(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dinsdag 20 november was het zover in de Amerikaanse staat Massachusetts. Na ruim 2 jaar jaar wachten gingen de eerste twee recreatieve cannabiswinkels open. En dat blijkt een ongekend succes: in de eerste vijf dagen van legale verkoop ging er in de twee dispensaries voor liefst 2,2 miljoen dollar aan wiet over de toonbank!

Twee wietwinkels trappen af in Massachusetts

Wie zich nog mocht afvragen of legalisering van wiet een goed idee is (economisch), en of er wel voldoende behoefte bestaat onder cannabis liefhebbers, moet eens naar de cijfers van Massachusetts kijken. In november 2016 kozen de inwoners daar voor legalisering van recreatieve wiet en op dinsdag 20 november 2018 was het dan eindelijk zover: de deuren van de eerste twee funwiet shops gingen open!

Het gaat niet eens om wietwinkels in de bekende metropool en hoofdstad van deze staat – Boston – maar om ‘Cultivate’ in de plaats Leicester en om ‘New England Treatment Access’ (NETA) in Northampton.

Legalisering ‘adult use’ overal een succes

Maar ook daar is de legalisering een ongekend succes, net als eigenlijk in alle eerdere gevallen in de VS: Colorado, Washington State, Washington D.C., Alaska, Oregon, Nevada, Californië, Main en Vermont. Michigan volgt weldra ook, aangezien de kiezers daar begin november instemden met legale recreatieve cannabis, of ‘adult use’ zoals ze het in de VS plegen te noemen.

Massachusetts slaat alles!

Terug naar de oostkust, naar Massachusetts, een staat waar ongeveer negen miljoen mensen wonen. Mensen die van toppen, concentraten en edibles houden, want zoveel wordt wel duidelijk uit de eerste officiële cijfers van de Cannabis Control Commission.

Gedurende de eerste vijf dagen – dus dat is van dinsdag 20 november tot en met zondag 25 november (op donderdag de 22ste was het Thanksgiving en dat is een nationale feestdag in de VS) gingen er in de twee shops 56.380 ‘units’ cannabis doorheen.

Alleen al op de openingsdag bedroeg de omzet meer dan 440.000 dollar. Afijn, kijk eens een minuutje naar deze statistieken en de vraag die we aan het begin stelden (heeft het zin, is er behoefte) is meteen beantwoord:

Cannabis toeristen

Deze waanzinnig start heeft deels ook te maken met de aantrekkingskracht op zogeheten ‘cannabis tourists’ uit nabijgelegen staten, waaronder New York (daar is nu nog alleen medicinale cannabis legaal). Enig minpuntje bij het feest was wat geklaag van inwoners van Leicester over de verkeersdrukte en de lange rijen voor de Cultivate dispensary…

Maar zelfs inwoners die helemaal niet voor de legalisering stemden twee jaar geleden, zijn nu toch wel enthousiast over het succes ervan. Zo vertelt John Shocik tegen de lokale media: “I didn’t vote for it but people did. We want more businesses … here there is a business.”

[openingsbeeld: Rex Wholster/Shutterstock]
(advertenties)