zodat hij meer in de breedte groeit dan in de hoogte. Omdat het een autoflower is met een beperkte groeitijd, raad ik je niet aan om hem te toppen of te supercroppen. Dat zijn namelijk vormen van high stress training die kostbare groeitijd verbruiken om te herstellen. Je kunt de plant echter wel naar je hand zetten met diverse zogenoemde low stress trainingstechnieken. Dat zijn alle trainingstechnieken waarbij je de plant niet beschadigd.

Met flexibel binddraad kun je je plant bijvoorbeeld voorzichtig buigen in de richting die jij wil. Je kunt de hoofdstam naar beneden buigen en hem horizontaal in de Space Bucket rond laten groeien. Zorg er dan wel voor dat je de stam onderaan vastzet zodat die niet beschadigd, hier is een video waarin je kunt zien wat ik bedoel. Wanneer je de plant op deze manier blijft trainen zal die Autopilot XXL nooit te hoog worden.

Door een klein scrogrek in je Space Bucket te maken en de Autopilot XXL te scroggen, kun je de plant wellicht nóg beter onder de duim houden. Het enige wat je dan hoeft te doen is alle takken die boven het rek uitgroeien, eraan vast te binden met wat binddraad.

Een andere tip die ik je kan geven, is om de Space Bucket van voldoende licht te voorzien. Vooral in de groeifase en aan het begin van de bloeifase zal je wietplant namelijk enorm gaan strekken als je dit niet doet. De internodes worden door een gebrek aan (blauw) licht onnodig lang omdat je plant het hogerop zoekt, in de hoop daar meer licht op te kunnen vangen. Als je spaarlampen gebruikt, plaats er dan voldoende en gebruik in de groeifase vooral spaarlampen met wat meer blauw licht (kleurcode 865 of 840). Hier is een nuttig artikel over spaarlampen als voornaamste lichtbron.

Autopilot XXL

Ik heb ook even een kort google-onderzoekje gedaan naar Autopilot XXL, en ik denk dat deze wietsoort niet zo groot gaat worden als de naam doet vermoeden. Het XXL slaat natuurlijk vooral op het formaat van de toppen die volgens Ministry of Cannabis Extra, Extra Large gaan worden… De plant bloeit automatisch en maakt volgens Ministry of Cannabis een bloeifase van 60 tot 65 dagen door. 8,5 tot 9 weken dus, en niet 6 tot 7 weken van zaad tot oogst, zoals op Zamnesia te lezen valt.

Zamnesia: 6 weken van zaad tot oogst

Producent Ministry of Cannabis is vaag over Autopilot XXL: 60 tot 65 bloeidagen en een totale cyclus van 9 weken kan natuurlijk niet…

Op de pagina van Ministry of Cannabis zelf zijn ze echter ook niet helemaal duidelijk over de groeifase van de Autopilot XXL. Verderop staat namelijk te lezen dat de 60 tot 65 dagen niet alleen de bloeifase betreft, maar de totale duur van zaad tot oogst. Persoonlijk denk ik dat deze wietsoort begint met een drie weken durende groeifase, en vervolgens nog eens een week of 7 of 8 bloeit. De autoflower is namelijk een afstammeling van Big Bud XXL (eveneens van Ministry of Cannabis) en die bloeit ook 7 tot 8 weken.

Goed, hoe lang Autopilot XXL uiteindelijk ook gaat groeien en bloeien; als jij de plant met zachte hand traint zonder hem te beschadigen, dan hoeft de hoogte echt geen probleem te zijn. Ik hoop dat je tóch voor Autopilot XXL gaat. Kun je me daarna dan misschien ook laten weten hoe het werkelijk zit met het aantal groei- en bloeiweken. Afgesproken?

-xxx- Muna

(advertentie)