(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op zaterdag 1 december opent in Oude Pekela het eerste volledig van hennep gemaakte huis, een prefab woning nog wel. Gemaakt door Dun Agro, dat net als HempFlax in de provincie Groningen commercieel industriële vezelhennep teelt. Met het 100% hennephuis heeft het bedrijf trouwens een heuse wereldprimeur in handen.

Wereldprimeur voor Dun Agro

“Met dit hennephuis laten wij zien dat, onder andere door het gebruik van innovatieve technieken, hennepbouw een serieus alternatief is voor de verduurzaming van de reguliere woningbouw, óók qua kosten, stelt Dun Agro.

Het eerste volledige hennephuis op aarde ligt aan de toepasselijk genaamde aan de Tuinbouwijk 14 in Oude Pekela, waar zaterdag vanaf 11.00 uur de deuren open gaan voor het publiek. Vrijdag is er een officiële opening door o.a. de burgemeester van de hennephoofdstad van Nederland JAAP KUIN.

Hennep is super duurzaam

Dun Agro over hun unieke prefab woning: “Hennep, een van de meest besproken planten ter wereld, laat zich steeds vaker van zijn andere kant zien. De ‘industriële’ hennepplant, wordt in rap tempo herontdekt voor duurzame toepassingen, zoals in de bouw. Dun Agro ontwikkelde een techniek waarmee het de houtachtige kern van de hennepstengel gemengd met leisteenkalk tot op maat gemaakte prefab-muren kan persen.”

Dun agro nodigt iedereen uit om het eerste 100% hennephuis ter wereld met eigen ogen te bekijken…

Na diverse demo-projecten heeft het bedrijf nu de eerste volwaardige hennepwoning gebouwd. De buitenmuren, tussenmuren én het dak bestaan uit deze henneppanelen. Voor het realiseren en het opschalen van hennephuizen zijn enthousiaste aannemers, architecten en projectontwikkelaars hard nodig. “Wij nodigen deze partijen dan ook van harte uit”, aldus de makers.

Aardbevingbestendige hennep

Wat zijn de voordelen van bouwen met onze geliefde plant als basis? Dun Agro: “Hennepbouw heeft goed isolerende eigenschappen, wat leidt tot een lager energiegebruik.” En ook niet onbelngrijk in de provincie Groningen (en heel veel andere plekken op aarde): “Hennephuizen zijn door de open structuur, beter bestand zijn tegen aardbevingen.”

Alle onderdelen van de plant worden trouwens goed gebruikt: de vezels voor isolatiematten of bioplastics, de bladeren en bloemen voor gezondheidsproducten en de houtkern voor de bouw.

RTV Noord nam alvast een sneak preview in het hennephuis en werd rondgeleid door Kees Dun van Dun Agro (geen YouTube helaas, klik op het fragment hieronder en je kunt het filmpje via de RTV Noord-site bekijken:)

(advertenties)