(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dit keer o.a. 2 nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die dieper ingaan op en bewijzen dat cannabis effectief is bij pijnbestrijding, bijvoorbeeld na een operatie. Aandacht ook voor het uitstekende boek van de Belgische Patrick Dewals: ”Medicinale cannabis – Meer dan een medische kwestie’. Verder hoe mediwiet helpt bij vrouwen die last hebben van de overgang en bij de veel voorkomende ziekte artritis. Nuttige informatie over hoe jij je apotheker kunt ‘bijscholen’ over cannabis en informatie over hoe wiet je door de gevreesde winterdip kan slepen!

Twee nieuwe studies tonen hoe cannabis pijn kan behandelen

Het vermogen van cannabis om pijn te verlichten is goed ingeburgerd in de wetenschappelijke literatuur. Toch is het nog steeds een veel onderzocht onderwerp, zo blijkt maar weer uit het feit dat er twee nieuwe studies zijn afgerond naar cannabis bij pijn.

Studie 1: Cannabis en pijnsensatie. “Mensen die cannabis consumeren, ervaren lagere niveaus van pijn en hebben een hogere pijngrens vergeleken met degenen die zich ervan onthouden.”

Studie 2: Cannabis en pijn na operaties. “Cannabis helpt patiënten pijn te beheersen en vermindert andere symptomen die vaak voorkomen tijdens operaties.”

HIER lees je alles over de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de rol van cannabis bij pijnbestrijding.

Boek: ‘Medicinale cannabis – Meer dan een medische kwestie’

De meningen over wiet lopen nogal uiteen. Waar de één cannabis ziet als een destructieve drug, is het voor de ander ’t enige medicijn dat werkt.  In het boek ‘Medicinale cannabis – Meer dan een medische kwestie’ creëert Patrick Dewals duidelijkheid en presenteert hij een wetenschappelijk onderbouwd beeld van de medicinale cannabiswereld.

Patrick Dewals is bachelor in de psychiatrische verpleegkunde en bovendien master in de politieke wetenschappen en in de politieke filosofie. Op CNNBS schreef hij in het verleden diverse columns onder zijn alias De Cannasoof. In dit boek schept Dewals duidelijkheid door het onderwerp op een heldere manier, van A tot Z en wetenschappelijk onderbouwd te behandelen. Heel bruikbaar voor patiënten, maar ook zeker voor allerlei andere belanghebbenden zoals artsen en politici. Lees er HIER meer over!

De menopauze – niet te vermijden, wel te verlichten met cannabis

De overgang ofwel menopauze is naast de pubertijd de meest ingrijpende verandering in het vrouwelijk lichaam. Voor velen is deze ervaring erg onaangenaam. Gelukkig staan vouwen er niet alleen voor in hun strijd tegen opvliegers, stemmingswisselingen, pijn, slapeloosheid en andere symptomen van de menopauze.

Cannabis kan een uiterst behulpzame bondgenoot zijn. Het endocannabinoïden-systeem (ECS) is een netwerk van receptoren in het lichaam. De rol van dit systeem is het behouden van de homeostase in het lichaam; dat innerlijke evenwicht. Het ECS werkt onder invloed van lichaamseigen cannabinoïden. Het frappante is dat deze receptoren ook goed reageren op de cannabinoïden uit de cannabisplant. Lees HIER alles over de verlichting die medicinale wiet biedt tijdens de overgang.

Maak je apotheker wijzer over mediwiet

Apothekers spelen een grote rol in het geven van voorlichting over medicatie. Artsen geven een recept mee aan de patiënt en de apotheek is verantwoordelijk voor een juiste dosering en uitleg over het gebruik. Mediwiet als medicijn zou ook een onderwerp moeten zijn waar iedere apotheker verstand van heeft, maar er valt nog wel een wereld te winnen wat dit betreft!

Patiënten zullen zelf het heft in handen moeten nemen op dit gebied. Wees open tegen je apotheker over het gebruik van THC en CBD. Stel vragen over de eventuele wisselwerking met andere medicijnen die je moet gaan gebruiken. Vraag of je je dosering mogelijk aan moet passen. Laat ze ontdekken dat ze te weinig kennis hebben, of dat deze in elk geval te oppervlakkig is. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen lees je HIER.

Video – Ontdek wat de opties zijn met cannabis bij artritis

Robert Seik is hoofd wetenschappelijk onderzoek bij Hytiva; een bedrijf uit Las Vegas dat is gespecialiseerd in medicinale cannabis. Om patiënten te informeren over de diverse heilzame kwaliteiten van wiet, heeft Robert een aantal video’s opgenomen.

In de video HIER op Mediwietsite legt hij in heldere taal uit wat cannabis kan doen tegen de pijn en ontstekingen bij artritis, en hoe je het beste aan een cannabisbehandeling kan beginnen.

Mediwiet tegen de winterdip (SAD); zo helpt cannabis

De dagen worden korter en kouder, de bomen zijn weer kaal en over een paar dagen breekt de meteorologische winter aan. Voor veel mensen betekent dit dat ze last krijgen van de jaarlijkse winterdip, ofwel een Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD).

Het is mogelijk om verlichting te krijgen met cannabis. Dat komt omdat cannabis goed werkt tegen slapeloosheid, eetlust kan opwekken, stress tegengaat, je stemming kan verbeteren en zelfs angsten en depressies kan bestrijden. Een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Neuropharmacology toonden dat proefpersonen die gevoelig waren voor depressies of er een hadden, baat hadden bij THC en CBD; de twee bekendste cannabinoïden. Lees HIER alles over het wegjagen en -houden van de winterdip!

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum

Wil je zelf praten over medicinale cannabis, iets met andere delen of een vraag droppen, meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Al bijna drieduizend Nederlanders en Vlamingen gingen je voor!

[openingsbeeld en overige foto’s ook van Shutterstock, voor credits zie Mediwietsite]
(advertenties)